Ljiljana Velić: Za pomoć i njegu starih potrebna je potpora lokalne zajednice i države, ali i društva u cjelini

2
Ljiljana Velić

Na poslednjoj Sjednici Skupštine Općine Kotor usvojena je Odluka o izvođenju lokalnog javnog rada u općini Kotor za pomoć i njegu starih osoba u kući, odnosno geronto program.

Ista nas je potakla  na razmišljanje o ljudima starije životne dobi u našoj općini.

U fokusu Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor je aktivan život u trećoj dobi, socijalna podrška te osjećaj zadovoljstva i dobrobiti pripadnika treće životne dobi.

Samo mali broj ljudi u našoj općini  može da planira starost zahvaljujući dobrom financijskom stanju. Postoji velika raznolikost u visini mirovina, u mogućnosti stjecanja drugih prihoda, u stambenom statusu, a posebno u kvaliteti života koji ostvaruju naši umirovljenici. Jedan dio umirovljenika je prepušten sam sebi. U Crnoj Gori postoje malobrojni domovi za stare, gdje osobe starije dobi  imaju, osim osiguranog smještaja, zdravstveno zbrinjavanje i liječenje. Zbrinjavanje u domu nameće osjećaj krivice djeci ili obitelji te osjećaj nezadovoljstva pojedinih korisnika koji smatraju da je krajnja svrha njihovog boravka u instituciji čekanje smrti. Socijalna isključenost iz obitelji, rada i kulturnog života stvara posljedice koje utječu na kvalitet života osoba starije životne dobi.

Usmjereni smo ka pristupanju Europskoj Uniji te su nam i dostupne smjernice EU prema ljudima treće životne dobi. EU propagira politiku starenja u vlastitom domu. To znači dostupnost svih usluga na lokaciji prebivališta. Osjećaj zdravstvene sigurnosti, materijalne neovisnosti  te motivacija za aktivnosti i brigu o samom sebi zahtijeva kontinuirano pružanje novih sadržaja starim osobama u našem gradu. Svakako se može puno uraditi na uključivanje građana starije životne dobi u stvaranju i provedbu vlastitih društvenih programa i aktivnosti radom udruga jer starosna dob nije prepreka za aktivnost. Mogu se organizirati razne medicinske radionice: stručna pomoć  i savjetovanja o zdravim životnim navikama,vježbe za prevenciju padova, radionice psihološkog savjetovanja, razne edukacije  od strane specijalista. Neophodno  je prepoznati potrebe umirovljenika, posebno umirovljenika samaca te izvući starije osobe iz samoizolacije, jačati im samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti. Prostorije dnevnog boravka za stare osobe i njihovo opremanje omogućile  bi druženje, čitanje, igranje društvenih igara, održavanje raznih kurseva,  te uljepšalo i oplemenilo živote  starih osoba.

Polazeći od načela jednakog dostojanstva i vrijednosti ljudskog bića zaštita prava starijih osoba treba biti dio lokalnog sustava zaštite ljudskih prava. Neophodne su dodatne mjere potpore i lokalne zajednice i države, ali i društva u cjelini. Starije osobe su posebno osjetljiva grupa građana te je potrebno osigurati dodatne uvjete kako bi ostvarili svoja prava, te svoju starost živjeli kvalitetno u skladu s stvarnim potrebama i interesima. Nameće se potreba jačanja međugeneracijske solidarnosti.

U porastu je broj starih osoba koje su u socijalnom riziku, te potrebama iz  kojih  proizilazi njihova ovisnost o drugim osobama i zajednici. Neophodno je u našoj lokalnoj zajednici, osim kontinuiranog pružanja postojećih, dodati i nove sadržaje prema osobama starije životne dobi, te osigurati širu dostupnost usluga u lokalnoj zajednici, kaže se u saopštenju Ljiljane Velić, predsjednice OO HGI Kotor, dostavljenom Skala radiju.

2 KOMENTARI

 1. E Didica, svaka čast starcima, ali neki su ostarili , a pameti se ne naučiše.
  Sad gotov rezultat čekaju !
  Ima tu svačega, znamo i za iskustva prvatnih domova staraca , koji nisu na
  nivou očekivanja!
  Treba to regulisat i kontrolisat zakonski, a ne politizirati kroz HGI !
  Trebalo je o tome misliti u mlađim danima, a ne se denjavat i za škura virikat ! Izio vuk magarca , treba sić u narod Ljiljana, a ne nadmen se šepuriti!
  Ko će sa vama, kad ste se separisali,
  diferencirali i segregirali?
  Pa ipak, priznajte zablude, pa da djelamo skupa, kako ono Vi velite:
  “ruke rukama pružamo” ( ko kome i na kojim osnovama Ljiljana – kaži!)
  zvuči interesno i gotovanski!
  Institucije sistema će pomoć u domenu mogućnosti , a ostali kako ko !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.