Prvi kruzeri stižu početkom maja

0
Foto: Pixabay

Od 10. aprila, nakon duže pauze, kruzeri sa turistima ponovo mogu uplovljavati u crnogorske luke. Dolazak prvog kruzera u Luku Kotor očekuje se krajem aprila ili početkom maja.

Kompanija MSC najavila je da će njihov mega kruzer “Splendida” prvi put uploviti u kotorsku luku 17. juna.

Do kraja oktobra taj brod će u akvatorijum drevnog grada u Boki uplovljavati svakog četvrtka.

“Costa Luminosa bi trebalo u aprilu da dođe u Kotor. Ono što tačno znamo MSC je nama najavio da bi 17. juna, sa brodom koji još nije dolazio u Kotor, 333 metar dugog Splendida, najavljena da od 17. juna svakog četvrtka dolazi u Kotor do kraja oktobra. To je sjajna vijest”, kazao u „Emisiji za pomorce“ Radija CG, vlasnik agencije “Allegra” iz Bara Mihailo Vukić.

Posredstvom te agencije u Luku Bar stigla su tokom ove godine, tri kruzera kompanije “Norwegian cruise line”, sa osnovnom posadom, među kojima je i najveći 333 metra dugi “Norwegian Jade”.

To plovilo na vezu u barskoj luci biće do kraja jula.

U vrijeme pandemije kada su duće od godinu dana potpuno zaustavljena krstarenja brojni kruzeri sa osnovnom posadom su na vezu u lukama čekajući neka bolja vremena.

Posredstvom agencije “Allegra” iz Bara u Port of Adria stigla su tokom ove godine tri kruzera u raspremi, kompanije “Norwegian cruise line”.

Od 10. aprila u Baru je velelepni “Norwegian Jade”. Dosadašnja pozitivna iskustva te renomirane kompanije iz Norveške, koja planira da smjenu posade organizuje u našoj zemlji,  doprinijela su pozicioniranju Crnu Goru  kao renomirane kruzing destinacije ističe vlasnik agencije “Allegra” Mihailo Vukić.

“Crna Gora se visoko postavila na kruzing i brodskoj mapi svijeta. Brod Norwegian Jade će u naredna dva mjeseca ukrcavati posadu koja će dolaziti iz čitavog svijeta i plan je da to bude prvi brod NCL koji će početi da plovi da plovi poslije godinu i po”, kazao je Vukić.

Brodovi u raspremi plaćaju brojne takse i usluge. Neophodno  im je obezbijediti djelove za elektoniku i brodsku mehaniku, hranu, higijenska sredstva, energente, tako da su na dobiti ne samo agent koji je ugovorio dolazak i luka u kojoj je plovilo na vezu, već i brojna lokalna preduzeća i preduzetnici naglašava Vukić.

“Najveći problem je snabdijevanje gorovim, jer su brodovi preveliki, kada bi taj problem bio riješen onda bi ti brodovi mogli duže da ostaju kod nas”, ističe Vukić.

Vukić ističe da država dobrom organizacijom i usklađivanjem zakona sa EU legislativom  u pomorskoj oblasti, mora pratiti ostale kruzing destinacije, poput  Hrvatske, Italije i Grčke koja  je odnedavno otvorila svoje luke za kruzere.

Sve kruzing kompanije su već spremne da ispune epidemiološke protokole koje je predvidjela crnogorska Vlada.

Vukić očekuje da će naša državna i lučka administracija ispuniti sva očekivanja brodara i turista.

Svi članovi posade, ali i putnici na kruzerima, prema najavama brodarskih kompanija vrlo brzo moraće da budu vakcinisani protiv COVID-a 19 očekuje MihailoVukić.

Milorad Filipović, Radio CG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]