Ljuba Šljuka: Neophodno je paraplegičarima posvetiti više pažnje

1
Ljuba Šljuka

Ljuba Šljuka

Medicinski tretman osoba sa invaliditetom, konkretno paraplegličara, zahvaljujući razumijevanju direktora kotorskog Doma zdravlja dr. Igora Kumburovića, je poboljšan uvođenjem patronažnog fizioterapeuta čija je aktivnost prvenstveno vezana za postoperativne pacijente.

Istina, fizioterapeut je i ostalim paraplegičarima takođe na usluzi, ali samo deset dana tretmana od po pola sata, što je nedovoljno, jer je ovim pacijentima potrebna kontinuirana njega i vježbanje.

“Nama je to jako malo i iniciraćemo razgovor sa dr. Kumburovićem, uz prijedlog da se uposli više fizioterapeuta, a za nekoliko pacijeneta koji su ležeći, tražićemo kontinuirani tretman” , kazala je za Skala radio Ljuba Šljuka, sekretarka Udruženje paraplegičara opštine Kotor.

Na naše pitanje da li imaju prioritet u medicinskim ustanovama, Šljuka je odgovorila da je paraplegičarima dostupan prilaz Domu zdravlja, ali da na nekim odjeljenjima u bolnici još nemaju adekvatan pristup.

Ona se nada rješenju ovog pitanja.

Problem predstavlja pitanje rehabilitacije jer ove godine, za razliku od prošlih Udruženju paraplegičara nije odobren projekat ni od igara na sreću, a ni od opštine Kotor, kojim su aplicirali za patronažnog fizioterapeuta, neophodnog, prije svega, ležećim pacijentima, navela je ona.

Iz opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti je obrazloženo da ne finansiraju zdravstvene usluge. Međutim, objašnjava Šljuka, paraplegija nije više bolest.

To je stanje koje stalno treba održavati uz potrebnu dnevni briga i njegu.

Frustrirajuće pitanje je, kako je kazala naša sagovornica, nabavka  novih pomagala, a za popravku kolica nema mogućnosti jer se u Kotoru niko time ne bavi.

“Paraplegičar svakih pet godina ima pravo na nova kolica s obzirom da se ona godinama pohabaju. Da bi dobili nova kolica mora se proći strašna procedura, od komisija u Specijalnoj bolnici u Risnu do Socijalnog, Doma zdravlja itd”, rekla je ona.

Zašto je sve to tako komplikovano i otežano kada zakon decidno kaže da pacijent dobija kolica svakih pet godina, pita se Šljuka?

Paraplegičar za to vrijeme ne može biti bolje i po zakonu on bi trebao nakon pet godina odmah i bez ikakvih procedura da dobije kolica.

Ista je procedura i sa nabavkom ortopedskih cipela, kazala je ona.

Šljuka je podsjetila i na human gest dr. Ivana Ilića, direktora kotorske Opšte bolnice koji je novčana sredstva od prošlogodišnje nagrade  grada Kotora “21. novembar”, donirao ovom Udruženju.

1 KOMENTAR

  1. Stalno treba podsjecati na obaveze drustva prema ljudima sa invaliditetom. Nego kod nas kapu politika kroji pa se zaposle nesposobni CRVENOKRAVATASI i URASi a dosta ljudi sa invaliditetom bi kvalitetnije obavljali njihov posao. To je nas problem i sramota. Jokicu slusaj i dalje madam uru to ti je prava opcija. Nemoj joj slucajno sto se protiviti jer ces dobit koju saku na nos.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].