Loš rod maslina u maslinjacima Boke Kotorske

0
maslina

Vesna Đukić

audio: Vesna Đukić

Iako je na početku, dok je maslina dobro cvjetala, izgledalo da će ova godina biti plodna, sada na kraju sezone, a pred berbu, ako je uopšte bude bilo u nekom većem obimu, izuzetno je loš rod.

Ovo je za Skala radio kazala Vesna Đukić, izvršna direktorka Maslinarskog društva “Boka“.

Plod masovno otpada i maslina je najviše na zemlji.

Maslinari se žale, govoreći da su donedavno masline bile zdrave i da se mogao očekivati neki prosjek.

Međutim, kako sada stvari stoje, neće biti ni prosjeka, teško da će se ubrati i toliko da se mlinovi mogu i otvoriti, kazala je Đukićeva.

Loš rod maslina je posljedica loših vremenskih prilika, velike suše, ali i kiše kad joj vrijeme nije bilo, kao i štetočina, pa i dalje postoji velika opasnost i od treće generacije muve.

Berba se ne može predvidjeti i ona zavisi  od vremenskih prilika i od stanja u maslinjacima.

Zato se mora pratiti i promjena boje ploda, iako se maslinari javljaju i govore da su plodovi već crni, što je posljedica biotičkih faktora koji utiču na to da maslina i ranije promijeni boju.

Ako nešto bude za berbu ona će početi sredinom oktobra, kazala je Đukićeva.

Prilikom posljednjeg popisa koji je radio Monstat i prema saznanjima Maslinarskog društva “Boka”, u Boki Kotrskoj je oko 200 hiljada maslina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].