Litijaš Šćepanović nagrađen vraćanjem u policijsku službu

1

SVE PO ZASLUGAMA: Policajac iz Nikšića, koji je 2019. godine dao otkaz u znak podrške protestnim šetnjama Crkve Srbije, vraćen na posao bez prethodnog javnog konkursa

Policajac Miloje Šćepanović iz Nikšića, koji je samoinicijativno dao otkaz krajem decembra 2019. godine, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i podrške protestnim litijama koje je organizovala Crkva Srbije, ponovo je zapošljen u policiji – saznaje Pobjeda.

Kako nam je nezvanično saopšteno iz više izvora, Šćepanović je raspoređen u jedinicu Granične policije, a posao je dobio mimo zakonske procedure.

Izvori iz policije tvrde da je iskoristio novu političku situaciju, odnosno pobjedu opozicije podržane Crkvom Srbije na izborima u avgustu 2020. godine, koristeći lične kontakte i bez pravnog osnova – ponovo je stupio u policijsku službu. Nezvanično nam je saopšteno da je Šćepanović u Graničnu policiju raspoređen prije dva mjeseca.

VAŽNE VEZE

U međuvremenu, nakon što je razdužio policijsku uniformu, radio je kao obezbjeđenje u Manastiru Ostrog, kojim gazduje Crkva Srbije, te u nikšićkom hramu i Parohijskom domu pod Trebjesom.

-Ponovo je vraćen u policiju iz građanstva, što je skandalozno. Da bi pristupio u policiju, morao se prijaviti na konkurs, a on to nije učinio, jer nije bilo javnog poziva – tvrdi Pobjedin sagovornik.

U dva navrata Upravi policije smo poslali pitanja povodom zapošljavanja Šćepanoviča, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

U petak, 14. januara, i u ponedjeljak, 17. januara, tražili smo zvaničnu potvrdu da je Miloje Šćepanović ponovo zapošljen u Upravi policije. Pitali smo ih kada je stupio na dužnost, na kojim poslovima je angažovan i po kom osnovu je ponovo dobio posao.

Nezvanični izvori tvrde da je politički angažman imao presudnu ulogu u zapošljavanju Šćepanovića.

Ranije je Šćepanović, kažu naši izvori, bio simpatizer Demokrata, da bi se kasnije „prešaltao“ u Pravu Crnu Goru i postao član te partije.

Kako tvrde naši izvori, upravo preko kontakata iz ove stranke, lidera Marka Milačića i njegove supruge, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić, izdejstvovao je da dođe do premijera Zdravka Krivokapića, koji se potom založio za njega da ga vrate u policiju.

Nevoljno, kažu naši izvori, rješenje o njegovom povratku u službu odobrili su direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Kako je ranije saopšteno iz policije, Šćepanović je podnio ostavku zbog ličnih stavova i uvjerenja.

– Postupajući po zahtjevu Miloja Šćepanovića, policijskog službenika Centra bezbjednosti Nikšić, Uprava policije je sačinila sporazum o prestanku radnog odnosa koji mu je dostavljen na uvid i potpisivanje, koji je Šćepanović i potpisao – kazali su iz policije.

Miloje Ščepanović i Marko Milačić

,,BORAC PROTIV BEZAKONJA“

On je tada za srpske Novosti izjavio da „zbog bezakonja Vlade Duška Markovića“ napušta posao.

-To je bio moj lični čin, koji je kasnije ohrabrio i druge da krenu mojim stopama. Ja sam vjernik, a prekoputa je bio narod koji je branio tu istu vjeru, naše svetinje, korijene, ime i prezime. Shvatio sam da smo na istoj strani i čvrsto sam odlučio da napuštim posao koji je u tom trenutku bio ukaljan. I uvijek bih tako postupio, ukoliko bi se nešto slično ponovilo – kazao je on.

Šćepanović se oglasio i nakon izbora 30. avgusta 2020. godine s porukom: „Ovo je velika pobjeda čojske Crne Gore, zemlje slavnih predaka“.

– Ponosan sam što sam jedan od Hristovih vojnika spreman da, ako zatreba, život svoj položi za vjeru i otačastvo. Danas je obična olovka pobijedila laži i prevare, tugu i bijedu – kazao je on tada za srpski portal Novosti.

ZASLUŽNI LITIJAŠ

Ovaj Nikšićanin bio je i jedan od aktera u dokumentarnom filmu o litijama, u kojem je predstavljen kao heroj.

Da je ovaj bivši, sada ponovo, policajac odigrao značajnu ulogu u vrijeme litija potvrđuje i činjenica da ga je Mitropolija crnogorsko-primorska Crkve Srbije odlikovala Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, a od srpske kompanije Novosti dobio je priznanje za najplemenitiji podvig godine.

Nakon medijskog predstavljanja Šćepanovića kao heroja, oglasila se njegova bivša supruga Aleksandra koja je na svom Fejsbuk profilu objavila da ga je prijavljivala za porodično nasilje i da joj duguje 9.050 eura.

Šćepanović se potom pravdao da je pozajmio novac od nje, demantujući navode bivše supruge da je prevario i opljačkao.

Da Šćepanović i dalje sanja policijsku službu bilo je jasno u avgustu 2021. godine, kada je preko srpskih Novosti poručio da se nada da će ga na razgovor pozvati novi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, možda ponuditi da se vrati na staro radno mjesto i posao koji je „profesionalno radio bez mrlje“.

– Za sada nema poziva, a da li će ga biti – vidjećemo. Teško se živi, a moram da se snalazim kako bismo preživjeli. Tu je i dijete, moj oslonac – rekao je tada on.

Jadikovao je kako su svi oni koji su „iznijeli teret promjena“ i dalje „na početku“, a da se „čuvaju neki kadrovi DPS-a, što nije dobro“.

-To ja vidim, ali i narod. Dešava se apsurdna situacija da sam napuštio posao zbog bezakonja, dok se aktuelni ministar policije poziva na vladavinu prava. I još poručuje da neće hapsiti „komite“, iako među njima ima dosta bezbjednosno interesantnih lica – kazao je Šćepanović.

pobjeda

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]