Ljiljana Moškov izgubila sudski spor protiv Skala radija

23

 

Osnovni sud u Kotoru je odbio tužbu Ljiljane Moškov, šefice kotorske URE i potpredsjednice opštine Kotor protiv Skala radija, smatrajući je neosnovanom.

Naime, Moškov je, posredstvom pravne zastupnice Nađe el Sarai tražila da joj ovaj medij isplati 5001 euro na ime naknade za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog povrede prava na dostojanstvo, čast i ugled.

Sud, kojim je predsjedavala sudija Danijela Samardžić odbio je i zahtjev Moškov kojim je tražila da Skala radio objavi presudu o svom trošku na portalu www.radioskala.me.

U obrazloženju presude, između ostalog, se kaže da tekstovi na koje se poziva Popović Moškov predstavljaju kritički osvrt na rad organa lokalne uprave, te obavještavanje građana o aktivnostima političkih stranaka.

Sud je mišljenja da je sadržaj navedenih tekstova Skala radija, posebno djelova na koje se poziva Popović Moškov prilično izbalansiran, naročito uvažavajući činjenicu da autor ni u jednom tekstu nije naveo ime i prezime tužilje već je za istu koristio pseudonim “madam URA“.

Sud je, takođe, mišljenja da je autor u člancima iznio zapažanja koja predstavljaju njegove vrijednosne stavove koje je iznio, koristeći slobodu izražavanja.

Sloboda izražavanja, garantovana u stavu 1, člana 10 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda predstavlja jednu od suštinskih osnova demokratskog društva i jedan od osnovnih uslova za njegov napredak i za samoostvarivanje svakog pojedinca. Ona je primjenljiva ne samo na “informacije“ ili “ideje“ koje se povoljno primaju ili smatraju neuvrjedljivim ili su predmet ravnodušnosti, nego i one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju. To su zahtjevi pluralizma, tolerancije i širokoumnosti bez kojih nema demokratskog društva (kako se navodi u presudi Evropskog suda za ljudska prava, u predmetu Handyside A br.24, stav 49).

Iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, stoji u obrazloženju presude, proizilazi da su granice prihvatljivosti kritike šire u odnosu na političare kao takve, nego u odnosu na druga lica. Za razliku od ovih posljednjih, prvi se neizbježno i svjesno izlažu  pomnom ispitivanju svake svoje riječi i djela, kako od novinara, tako i najšire javnosti, te stoga moraju da pokažu i veći stepen tolerancije. Nema sumnje da član 10 stav 2 omogućava da se ugled drugih-tj. svih pojedinaca-zaštiti, i ova se zaštita odnosi i na političare, čak i kada oni ne istupaju u privatnom svojstvu. Ali, u takvim slučajevima zahtjevi za takvu zaštitu moraju da budu mjereni u odnosu na interes otvorene rasprave o političkim pitanjima.

Po ocjeni suda tekstovi “Madam URA vlada opštinom, kotorski DPS ćuti“, “No pasaran“, Madam URA i Njegoš ruku pod ruku“ i “Skala će tražiti i od URE da joj pomogne u pisanju o njihovim lažima, prevarama i klevetama“, predstavljaju kritički osvrt na rad organa lokalne uprave, te obavještavanje građana o aktivnostima političkih stranaka. Sud je mišljenja da je sadržina navedenih tekstova, posebno djelova na koje se poziva Moškov prilično izbalansirana. Sud je mišljenja da su u tekstovima iznijeta zapažanja koja predstavljaju autorove vrijednosne stavove, koje je dao koristeći slobodu izražavanja. Tekstovi, stoji u obrazloženju presude, istina sadrže stavove autora i kritike, između ostalog upućene Moškov, koji su usmjereni protiv njenih stavova i načina rada, kao nosioca javne funkcije, a imajući u vidu da je ona političar, članica političke partije, kao i nosilac visoke rukovodne funkcije u opštini Kotor. Moškov se poziva i na to da je autor u tekstovima naziva raznim pogrdnim imenima, između ostalog “madam URA“, ali sud nalazi da takvim načinom pisanja tekstova nijesu povrijeđeni njena čast i ugled, obzirom da novinarska sloboda, takođe, pokriva moguće pozivanje na određeni stepen pretjerivanja ili čak na provokaciju (presuda Evropskog suda za ljudska prava Bladen Troms i Stensaas protiv Norveške, broj 21980/93, ECHR 1999-III).

Skala radio podsjeća da se protiv ovog medija vodi neviđena diskriminacija od strane političkih partija URA i Demokrate.

Zaposlenim na rukovodnim funkcijama u lokalnoj upravi iz ovih partija nije dozvoljeno da daju informacije Skala radiju koje su od opšteg interesa za javnost.

Ovo je hajka iza koje se krije bezakonje i namjera da se sakrije od Skale, a time i od javnosti, kako i na koji način funkcioniše kotorska Opština.

Skala će u ovoj neravnopravnoj borbi istrajati i ostati čista obraza.

Zbog toga, cijeneći građane i njihovu potrebu da znaju, objavljuje presudu kojom je Ljiljana Moškov izgubila spor protiv Skala radija.

Presuda je donešena na 10 strana, a protiv nje se može izjaviti žalba Višem sudu u Podgorici.

23 KOMENTARI

 1. Upravo cujem da je ova presuda preinacena odlukom Viseg suda i da je Skala izgubila spor? Ako je istina mislim da je za to Skala morala da obavjesti javnost…toliko o pravu da narod bude obavjesten

 2. Interesantna je ova zavrzlama, ali pored Ljilje ima i drugih ” kaciperki”, sto
  opituranih kljunova u stiklama
  klaparaju po calama.
  Uskoro ce ih zamjeniti one sto klepecu nanulama, pa vise nece ko manite pratiti turske serije, postat ce ucesnice u njima! U ovom gradu.

 3. Al Sarai? Da li je ta iz kontigenta ovih novograđana staroga Kotora kojima opstina i madam Ura izdadoše sve prostore koji su preostali??

 4. …Brez prava žal be-na kotorske brljotini-pita vas Jordan Jole Drinjak,iz ubavog Prčanja-poznati napadač-ataker napasnik na pravosudni sistem Kotora… grada od prvade i starina- od kad njime vladaju provjereni akademski visokosofticirani građani-oliti akademici?..U svemu prema- “za i protiv” člana 376.stav 1 do 3.Ze ka peja naše domovine Gore Crnje..?

 5. Morali bi građani znati – je li Tužba gospođe potpredsjednice u privatnoj režiji, sa svim rizicima ako se spor izgubi, ili o “državnom trošku”? Ako je u privatnoj režiji, žao mi je što je izgubila spor.
  Ali, ako je tužbu potegla, unaprijed znajući da neće trpjeti njen špag, bez obzira kakva bila presuda – osuđujem njen postupak. Krucijalno pitanje: Hoće li tužitelka lično snositi sve troškove spora?
  Ona zna, ili bi morala znati, da javne ličnosti imaju PRAVO na kritiku i izvrgavanju ironiji i sarkazmu, pa i poruzi. Sve do određene mjere… A to je morao procijeniti njen advokat, ako, pod pretpostavkom, stranka nije pravnik po vokaciji.

  • Iako je izgubila spor nije izgubila nista..nije receno koliki su troskovi postupka kao i da li se zalila na presudu?

  • Iako je izgubila spor nije izgubila nista jer nije bilo protivtuzbe….nije receno koliki su troskovi postupka prrsudjeni da plati kao i da li se zalila na presudu?

 6. ČESTITAM !!!
  Poslije pohare, te uvođenja novih ljudi u kotorske kulturne institucije, status grada Kotora biće ozbiljno ugrožen, jer poštovani Kotorani status grada čine ljudi, te njihov odnos prema gradu. Ovo je najvaća pohara kulture od zemljotresa (kada je, napomene radi došlo do izmiještanja stanovništva), i to što ćutimo sve nas čini odgovornim ( Koliki je broj novozaposlenih, i to na neodređeno, u OJU Muzeje Kotora i u Kulturni centar? Ko su ti ljudi? Kakav je njihov odnos prema Kotoru? Koje su vrste i stepena obrazovanja? Koje su im vizije, mogućnosti i interesovanja?) ČESTITAM SKALI ŠTO NE ĆUTI ! Mogla bih da analiziram kulturna dešavanja u Kotoru ovoga ljeta, ali se bojim da ne budem puna gorčine jer lijepih riječi nemam, zato samo kratko, Don Brankovi dani (Kotor art), pod parolom održivog razvoja, a u kombinaciji sa Luštica Bay-om, kako kontra primjerom (jeftina gradnja, stanovi za prodaju, pranje para, loša imitacija…), zatim svečano otvaranje za koje nemam riječi sem “parada smijeha i kiča”, dječiji segment koji se preklapa sa festivalom pozorišta za djecu (zašto?) i na čelu svega umjetnik. ali i sitni tračer i trgovac. Mogu da se zapitam samo zašto su vrata katedrale Sv. Tripuna bila otvorena tokom ovog događaja? I što bi na ovo rekao Don Branko. Ovo je upotreba imena u cilju zarade. Zatim festival smijeha ili kako se to već zove, a ja bih ga nazvala UŽAS u koji se slivaju Opštinske pare jer je madam URA bila član Teatra 303. Nijedna ozbiljna pozorišna predstava. Izgubili smo modnu revija koja nam je u Kotor donosila i modu i dizajn i materijale i likovnost i glamur i prestiž…i svakako viziju nečeg ljepšeg boljeg, komad svijeta na dlanu. Sramota, ali ne i iznenađenje. Festival pozorišta za djecu i dalje tezga direktorovih prijatela, a sada ih i udomljavamo u Centru za kulturu. Ali, sekretarka za kulturu je igrala u čuvenoj predstavi i mora podržati svoje prijatelje (možda dobije još neku sporednu ulogu?). Rezime je da nažalost nikada nije bilo gore jer nikada nijesmo imali toliko različitih opcija ( koje su, napomene radi protiv države Crne Gore i protiv Kotora), a kojima je OBEĆANO mjesto u kulturi. A jadna Kultura kao zadnja kotorska prostitutka sve trpi jer trenutno nema nikoga ko bi je zaštitio.
  I na kraju, za ovo smo svi krivi.
  Još jednom čestitam Skali.

 7. Aha ha ha šjora Liki. Oće li i dalje branit uspješno ova Al Sarai koja je od opštine uzela koliko može i koja je bila zaposlena suprotno zakonu a poslije radila za opštinu? Ajde reci nam da i mi to znamo i od kojih ćeš para platit ova silna suđenja?

 8. Svaka čast.Ni sudije koje i ovako i onako kroje neki bez pogleda na zakon nista nisz.mogle pomoci gospodji Moskov.Konacno šamar koji zaslužuhe ta sveznajuća glava.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].