Ljetnji kamp za djecu “Horizonti iz mog ugla”

0
Kotor

Ilko Marović

Ilko Marović

Crveni krst Crne Gore i Američki ugao, u saradnji sa MAYAA (Crnogorsko-američko udruženje studenata stipendista američke vlade), a uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Crnoj Gori, do 26. juna realizuju projekat “Horizonti iz mog ugla”.

Cilj projekta je da stimuliše učešće mladih u razvojnim planovima i programima od značaja za njihovu zajednicu, kao i da se pomogne izgradnji njihovih liderskih vještina.

Za ukupno 30 djece, 7. i 8. razreda, i to 15 sa sjevera i 15 sa juga Crne Gore, biće organizovano edukativno putovanje.

Tako mladi sa sjevera posjećuju opštine na jugu, a mladi sa juga sjeverne opštine, saopštije je za Skala aradio Ilko Marović, sekretar OO Crvenog krsta Kotor.

Oni će u pratnji svojih nastavnika i volontera Crvenog krsta i MAYAA-e obići nekoliko gradova, imati priliku da nauče više o zemlji u kojoj žive, ali i Americi i američkoj kulturi i vrijednostima, kroz sistem poređenja.

U okviru petodnevnog kampa biće realizovana i nastava engleskog jezika, istorije, geografije, kulture, a djeca će imati mogućnost i da nauče nešto više o angažovanju u zajednici, načinu postupanja u kriznim situacijama, dobrovoljnom davalaštvu krvi, prvoj pomoći, njezi starih lica, kao i radu sa socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ove godine djeca koja idu na sjever Crne Gore, biće smještena u Mojkovcu, a odatle će svakog dana obilaziti druge opštine – Pljevlja, Berane, Kolašin, dok će odabrana grupa koja ide na jug Crne Gore, biti smještena u Domu solidarnosti u Sutomoru, a obići će Budvu, Bar i Kotor.

Projektom je obuhvaćeno ukupno 8 škola, a odabir je izvršen u saradnju sa Ministarstvom prosvjete, i iz svake škole će ići po jedan nastavnik engleskog jezika.

Crveni krst iz Kotora će u srijedu 24. juna u skupštinskoj sali palate “Bizanti”imati prezentaciju projekta “Horizonti iz mog ugla”.

Biće riječi o antitrafikingu o čemu će govoriti volonterka Mirjana Seper, a o promociji humanih vrijednosti, volonterka Anet Marović.

Aktivisti američkog ugla će prezentovati program na temu “Razumijevanje američke i crnogorske kulturne sredine, stvaranje osječaja za raznolikosti i razbijanje stereotipa”.

Svi učesnici će se sresti u petak, na kraju programa, 26. juna, u američkom uglu u Podgorici, kako bi međusobno razmijenili utiske sa putovanja i stečena znanja.

Oni će toga dana imati priliku da se sretnu i sa NJ. E. Margaret Ann Uyehara, ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori, kao i sa predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore i Ministarstva prosvjete, saopštio je Marović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]