Luka Lagator: Pravdu niko nikada nije istjerao do kraja, pa neće ni karikaturisti

1
nagrađena karikatura Luke Lagatora

Luka Lagator

Luka Lagator

Na 11. međunarodnom konkursu za političku karikaturu u Njujorku crnogorski karikaturista Luka Lagator osvojio je specijalnu nagradu – Ujedinjenih nacija pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN Ban Ki-mun.

Nagrađeni rad, pod naslovom “Žrtva“, objavljen je na naslovnoj strani “Pobjede” od 13. septembra 2015.

Na konkursu koji je najveća manifestacija ove vrste u svijetu, prijavilo se ukupno 907 autora iz 112 zemalja, sa 1.455 radova.

Lagator je za Skala radio izjavio da priznanja kada dođu nakon uloženog truda za svakog autora znače dosta, a naročito sa tako visokog, meritornog mjesta i sa potpisom Ban Ki-muna.

Ova nagrada je 95 u nizu brojnih međunarodnih i čovjek se po malo i navikne ali kada je nešto lijepo nikad dosta, kazao je Lagator.

“Karikatura je po njegovom tumačenju jedan karakteran oblik izraza, odnosno karakteran način analize određenih drušvenih pojava, devijacije i neželjene pojave koje se dešavaju u društvu nezavisno od toga da li mogu na njih uticati ili ne. To je jedan oblik društvene i široke satire i karikatura je posebna zbog toga što se izražava perom, odnosno crtežom. Kod dobrog karikaturiste takav jedan crtež može više da govori nego čitava stranica teksta. Karikatura je jedan lapidarni izraz onoga što se dešava a ukoliko je komplikovana i teška za pročitati, onda to nije dobra karikatura jer su najbolje one karikature koje su bez riječi, a koje dosta kažu”, objašnjava Lagator.

Dva ogromna događaja u posljednje vrijeme su preplavila svijet, priča Lagator, to su izbjeglice i terorizam, a za karikaturiste je to bila prava meta da se na neki način satirični osvrnemo i kritikujemo taj oblik.

“Na žalost, takav oblik gledanja ne te stvari često prolazi tragično o čemu svjedoči podatak da je prošle godine u Parizu smrtno stradalo deset karikaturista. Prije par godina je i jedan Holanđanin ubijen zbog toga što je na svoj način predstavio određenu pojavu. Čovjek mora biti jako obazriv, a pravdu niko nije istjerao do kraja pa neće ni karikaturisti”, poručio je Lagator.

Luka Lagato veliki umjetnik - veliki prijatelj Skala radija
priznanje autoru i "Pobjedi": Plaketa Ujedinjenih nacija

1 KOMENTAR

  1. Pravi karikaturista sa dignitetom. Čestitam od srca gospodinu Lagatoru. Hvala Skali što ga je pozvala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]