Ljepota kojoj se divimo i ljudska nekultura koja bode oči

6
pogled na Bokokotorski zaliv koji mami uzdahe

Na putu od Lipaca ka Nikšiću, već na drugom kilometru puca pogled na Bokokotorski zaliv.

Mami ljepotom, pa nije jasno putniku namjerniku da li da pogled zadrži više na čudesna brda i planine koje sa svih strana uranjaju u plavetno more, ili baš na to poigravanje trvoritelja, od čega je nastao zvanično jedan od najljepših zaliva svijeta.

Tako je sve dok se jedan od najkvalitenijih putnih pravaca kod nas, vijugav ne utka u suri krš, kojim će dalje do Dragalja, preko Grahova i Vilusa ka Nikšiću.

Ljepota u nekom čudnom skladu brda i mora. Sve je na ovom bajkovitom prostranstvu zaokružena cjelina uklopljenih kontrasta u očinji vid.

Sve, do jedne slike koja je nastala kao rezultat ljudskog maloumlja i pogani, bezobraštine, nevaspitanja i kulture.

pogled na prelijepi Bokokotorski zaliv pokvare mini deponije pore puta

Učinjeće se nekome da je ovo preoštro za ono što slijedi.

Ali sve dok se lično ne uvjeri da prelijepa slika prirode i njenog sjaja, ne može zajedno sa ovom grdnom, naše nebrige i prostote.

Pogled, kako rekosmo na početku, već na drugom kilometru od Lipaca puca nad Bokom Kotorskom.

To se najbolje može vidjeti sa malih, neuređenih odmorišta, na koja staju autobusi i automobili čiji putnici žele, fotoaparatima i kamerama da ovjekovječe ono čemu se svijet divi.

Ono što ih iznenadi, ni malo prijatno je smeće na svakom proširenju diž dionice sa koje se vidi Boka.

Ne smeta toliko ni neuređenost, za koju, doduše, nema nikakvog opravdanja, koliko ponašanje onih koji se zaustave da uživaju u pogledu, predahnu i osvježe se prije nastavka puta.

Očigledno je da njima na pamet ne pada da plastične boce od sokova i vode, konzerve od piva i sokova, parirne ubruse, ostatke hrane i ko zna što još, smjeste u kesu, pa potom u kontejner.

Oni to rađe izbace sve tu, pored točkova automobila ili autobusa, i mirno nastave dalje kao da se ništa nije dogodilo.

ovo ne smije ovako

Dok smo fotografisali prirodu i neprirodu, čusmo kako se ruski turisti dive ljepoti i pitaju, tražeći valjda od sebe samih odgovor, kako je moguće da neko ovuda može da izbacuje smeće i zagađuje prostor.

Čusmo da se pitaju zašto, kada je već tako, neko od nadležnih ne dođe i očisti ono što predstavlja zločin prema prirodi.

Nije ni nama jasno rekosmo, pa nastavismo čvrsto riješeni da pitamo sve one koji su zaduženi da turisti sa ovih naših prostora odnesu sliku, od koje zaista zastaje dah.

putem od Lipaca do Nikšića sve više automobila

6 KOMENTARI

 1. I tako ti ja jednoga dana pođem put Nikšiča i isput vidim pored puta Jola sa Prčanja kako ije pipuna i dinja i sav đubar bača tun đe se zadesio tobož uživa u ljepoti krajolika a on bi i ovizu izio i sav taj đubar ostavi na odmorištu, jes đše nema đardinjera niti kanta za smeće ali je moga u saket pokupit. Biće da je krenuo put svoje Ercegovine. Da je u Švicarsku oma bi platio debelu kaznu jer mi je pripovjedao jedan Švicarac da su i oni bili stoka dok nijesu uveli velike kazne za one koji ostavljaju i bačaju smet za sobom. No su ih po džepu udarili !!!

  • …Jest bogami u nesreći-stiže sreća iz “urbamizovane Boke-sa plantaža banana-iz šume kostanja-sa Turskoga rta od Veriga”….TREFI SE “čuvar konzument-plantaža banana” Borota- i gladan-i žedan-i željan… PORILJA SIROMAH(na turskom jeziku FUKARA).. sav onaj đubar te ostavi Jole sa Prčanja-NA ODMORIŠTU…više Lipaca…?!!! Ćao Borota-dobro ti činjela ta krajputaška KORITA-ĐARDINJERE- za vas majmune…..?!!!

   • E moj Jordane dobri pamticete po vojnome odsjeku sva civilizovana raja koju si tako nazivao. Da si moga oba oka bi u svakoga zavadio ali eto ne posreci ti se no imamo Crnu Goru a ti addio za tvoju Erceg Bosnu i tamo vonjaj po baklavi i cevapima a meni ostavi dobrojsku tortu i priganice a ti za sobom ne mores ostavljat djubar !!! I ne sporkaj vise te Lipce i ovu nasu Boku Kotorsku molim te ljepo !!!

    • ..falati na razumijevanju-pa priznade da ti ja ne mogu više pomoći-da “jedeš delikates dobrocke torte i priganice”-od tvoje sirovine đubreta…pa dodate-sa sjetom..”..a ti (Jordane) za sobom ne moreš ostavljati đubre..”..?! Ne bogu mi Borota dok je tebe i tvojega apetita-aferim…iskrenost tvoja fascinira…!!!

     • Nema lijeka apoteka za Jordana pensionera sa Prcanja a nece ga nikad ni bit !!! Ljecio se ne ljecio isto ti je. Ostaces vazda bolan, bolestan od jada pakosti i zavisti nesreco !!! I na tebe ka petokraka vojni odsjek i pozivi !!! Muci jadan ne bio i ne sporkaj sve oko sebe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].