Luka Kotor ne odgovara na inicijativu Skala radija o postavljanju biste Iva Visina

4
bista Iva Visina ispred Bogorodicnog hrama na Prčanju

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

Znameniti Bokelj Ivo Visin, prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet morao bi biti ponos svoga zavičaja.

Ne samo da to svojim podvigom zaslužuje, već i činjenicom da je pronio slavu Boke Kotorske i rodnog Prčanja širom svijeta i ovjenčao Bokelje slavom hrabrih i vrsnih pomoraca.

Oni su to, uistinu i bili.

Na žalost, pomorstvo Boke Kotorske kao da ga se ne sjeća.

Nema njegovog imena na mjestima koji mu prirodno pripadaju, osim što odnedavno osnovna škola na Prčnju se zove njegovim imenom.

Da su Visina imali drugi narodi, podizali bi bu spomenike, organizovali simpozijume posvećene njegovom istorijskom poduhvatu, vodili bi turiste do njegove rodne kuće koja bi bila spomen dom, radili bi suvenire sa njegovim likom koji bi imali posebnu vrijednost.

I ono najvažnije, ponosili bi se takvom veličinom kakva je Ivo Visin.

Zbog svega navedenog, Skala radio pokreće inicijativu na prijedlog dr Branka Sbutege, predsjednika Podružnice Bokeljske mornarice Beograd i člana Upravnog odbora ove institucije da luka Kotor dobije ime Iva Visina.

Na ulazu u luku bio bi podignut spomenik slavnom kapetanu, koji bi, po pozivu uradio crnogorski vajar sa prepoznatljivom reputacijom.

Skala radio je proslijedio inicijativu sa obrazloženjem kotorskom Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti 20.  januara 2015. godine.

Tada i počinje procedura koja traje do današnjeg dana i teško je reći kada će biti završena.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti nam je potvrdila da je u januaru 2015. godine ovom sekretarijatu stigao prijedlog za podizanje spomen obilježja Ivu Visinu na prostoru kotorske luke.

Sekretarijat je u skladu sa tim pripremio prijedlog za podizanje spomenika koji je u maju 2015. dostavljen Ministarstvu kulture na saglasnost.

Budući da je to vrlo komplikovana procedura u skladu sa Zakonom o spomen obilježjima, prijedlog je vraćen od strane Ministarstva kulture na doradu.

“Kao predlagači programa bili smo u obavezi da pribavimo saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prostora na kome bi  predloženo spomen obilježje bilo podignuto“, izjavila je za Skala radio Tijana Čađenović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

U realizaciji zahtjeva Ministarstva, Sekretarijat je tražio saglasnost Luke Kotor i Morskog dobra.

Saglasnost Morskog dobra je dobijena u oktobru prošle godine u kojem se Sekretarijat upućuje da od Luke i Lučke uprave zatraži saglasnost, jer se Morsko dobro oglasilo nenadležnim.

U međuvremenu se i Lučka uprava takođe oglasila nenadležnom, a od Luke Kotor još nema odgovora.

“Očekujemo odgovore kako bi se znali dalji pravci i ko je ovlašćen da Sekretarijatu odobri saglasnost. Kada se sve pribavi, prijedlog dopunjenog programa podizanja spomen obilježja Iva Visina u luci Kotor će ponovi biti poslat Ministarstvu kulture za nastavak započete procedure“, kazala je Čađenovićeva.

4 KOMENTARI

  1. Niko da shvati da Furlanija i Furlanci nisu u Boku Kotorsku-a još manje Bokezi-a ponajmanje Južni Slaveni? To što neko “šije”-po nečijem kroju-to je “drugi par rukavica”! Nema brata što ne rodi majka-niti veće i zaslužnijeg Bokeza od Don Nika Špirova Lukovića-Prćanjanina,koji je za Prčanj,Boku Kotorsku,Crnu Goru i Jugoslaviju-više dao i ostavio nego nogi koji se tiskaju-u razznorazne knjige–raznoraznih pisaca-esejista! Pita zato sve one koji znaju da čitaju-kako očima vide-a ne kako kroz “u š i” vide-je li moguće da “..su s’očima slijepi koji vide,a zaludu vide”(Njegoš)-kakav bi nam danas Prčanj i njegovi hramovi kulture,istorije ..izgledali da se nije -na sreću svih nas,rodio Don Niko Luković-pubicista,sveštenik,naučnik,istoričar(spasio Prčanj i Boku Kotorsku od zborava!)-jedan V E L I K I ,bez premca-R O D O LJ U B,koji nije ni ujenoj prilici ostavio svoj narod-pa i onda kad mu je prijetilo da netanekako u Prvom tako i u drugom Svjeckom ratu! I na žalost-za njega niko više “nezna-ne pita za njega”? Jer nikome nije potreban! M R T A V je?! I ometa-promidžbu -onih koji su zalud rođeni…”DE NIHILO NIHIL”! Za mnoge,biće ,da je ovo grubost i pitaj boga što još-ne? Ali ovo je istina-koja nema zamjenu za promidžbu svoju! U uslovima- kada nemamo ništa “opipljivo-vidljivo” stvreno-nazvano na Prčanju ili Boki Kotorskoj-što bi nas podsjećalo na Don Nika Lukovića? Zašo ? Istini za volju imamo grobno mjesto na mjesnom groblju u Prčanju(spmenik SSRN)-uz dopitanje-kad i ko je prenio posmrtne ostatke Don Nika-iz groba svoje sestre(udate Homen-l)?

  2. Hoce li Kotor dozvoliti da mu Luku Kotor nazovu po jednom covjeku, makar on bio Visin, Vukotic, Zmajevic, Martinovic, Zelalic ili drugi? Nece ako je pravde, Bozje pravde! To bi bilo nazasluzeno jer je Kotor star, znacajan, otmen i gospodski! A ideja o nazivanju Luke Kotor Visinom je procitana, politicka i spekulativna! Kako se nazivaju Luke Dubrovnik, Venecija, Trst, Djenova i druge? Kako? Po svom gradu!

  3. A našto to Luka odgovara osim na svoje naručene nagrade koje plaća i pušta priču kako su svi koji sumnjaju u njeno poslovanje za prodaju Luke. To je sve što znaju. Neka se stide a pravda je spora ali stiže.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]