“Luka Kotor” AD nije od oktobra odgovorila na dopise “Royal Caribbean Cruise”

4

Goran Čolović

Goran Čolović

Od oktobra mjeseca prošle godine menadžment Luke Kotor AD nije odgovorio jednoj od najvećih svjetskih kruzer kompanija “Royal Caribbean Cruise” na brojne dopise vezane za bezbijedno sidrište u Kotorskom zalivu.

To je bio razlog da ova kompanija najavi otkazivanje dolazaka u Kotor, što je izazvalo brojne reakcije stručne, ali i laičke javnosti.

Postavlja se pitanje da li je moguće u kratkom vremenskom roku obezbijediti ono što se od oktobra nije ni razmatralo i zbog čega Royal Caribbean najavljuje napuštanje kotorske destinacije, bez obzira na njenu izutenu atraktivnost i specifičnu turističku vrijednost.

Gorana Čolovića, direktora Gorbis travel agencije, koja usko sarađuje sa “Royal Caribbean Cruise” i koja je njihov ugovorni agent za Crnu Goru, pitali smo koji je problem kada su odnosi ove kompanije i “Luke Kotor” AD u pitanju?

Čolović je kazao da je to što se događa u posljednje vrijeme veliko more dezinformacija koje se postavljaju kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema.

“Niko nije našao za shodno da na vrijeme odgovori na zahtjeve kompanije koja je jasno ukazala na određene probleme, ukazala na probleme sidrišta u kotorskom zalivu koji je po konfiguraciji uzak i u situaciji kada se tu sidri više brodova može doći do problema koji mogu da izazovu velike materijalne štete. Drugo je pitanje gradnja zgrade na pristaništu Luke Kotor koja je umanjila operativne mogućnosti od skoro 50% u odnosu na sadašnje. Svaka luka je dužna obezbijediti nesmetan prihvat za parking autobusa i putnika koji silaze sa brodova i odlaze na izlete”, kazao je on.

Na pitanje što je to što je “Royal Caribbean Cruise” tražio kada je u pitanju sigurnost u kotorskoj luci, Čolović je odgovorio da je kompanija u svom dopisu tražila da se obezbijedi bezbijedno sidrište.

“To znači da usljed loših vremenskih uslova ne dolazi do pomjeranja sidra broda što u uskom kotorskom tjesnacu može da izazove probleme u odnosu na druge brodove, ali i na samu obalu. Royal Caribbean Cruise je tražio obješnjenje i čitav problem je u tome što niko nije našao za shodno da na pravi način odgovori. Ukoliko je sve sigurno i ukoliko je sve u redu, trebala je i Luka Kotor i država da stanu iza informacije i kažu da garantuju da je sve kako treba i da slobodno mogu da dolaze u Crnu Goru kao i do sada. Međutim, niko nije našao za shodno da da odgovor. Dakle, odgovor na vrijeme i odgovor koji sadrži tačno obrazloženje. Da je to urađeno ne bi dolazilo do insinuacija, do različitih razmišljanja i različitih izjava koje ne donose nikome dobro u Crnoj Gori”, naveo je Čolović.

Kada je u pitanju priča o prodaji Luke Kotor, opet su u pitanju dezinformacije, kaže on.

“Od 2009. godine Royal Caribbean Cruise pokušava da ostvari određena ulaganja u Crnoj Gori i da putem tih ulaganja pronađe svoj interes u razvoju regije i da na taj način ostvari svoj profit. Nikada Royal Caribbean Cruise”nije ponudio da kupi akcije ni prirodne resurse. Vrlo je jasno ponudio, kroz idejna rješenja projekte koji bi se realizovali kroz sistem zajedničkog partnerstva. Jedino na taj način, jer oni ne žele da ulaze ni na koje tržište samostalno kupovinom akcija, nekretnina niti bilo kakvih prirodnih resursa. Radi se o privatno javnom partnerstvu i oni samo na taj način oni i ulažu i funkcionišu. Konkretno za Luku Kotor rješenje su bila preko puta sadašnjeg pristaništa, na optezu od bolnice pa prema unutrašnjosti zaliva da se izradi novo pristanište, sa marinom, sa pratećim sadržajima koji bi obezbijedili da se brodovi sigurno mogu ne samo sidriti negi i vezati i to u dužini od 340 metara. No međutim do dana država nije našla interes u tome”, naveo je Čolović.

Na pitanje da li je upoznat da teku razgovori između Luke Kotor AD i “Royal Caribbean Cruise”, na koje je u jučerašnjem saopštenju ukazala kotorska kompanija, Čolović je kazao da je u potpunsti upoznat sobzirom da je Gorbis dugogodišnji partner kompanije i da samim tim ima sve informacije koje su relevantne.

“Razgovori jesu u toku i napokon je vrijeme da budu u toku. To je trebalo i prije uraditi i osvrnuti se na zahtjev kompanije, ali još uvijek nije dato nikakvo konačno, finalno rješenje”, rekao je on.

Čolović kaže da će svima biti žao ukoliko se ne bude moglo iznaći rješenje jer je vrlo kratak rok do početka dlaska brodova.

Na pitanje da li je moguće u tako kratkom roku uraditi sve ono što su zahtjevi “Royal Caribbean Cruise”, Čolović je odgovorio da misli da je to nemoguće i da je prošlo dosta vremena od kada su zahtjevi dati Luci Kotor AD za rješenje problema.

“To je od oktobra prošle godine. Nikada nije odgovoreno niti je do danas ponuđeno neko rješenje”, rekao je Čolović.

On bi volio da se nađe rješenje, ali smatra da je to jako teško.

Što će dešavati u vremenu koje slijedi, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno je neodgovorno ponašanje menadžmenta “Luke Kotor” AD koji nije odgovorio na brojne dopise jednoj od vodećih svjetskih kruzer kompanija kakav je “Royal Caribbean Cruise”.

4 KOMENTARI

 1. Osvrnuo bih se samo na primjedbe Caribbeana u vezi “probleme sidrišta koji je po konfiguraciji uzak…” što “usled loših vremenskih uslova može doći do pomijeranja sidra”. Ukoliko sam dobro shvatio, Caribbean bi svraćao svojim brodovima u Kotor ako bi Luka “Kotor” dala garancije da njihovim kruzerima sidra neće “orati” (anchor dredging), i ako bi Luka, i država Crna Gora, u tom slučaju bila odgovorna za eventualnu štetu nastalu zbog oranja sidra.
  Nonsens.
  Bili bi to neprihvatljivi uslovi. Nijedna svjetska luka ne može garantovati apsolutnu sigurnost nečijem plovilu.
  Boka Kotorska je tu gdje jeste i takva kakvu je sazdala izdašna priroda.
  Postoje specijalne nautičke karte, koje ima svaki brod, ili bi trebao imati, za područje u kojem plovi. Na njima svaki kapetan i navigating officers imaju preciznu ucrtanu dubinu i sastav morskog dna, da li je dno pjeskovito, muljevito, itd. Već prema prirodi morskog dna i dužini ispuštenog sidrenog lanca, zapovjednik može očekivati kako će mu se ponašati brod usled naleta olujnog vjetra.
  Cruising kompanije bi, naprimjer, mogle usloviti da više od jednog broda ne bi smjelo biti usidreno na dijelu od Sv. Matije do vrha Luže. Bio sam jednom u prilici da posmatram vrlo opasnu situaciju, kad su na tom uskom sidrištu, dva ogromna usidrena broda za dlaku izbjegla “kontakt” zbog jakog vjetra i anchor dredging. Srećom, zahvaljujući bow i stern thrusterima, te manovrom glavnim motorima, i prisebnosti oba kapetana, nije došlo do incidenta, koji bi svakako za Luku “Kotor” bio poguban marketing. Jednom se “MSC Divina”, na odlasku po jakom jugu, nije mogla okrenuti na sidrištu ispred Pomorskog fakulteta, nego je krmom vozila gotovo do pola Dobrote.
  Ovo je već u domenu pomorsko-nautičke struke, tako da će ovaj važan segment biti dorađen i obrađen od stručnih ljudi u Kapetaniji Kotor, Luki “Kotor” i zainteresovanih Agencija i cruising kompanija.

  • Drago mi je da slu[am stru;ne ljide iy ove oblasti!
   Bravo capt. Altair!!!
   Vi biste trebali biti PR Lucke Kapetanije i Luke, kada vec njihovi kadrovi ne umiju da objasne da objasne takve stvari.

   Pozdrav

 2. Pa što im Lučić ne dade da grade taj čuveni dok kod bolnice? On je direktor svih luka u Crnoj Gori. Ne priča ni o čemu drugom nego o luci kotor, đe su sada stručnjaci da se jave!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]