Lučo čije doba više nije

11
Krivokapić u crkvi

Kako smo od države koju su mnogi smatrali garantom stabilnosti i mira, iz pogleda u budoćnost, zakoračili u srednji vijek, kako smo se preko noći pretvorili u pravoslavnu svetosavsku džamahiriju kakvih u Evropi nema, kako su nam popovi pomutili razum i poveli nas stranputicom sa koje ćemo teško izaći, kako razumjeti ćutanje Evrope kojoj prirodno pripadamo, kako nam mandatar može biti čovjek koji ljubi ruku umrlom vjerskom poglavaru i pričešćuje se istom kašičicom iako bukti pandemija izazvana koronavirusom, od čijih je posljedica i sam mitropolit preminuo, kako objasniti masovni ispraćaj ljekara i medicinskog osoblja posmrtnih ostataka šefa srpske crkve u Crnoj Gori iz podgoričkog KBC-a, a oni nas liječe i dnevno nam saopštavaju da moramo da nosimo masku i držimo distancu, kako objasniti postupke roditelja koji su đecu spuštali na sanduk da ljube ruku mrtvom Amfilohiju, kako objasniiti ponašanje institucija koje su nijemo pratile masovno okupljanje kojim je život naših građana ugrožen, kako prisustvo srbijanskih vjerskih i političkih lidera koji Crnoj Gori ne misle ništa dobro.

Nikako, zaista, jer sve ovo zajedno, niko živi ne može ni razumjeti a ni objasniti.

* * *

Njegoš će u Luči mikrokozmi kazati:
Ah, kako je zemlja napunjena
s idolima svakoga izroda!
O, kako je lice svemoguće
mračna glupost obezobrazila!

Bog je spreman na sve, čovjek na mogo više u velikom i opasnom plamenu koji guta sve što mu staje na put, samo da ostvari svoj naum. Da je  jači od svih, od  države, od crkve, koja propovijeda: čini dobro bližnjem svom, dokazao je i mrtav Amfilohije.

Porazio je državu u vremenu najžešće pandemije izazvane korona virusom, koja je jasno pokazala da ne funkcioniše u ovom trenutku. Sahrana šefa Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića koja je, i pored mjera NKT-a kojima su zabranjena masovna javna okupljanja, okupila više hiljada vjernika iz zemlje i okruženja, dokaz je gustog mraka u kome se ne prepoznajemo.

„Lučo čije doba više nije“, opet bi se pjesnik oglasio.

Jer, kako inače objasniti da je Crna Gora ispred hrama u Podgorici bila na koljenima?

Kako strašnu okupaciju u 26 slika?

Prva je blago upozorenja Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela, koje je više bilo podstrijek pripadnicima Srpske crkve da se masovno poklone svome lideru, poljube ga mrtvoga i pričeste se svi jednom kašičicom.

Druga je ona mladih i starih, zbijenih u redove, bez maski i fizičke distance, koji su izlagali đecu u naručju virusu od kojeg svakog dana oboli više stotina naših građana, a premine desetine svih vjera i nacija, pa i popova sprske crkve, koji su zdušno lagali svoje stado da će tamjan i crkvena zvona,  zlatna kašičica na koju se virus ne prima, biti najbolja vakcina i zaštita od Covida-19. Vlast je ćutala. Odlazeća jednako kao i ova dolazeća. Nije i jedna ljekarka. Bezuspješno se NKT-u i njenom šefu Milutinu Simoviću obratila doktorica Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Pavličić, od koga je zatražila da naredi da se zatvori kovčeg preminulog mitropolita Amfilohija, jer je, prema njenim riječima, ovaj obred gdje hiljade ljudi ljubi tijelo Amfilohija, leglo zaraze. Uzalud se doktorka nadala. Nastavilo se cjelivanje  i pričest, a kako ćemo to platiti, saopštili su nam već danas ljekari  iz sistema crnogorskog zdravstva.

Treća su doktori i medicinsko osoblje KBC-a koji su bez maski i distance pratili mrtvog čovjeka u otkrivenom kovčegu, oboljelog  od korone.  A aplaudirali smo joj u proljećnim noćima, dok ih nije zahvatila politika koja im je uništila etiku. Slike se ređaju:

Prednjačio je mandatar u izlivima ljubavi prema svome vjerskom i političkom šefu, koji ga doveo na mjesto čelnika koalicije koja ga već danas ne priznaje, ljubeći ga više puta tokom dana i pričašćujući se jednom kašičicom, u sred pandemije, za koju valjda još ni čuo nije.

Tu je i novi predsjednik crnogorskog parlamenta, koji se svojski potrudio da Evropi pokaže da njihova pravila ne važe kod nas baš svakoga dana. A evropljani neka gledaju.

Vučiću popovi nijesu dali da govori, a spremao se. Kad nije on mogao, nije ni Mile Dodik iz susjedstva. Vučić je ipak, nadmen na crnogorskom tlu, koji od izbora smatram svojom teritorijom, kazao čelnicima FRONT-a i poručio ostalima da se ne miješa u formiranje  nove vlade, ali da ipak nikad ne bi pristao da izbornu pobjedu da nekakvim ekspertima. Jasno da jasnije ne može biti. Zato zas slijedi čekanje da sae vidi kakav je uticaj ova izjava ostavila na čelne ljude koalicije okupljene oko FRONTA, koja je dobila najviše opozicionih mandata, a ne dozvoljava joj se da uđe u buduću vladu.

Govorio je Irinej, koji je poručio da obnavljanje kapele na Lovćenu mora da bude amanet srpskom narodu. Bal mantija samo se nastavio. Irinejeva mržnja prema Crnoj Gori nije od juče. U takvom činodejstvovanju, na žalost, nije usamljen. Dosta je domaćih da mu pruže obje ruke. I državu daju na tacnu, kako su to činili i oni 1918. godine.

Mi ćemo i dalje da sahranjujemo naše najmilije u krugu porodice, tajno kao da su zlikovci, jer su takve mjere donijeli oni koji nijesu ništa preduzeli da zauzdaju popove i zabrane im da ugrožavaju zdravlje građana Crne Gore. Mi ćemo da nosimo maske i da sjedimo u restoranima i kafanama, po dvoje za stolom i na metar jedno od drugoga. A NKT će donositi  nove mjere koje samo za jedne važe. Drugima su pokazali da ih to ne interesuje, kao ni zakoni ove države. Na njih neće korona, kažu, baš kao što nije ni na njihovog vođu.

U svijetu je korona najveći problem ovog vremena, u Crnoj Gori više i jače od zlog virusa smo mi sami, inficirani  ljubavlju prema tuđem. Mi, takvi kakvi smo, najčešće  NIKAKVI!

S.M.

11 KOMENTARI

 1. Ugasićemo vas jer ste huškači i protiv naše svete stpske crkve.
  Sad se mi pitamo i to.morate prihvstit milom ili silom.

 2. Jezive slike. Pitam se samo sa kojim će grotesknim slikama djeca živjeti.
  Mrtvaca ljubiti, ima li to iđe ljudi?

 3. …da su CRNOGORCI PONOSNI NA SERBPSKO PORIEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST-A OSOBITO NA SLAVNU SERBSKU ISTORIJU…”?…E BO…NI MAKAC DALJE…ŠTO SE “POTVRDI TELEGRAMOM SUĆUTI”-ZAFALE RISTU ĆIROVU -NA NJEGOVOM DOPRINOSU “SAMOSTALNSTI CRNE GORE NA REFERENDUMU DUM DUM..SVIBNJA..2006 GODINE…?!

 4. Na VAŠARU KIČA , manipulisalo se svim religijskim,moralnim ,kulturnim i naucnim vrednostima.
  Politickim poenima zakitili se svi i šljaštili kao odore njihove
  Ko voli nek izvoli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]