Luci Kotor poništena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku sistema za privez mega kruzera

15
Upravna zgrada Luke Kotor A.D.

Odavno nije tajna da bezbijednost plovidbe mega kruzera Bokokotorskim zalivom nije na zavidnom nivou.

Godinama pojedine prestižne kompanije, poput Američko-norveškog konzorcijuma “Royal Caribbean Cruises” pokušavaju da privole Luku Kotor AD da preduzme odgovarajuće mjere i obezbijedi sigurno sidrište njihovim brodovima koji, zbog velikih dimenzija ne mogu da se vežu uz operativnu obalu.

Ova kompanija je čak najavila i otkazivanje dolazaka njihovih brodova u Kotor, ukoliko se i dalje menadžment Luke Kotor AD bude ponašao indolentno prema ovom problemu.

Kako je objavio tabliod Vijesti 28. 10. 2013. godine, zbog neodgovornog ponašanja po pitanju bezbijednosti brodova, mogućnost otkazivanja dolazaka u luku Kotor ovoj kompaniji uputio je kapetan Nikolas Antalis, šef za nautičke i lučke operacije u kompanijama “Royal Caribbean International“ (RCI) i “Azamara Cruises“ koje su članice koncerna RCC.

Sa tom mogućnosšću tada su upoznata i relevantna ministarstva Vlade Crne Gore.

Tresla se gora, rodio se miš, reklo bi se.

A da se baš tako ne bi reklo, menadžment kotorske kompanije je odlučio da krene u akciju.

Kako to radi najbolje se vidi iz priloženog.

Luka Kotor AD objavljuje 15.08.2014. godine prvi Javni poziv za nabavku sistema za privez mega kruzera.

Koliko je to ozbiljno i stručno uradila služba ove kompanije najbolje govore sljedeći podaci:

29.08.2014. godine objavljena je prva izmjena javnog poziva (zbog nedostataka u tenderskoj dokumentaciji odnosno nesaglasnosti iste sa Zakonom o javnim nabavkama)

09.09.2014. godine objavljena je druga izmjena javnog poziva (zbog nedostataka u tenderskoj dokumentaciji odnosno nesaglasnosti iste sa Zakonom o javnim nabavkama)

26.09.2014. godine objavljena je Odluka o obustavi postupka Javnog poziva za nabavku sistema za privez mega kruzera (zbog nedostataka u tenderskoj dokumentaciji odnosno nesaglasnosti iste sa Zakonom o javnim nabavkama).

17.10.2014. godine objavljen je novi javni poziv za nabavku sistema za privez mega kruzera.

25.11.2014. godine donjeta je Odluka nadležnog organa Luke Kotor o izboru najpovoljnije ponude.

30.12.2014. godine Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki, po službenoj dužnosti poništava Odluku Luke Kotor o izboru najpovoljnije ponude zbog nezakonitosti prilikom njenog donošenja.

Ovo su podaci za Riplija.

Dakle, ili je u pitanju čisto neznanje, što je manje vjerovatno ili se radi o nekim drugim kombinacijama koje su trebale da pokažu odlučnost Luke Kotor AD da krene u realizaciju nabavke sistema za privez mega kruzera, koju će ona, redosljedom poteza navedenih po datumima uspjeti da dezavuiše.

Ostaje da Luka Kotor u ponovnom postupku preispita zakonitost donesene Odluke. Iz obrazloženja Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki može se zaključiti da ponuđač, čija je ponuda od strane Luke Kotor ocjenjena kao ispravna ne ispunjava zakonske uslove i da je njegova ponuda u stvari neispravna.

Preostaje da sačekamo odluku Luke Kotor.

Jasno je da je Odluka Luke Kotor o izboru najpovoljnije ponude za nabavke sistema za privez mega kruzera poništena zbog  nezakonitosti prilikom njenog donošenja.

Sad sve treba ispočetka.

To je novo vrijeme a i da proces bude sproveden stručno, što će reći u skladu sa zakonom do početka realizacije će trebati čekati više mjeseci.

Slijedi nabavka opreme, pa postavljanje i montaža i na kraju adio za ovu godinu.

Nije moguće da sve to nijesu znali članovi Odbora direktora ove kompanije, koja inače, nepoštovanjem Odluke Vlade Crne Gore o sklapanju ugovora sa Lučkom upravom, jer se radi o luci od nacionalnog značaja, posluje izvan zakona.

Iza niza nepravilnosti o kojima bruji Kotor ,neko mora da stoji.

Kako drugačije objasniti da Luka Kotor AD, odnosno njen menadžment nije zainteresovan da bezbijednost mega kruzera bude na zakonom predviđenom nivou, kako nije zainteresovan da saradnja sa kruzer kompanijama bude na najvećem mogućem nivou jer se radi o kompanijama od kojih imamo direktne koristi kao država i kako je moguće da je većinski vlasnik Opština Kotor na sve ovo ćutao sve vrijeme?

Posebno kada se ima u vidu da je konzorcijum “Royal Caribbean Cruises“ iskazao spremnost da finansira ove i slične projekte od posebnog značaja za grad Kotor, što se može zaključiti iz saopštenja za javnost menadžmenta “Luke Kotor“ o potpisanom Memorandumu o razumjevanju sa ovom kompanijom.

Trebaće umješnosti da se odgovornim predstavnicima ove kompanije objasne propusti u sprovođenju tendera za nabavku sistema za privez mega kruzera.

Ali za menadžment “Luke Kotor“ to nije strano.

Mnogo je pitanja koja traže odgovor.

Ona će, vjerujem konačno morati početi da se daju!

Pokušaće me demantovati iz Luke Kotor AD jer su oni potpisali 12. 11. 2014. godine Memorandum o razumijevanju kojim su, kako navode u saopštenju, nakon potpisivanja tog istorijskog akta proslijedili medijima deklarisane namjere ugovornih strana o strateškoj saradnji dvije kompanije u Crnoj Gori.

O kakvim ugovornim stranama govore iz Luke Kotor AD kad je jasno da nikakav ugovor nije potpisan.

Takođe, u saopštenju se navodi da su strateški partneri opredijeljeni da dugoročno sarađuju na planu ulaganja u infrastrukturne projekte u cilju povećanja kapaciteta za prijem mega kruzera koja podrazumijeva rekonstrukciju operativne obale i postojećih vezova i izgradnju novih kapaciteta za prijem kruzera, kapitalna ulaganja u infrastrukturne projekte čijom realiozacijom će se stvoriti nova turistička ponuda i povećati atraktivnost Kotora i Crne Gore kao destinacije.

Interesantno je da je Luka Kotor proglasila jednostrano Royal Caribbean Cruises  za strateškog partnera nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju.

Radi se o dokumentu koji može da potpiše svako ko izrazi dobre namjere i koji ni jednu stranu ne obavezuje ama baš nizašto.

Cilj menadžmenta Luke Kotor AD je da zamaže oči javnosti i da prikaže svoju navodnu zainteresovanost za one aktivnosti koje odgađa godinama.

Koliko je Luka Kotor AD, odnosno njen menadžment iskren u namjeri, najbolje govori posljednja rečenica u Memorandumu o razumijevanju u kome je valjda sam “Royal Carribean” shvatio kako će se to ć zapisane deklarisane namjere početi realizovati krajem tekuće i početkom naredne godine.

Tekuća prošla godina je završena, a nova je počela.

Osim odluke Državne komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki da po službenoj dužnosti poništi Odluku Luke Kotor o izboru najpovoljnije ponude zbog nezakonitosti prilikom njenog donošenja, ništa drugo se nije dogodilo.

Činjenica da je Venecija zabranila dolazak mega kruzera dužine preko 300 metara i da se radi o brodovima koje su u svojoj ruti imale i Kotor, znači da ćemo ove godine biti uskraćeni za dolazak najvećih brodova u našu luku.

Što će to značiti za poslovanje kotorske kompanije, ostaje da se vidi.

Najave da će doći gotovo isti broj kruzera kao i prošle godine ohrabruju ali ne i činjenica da menadžment Luke Kotor AD ne čini ništa da unapijedi uslove koje odavno traže svjetske kruzing kompanije.

Valjda čekaju da im se dodijeli koncesija pa da nastave po starom.

A to je da Kotor od Luke Kotor AD ima koliko i do sada.

Ništa ili vrlo malo i to  selektivno.

15 KOMENTARI

 1. tatini sinovi sve znaju samo ne rabotat. svaka čast doktorima. doktolrski su uradili sve da naprave privatnu firmu. Oni su bukvalno shvatgili parolu dps-a mi znamo kako. ovako no kako drukčije. uzmi sve što ti život pruža. a onome iz daošine platili sve račune za doma. paroljub je kadar istaknuti doktora lučkih.

 2. Dražava čeka da se još natovare pa da onda krene u akciju. A što drugo kad ih do sad pušta. Pitajte ih kako se naplaćuju vezovi za jahte. Može li preko računa ili samo gotovinski. Reće vam malo sjutra. Dođite brodićem pa probajte da se vežete bez gotoga novca. Opet malo sjutra.

 3. Objasniti ukratko pučanstvu u čemu se satoji taj “sistem za privez megakruzera”? Je li to produženje “Luže”, produbljenje dna ili nabavka većih fendera (bokobrana) od onih postojećih, koji plutaju ispred upravne zgrade Luke?

 4. Imate li što reći gospodo rukovodioci luke Kotor. Ako je ovo tačno ne piše vam se dobro. Ovo je sramota. Grad nije zaslužio ovakav odnos a postavlja se pitanje zbog čeka ćuti većinski vlasnik. Što čekaju. Što ih prvo ne prijave a drugo ne smijene? Možda iz nekog razloga.

 5. Samo argumentovano Mandiću. Moguće da će doći na vidjelo. Od nekih se ne može više dalje.I ja znam još neke podatke ali teško mogu do papira.

 6. Bogami lijepo, ovi ljudi iz Luke Kotor oce li odgovarat. Tamo je stanje za svaku negativnu ocjenu i ovu skalameriju sto napravise od direkcije to je obraz Kotora i ko je to dozvolio. Mnogi ne smijeju da zbore no šute kao zaliveni jer će imat poslijedica. Tu je lijegalo nerada i prevaranata i mafije i nesoja od ljudi. Trebalo bi ih išćerat sve iz te jazbine od cakla. Svaka čast i čest pojedincima koji se moraju zavuć u mišiju rupu i zitto !!!

 7. E pa da..a znate li gorati da su ovizi iz luke davali garancije na kredite mješovitom preduzecu za ove otprte dabldekere?…e tu vi je neki iz Hrvatske,te jedan mali tatin iz opcine,te jedan ugostitelj….eee…aaa…onda ovome malome iz opcine što sve od šponde bljuje a borami skokne sa turističkom do Dubajia itd…,dadoše kredit djevojci da otvori brzu hranu u Podgoricu…ufff…imat ce posla ova Đurđina iz tužilaštvs…još kad sazna da su sinovi ovijeg direktora u te nabavke glavni…pa ovizi krediti,garancije te je preduzece koje ne pardonuje državu,i koje je u vlasništvu žali ga bože opcine…e tu ti je sad glavno…tata od ovoga maloga,”vrsni” i ekonomista za one rabote,stoji kao modus vivendi…e borami…”vladar iz sjenke”…tako nam i treba,kad
  nas nema…dako bude države i njenih institucija…adio vi…lijepi moji

 8. Od te luke i brodova nema niko od nas koristi osim te lo…… ekipe koja je vodi i izletnicko-suvenirskog lobija koji radi u sprezi sa ovim prvim, a da ne kazem da su nekad i iste licnosti u oba sektora.

 9. Derektora i Boga tvorca :Druže Savo(Starovića),ima li “Jugooceanija”-svoju budućnost? Ima,ima čovječe,ima dok je trgovine?! Ali,joj se bojim, ako joj se za glavu ufate kapetani? I ko je potopio “Jugooceaniju”-trgovci ili kapetani?
  Ista stvar-ali drugo pakovanje-Luka Kotor i njena “uprava”-upravitelji od šijuna-makine,koliko znaju o “bezbjednosti plovidbe”(velje i male obalne plovidbe-obaška preooceanske”-je “drugi par rukavica”)?
  Dakle, Savova(proročanstva) se ne poriču -jerbo joj se:bojim,ako se za “rogove”Luke Kotor dofate “k/r/apovi od svakoga kapo zanata”-spasa joj nema? Jedini joj je spas-“pomoliti joj se bogu(a bora mi, imamo gi dosta -“vjernika”)-da kruzeri ne počnu,umjesto L u ž e-a k o š t a v a t i… na P r s t a n-Barski?
  Neće,neće u porat akoštavati,jerbo su davno umni ljudi kazali : niti je svako Ture za vezira-niti je svaka tičica za šenicu? Imagi gi,ima, koje kljucaju,rumetin,zob,raž…..o la laaaaa?.

 10. Neka čine svašta,mute i kriju kad im se može. Neko ih dobro pokriva i stoji iza njih.To je i ludome jasno. Interesi i kraj!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]