Lijepa Mare bi da uređuje vjerska pitanja u Crnoj Gori

8
Marija Zaharova u drugom elementu (Foto Kurir)

Mariji Zaharovoj odajem priznanje na ljepoti i šarmu. Doduše, godinama prije to moje divljenje ruskoj političkoj ljepotici bilo je izrženije i snažnije. Nije ni čudo jer je tada demonstrirala stil u svemu što izražena ženstvenost nudi. I nekako mi je bilo drago zbog te ruske duše u koju smo se, kroz nesumnjivo vrhove svjetske literature koju su nam bližili  ruski klasici, gotovo svi od reda zaljubljivali. Ali, na žalost lijepa Mare ima i ono političko, već po malo naborano lice. Ona je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova pa njena riječ ima izvjesnu težinu. Bez obzira što portparolka iznosi stav spoljne politike svoje zemlje, koja ne prestaje da se  miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, suverene države i članice NATO saveza, ona ovim načinom dodatno podgrijava uzavrele strasti u našoj zemlji. Svakako ne slučajno nego sa jasnim ciljem da se kod nas dogode nemiri ne bi li se na taj način stvorile pretpostavke da se sruši legitimno izabrana vlast i instalira ona koja je u saglasju sa „bratskom“ ruskom. Zbog toga nije slučajna izjava mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori  nedavno data Federalnoj televizi Bosne i Hercegovine da je u našoj zemlji moguć građanski rat i to samo zbog toga što je država konačno odlučila da uredi vjerska pitanja na demokratski i evropski način a pitanje vlasništva crkvene imovine dovede k poznaniju prava. Dakle, ni riječi o otimačini niti izbacivanju SPC iz crkvenih hramova, ali čiji su oni, mora se konačno znati. Ako pripadaju njima, srećni im bili. O tome neće odlučivati ni Vlada a ni Amfilohije. Za tako nešto u demokratskim zemljama postoje sudovi. Umjesto njih, Amfilohije bez zazora priziva građanski rat. Umjesto da miri, da brani i prašta, on bi kamom ili puškom. Na koga predstavniče Boga?

U cijeloj ovoj priči Amfilohiju pomaže zabrinuta Zaharova.

“Kada govorimo o suštini onoga što se razmatra, shvatamo da mogu biti ozbiljno ugroženi interesi Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, naročito u pravu na vjerske objekte”, istakla je ona.

Kako i na koje, Zaharova nije objasnila, osim u smiješnoj konstataciji da ova tema, kako je ocijenila, prevazilazi nacionalne granice i dotiče se pitanja jedinstva pravoslavnog svijeta, očuvanja njegovih stubova za čije oblikovanje su bili potrebni vjekovi. Lijepa Mare možda nije upoznata o strašnoj pohari 1918. godine na Crnu Goru od onih koje ona brani, ne zbog njihovih, nego zbog interesa njene države? Možda? Zna li lijepa Mare da u Crnoj Gori žive Crnogorci i da je najveći dio njih pravoslavne vjere? Zna li ona da su joj hramovi oteti baš kao i država snagom sile koju je i njena država podupirala?

Zna! Ali, Crna Gora je zakoračila svojim, a ne putem „majke“ Rusije i to boli. Zapad je naše stanište, a na istoku su nam prijatelji. Makar vjerujemo da će tako biti. Ako ne sada a ono u bliskoj budućnosti kada ovo ludilo prođe. A jednoga dana će morati završiti pohod na poharu Crne Gore, makar u pokušaju.

Vratiću se na početak. Jeste lijepa. I tu bih stavio tačku.

Slavko Mandić

8 KOMENTARI

 1. Nisam mislio ići na Sabor ali kad procitah ove DPS OKG komentare moram da vidim koliko milicije i vojske milo ima…

 2. Jole nije kišelina, nego kisjelina, a po Perunu > kiśelina , a mlijeko = varenika !
  Evo i posranik iz Cacova u skupštini javno veliča Stepinca i poziva se na podršku velikosrba iz Hrvacke, te sramoti sav normalan hrvacki rod, a Ti
  Jordane braniš i jedne i druge !
  Ti si zamajac anarhije, neće to ići.
  NO PASARAN!

 3. Ko razumije pravo proisteklo iz odrzaja i engleski na primjeru katedrale Notre Dame , shvatiti ce da ova najavljena nacionalizacija imovine pravoslavne crkve u drzavi poput Crne Gore NEMA osnova.
  Crna Gora nema drzavni kredibilitet drzave Francuske.
  U crnogorskoj vladi sjede neki ljudi koje treba krivicno procesuirati.
  Crna Gora je nepouzdana drzava i ne moze joj se povjeriti odrzavanje spomenika kao sta su crkve. Pogledajte u kakvom su stanju spomenici NOB-a iako se aktuelna vlast pokusava prikazati kao nasljednik tekovina NOB-a.
  Zato narode slozno SVI protiv ove najavljene nacionalizacije crkvene imovine. Pitanje vjere je osjetljivo i neka se rjesava na nivou MJESNE zajednice u kojoj se vjerski objekt nalazi i pripada onome ko se o tom objektu brine tj. odrzava ga vjekovima , a to je lokalno stanovnistvo.
  ————————–
  Copy/paste iz Wikipedie : Vlasnistvo nad katedralom Notre Dame
  Ownership
  Until the French Revolution, Notre-Dame was the property of the Archbishop of Paris and therefore the Roman Catholic Church. It was nationalized on 2 November 1789 and since then has been the property of the French state.[101] Under the Concordat of 1801, use of the cathedral was returned to the Church, but not ownership. Legislation from 1833 and 1838 clarified that cathedrals were maintained at the expense of the French government. This was reaffirmed in the 1905 law on the separation of Church and State, designating the Catholic Church as having the exclusive right to use it for religious purposes in perpetuity. Notre-Dame is one of seventy historic churches in France with this status. The archdiocese is responsible for paying the employees, for security, heating and cleaning, and for ensuring that the cathedral is open free to visitors. The archdiocese does not receive subsidies from the French state

 4. Eno im i Daka dolazi na sabor. Sada znamo zašto je izvršen “atentat” na Daku i to u prisustvu organizatora sabora. Od običnog kriminalca hoće napraviti žrtvu i narodnog vodju.

   • Bolje ti bilo da nađeš ženu za sebe
    od škrtaluka te je strah da se oženiš
    Da ti žena ne potroši što si ušparao
    sve ove godina navigavanja…
    Škrtonjo !!!

 5. Srpski i ruski klerikalni korpusi, sa
  pomahnitalim Poglavarom SPC bi da silom legalizuju oteto , u prostoru i
  vremenu!
  Oni koji ih slijede su saučesnici
  u pljačkanju Crne Gore, ne misle dobro različitim od sebe, a cijelo vrijeme su im puna usta o lopovima.
  Lažava su njihova kolonijalna i pokvarena usta !

 6. …NEBIH TROŠIO VRIJEME NA STAVLJNJE TAČKE-JER NJOJ NE FALI TAČKA- NEGO JOJ FALI USKLIČNIK…?

  I KAD SAM SE,VEĆ, UFATIO (za) USKLIČNIK..KORISTIM PROSTOR, DA ,SVIMA ONIMA KOJI SU SE VRNULI BOGU GOSPODU (ZARAD OSOBENIJE G..CA) ČESTITAM SVETI NIKOLA…UZ PREDLOG DA SA SOBOM NA SKUPŠTINU NOSE KIŠELINU(mlijeko)-ZA OTREŽNJENJE..UMJETO BOČICA OD-SA BENZINOM..KOJIMA OĆE DA PALE-ZAPALE SVOJA KORITA IZ KOJIH RILJAJU EVO 30 GODINA..O TROŠKU PREVARENOG DEMOSA?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]