Lovanja od sadašnje ekološke bombe do buduće savremene reciklažne stanice

0
Mladen Lučić

Mladen Lučić

Skupa i daleka deponija Možura u Baru na kojoj se odvozi smeće iz kotorske opštine mora biti prošlost.

Prevoz po toni smeća do ove deponije i nazad kotorsko Komunalno preduzeće košta 35,40 eura.

Ove godine ukupno će oko 12.000 tona biti odveženo u Bar što, kada se uzme u obzir saobraćajni kolaps zbog kojeg kamionu treba 3 ipo sata do ove deponije uz neminovne kvarove kamiona koji usljed toga rade po 15 sati dnevno, predstavlja ogroman izdatak.

Ovo je za Skala radio  kazao Mladen Lučić, direktor Komunalnog preduzeća u Kotoru.

Po njegovom mišljenju opštine Kotor, Tivat i Budva moraju i mogu da iznađu bolje rješenje, a to je lokacija Lovanja koja se nalazi na terirtoriji kotorske opštine.

“To bi umnogome smanjilo troškove odvoza smeća. Lovanja je danas crna ekološka tačka u blizini magistralnog puta Kotor-Tivat, prema aerodromu i prava je ekološka bomba. Česti su i požari koje u 90% slučajeva izazivaju mještani tog naselja, uglavnom romske populacije, koji ovdje žive u izuzetno lošim uslovima. Oni se bave preprodajom sekundarnih sirovina, bakra i gvožđa i za par kilograma željeza, žice i ostalog pale sve što je zapaljivo, a najviše gume. Vatra se brzo rasplamsa i bukne požar, a ukoliko su jači vjetrovi, kakvi su inače na ovom brisanom prsotoru, vatru je izuetno teško kontrolisati”, naveo je Lučić.

On je podsjetio na blizinu aerodroma i kritičnu situaciju kada su zbog požara na Lovanji čak bili ugroženi letovi.

Kada bi se Lovanja uredila za potrebe savremene deponije, predstavljala bi reciklažnu stanicu sa koje bi se smeće prodavalo kao proizvod i bilo bi resurs, a ne problem, rekao je Lučić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].