Ljepše i lakše brodom po Kotorskom zalivu

9
brodom po kotorskom zalivu

Ranko Proroković

Ranko Proroković

U Kotoru je godinama zbog nedostatka zaobilaznice svakog ljeta pravi kolaps u saobraćaju.

Od tunela “Vrmac”, kolone automobila u zastoju prema gradu sa  jednom glavnom saobraćajnicom kojom u blizini Luke Kotor, bez pasarele ili podzemnog prolaza, hiljade turista sa kruzera prelaze put i stvaraju novi čep.

Najčešće policija u pojačanom sastavu pokušava da, kako tako reguliše saobraćaj koji je prava mora ljeti za građane i goste UNESCO-vog grada.

Nedavno su odbornici Pozitivne i Demokratske srpske stranke podnijeli Skupštini opštine Kotor prijedlog i dostavili Odluku za uvođenje javnog prevoza na moru, kako bi se bar donekle morskim putem rasteretio saobraćaj u kotorskom zalivu.

Dokle se stiglo sa ovom inicijativom, pitali smo Ranka Prorokovića, odbornika Pozitivne, koji je kazao da je redovnom skupštinskom procedurom ovaj prijedlog stigao do opštinskog Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj, koji je ocijenio da lokana uprava za to nije nadležna.

Morski prevoz  je u nadležnosti Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Lučke kapetanije.

Takođe je na ovu inicijativu odgovorio i gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević koji je, kako kaže Proroković, taksativno naveo potrebu iznalaženja alternativnog načina prevoza kako bi se saobraćajni kolaps riješio na zakonit način.

Budući da ovaj problem nije u nadležnosti lokalne uprave, Proroković u ime Pozitivne i Dragica Perović iz Dekokratske srpske stranke su podnijeli inicijativu da nadležni opštinski Sekretarijat, zajedno sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja u roku ne dužem od mjesec, sačine prijedlog odluke i da ga daju u skupštinsku proceduru, koja podrazumijeva i javnu raspravu.

Međutim, vrijeme ne čeka, a prema mišljenju Prorokovića rješenje je  jednostavno i to je jedan tradionalni način saobraćanja u zalivu koji je  dugo godina bio jedini saobraćaj.

Sva naša mjesta u zalivu Stoliv, Prčanj, Muo, Dobrota imaju rive koje su već dugo zloupotrijebljene.

Rive ne služe osnovnoj namjeni za pristajanje brodova, transport i prevoz putnika i robe.

Za saobraćaj morskim putem postoji kompletna infrastruktura, mula, rive.

Potrebno je obezbijediti manji  brod za početak, koji bi primio oko 50 putnika i saobraćao prvo kotorskim zalivom, a potom bi se ispitale mogućnosti i za prevoz Bokokotorskim zalivom.

Prema riječima Prorokovića, ovakav prevoz u ljetnjem periodu ima dosta prednosti u odnosu na automobilski saobraćaj, samo je potrebno da se ljudi naviknu.

Na primjer, sa prčanjske rive se mještani i gosti ukrcaju na brod, nemaju problema sa parkingom, završe obaveze u Kotoru i vrate se nazad, objašnjava Proroković.

9 KOMENTARI

 1. Nikada nije brodska karta mogla pokriti troskove prevoza po Boki, Uvjek je država subvencionirala. Pamtimo Vidu i Ulcinj i Lovran i t.d . kao i male motorine Orahovac i Rose… Niko neće na slu pokrenuti brodski saobracaj. Nema tu lamentiranja .. Ako se nekom privatniku to isplati on ce jedini biti pokretač ponovnog lokalnog saobracaja.Naravno ako bude na granici rentabiliteta država bi trebala da ga pomogne radi ovih drgih stvari kao sto je saobraćajni kolaps ljeti , i t d.

  • Лијепо предлажеш и збориш а и по мало паметујеш Андрија. Ја сам се сама возила мјесец дана у враћајући се из града Лугана у Швајцарској са предавања на брдо Монте Бре. И они се нијесу питали да ли је рентабилна та линија или није.У богате и развијене државе, цивилизоване не поставља се питање што је исплативо а што не, него је човјек у центру пажње а ми не да нијесмо за Европ,у но смо још на нивоу пећинског живљења у 21. вијек. Струја, вода, путеви, депоније, канализација, основни услови нопрмалног битисања.

 2. Naplata parkinga po cijeni od 5,00.euraca/ na po ure ! I neće nam biti od preše zaobilaznica! Ko je god i kad napravio-gužve oko parkinga od Kamelije do Vračara -neće fermavati! Bili zdravi pa će te vidjeti! A “pasrele”-ostavite hidrograditeljima-da je prave-po uzoru na tunel “Vrmac”-đe voda vri kao na Sopot!

 3. ne znam sto PRIJEDLAZETE i sto je ZLOUPOTRIJEBLJENO, samo vidim da ste poludjeli sa ubacivanjm ,,IJE” za koje, makar Boka nikada nije ,,znala”
  Dje ste s tim krenuli ? Koji su to visoki ciljevi?
  Zbasajte malo !

 4. A zašto ste stavli sliku istraživačkog broda HIDRA Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita i na njega u photoshopu dopisali “KOTOR”, da ovo ilustrujete, kao da nema mali milion brodića koji svakodnevno voze po Kotorskome zalivu ?!

 5. Nekad smo sa nasih mula ispred kuca putovali za Kotor brodovima malim na pjacu i. Ako se to vrjeme moze vratit bilo bi divno vidjet opet ukrcavanje duz obala Boke i iskrcavanje na rivu u KOTOR.Divna zamisao ali oce li stogodj bit od toga ne vjerujem. Svudje se koristi morski saobracaj a kod nas samo za glisere, kruzere, motorine i ludovanja po moru i nista od pameti !!!
  Ajte nasi sa Skale da potegnemo i da istrajemo u ideji da nam se vrati putovanje na pjacu iz nasijeh mjesta Boke Korotrske

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]