Luka Lagator zatvoren u vrijeme korone, ali otvorene duše za umjetnost i humor

2
"To be, or not to be"- Luka Lagator
“To be, or not to be”- Luka Lagator

Kako se u ovoj teškoj tišini liječi umjetnik i kako umjetnošću pobjeđuje ovo nevrijeme, Skala radio je pitao Luku Lagatora, svjetski poznatog karikatiristu i umjetnika.

U ovim danima, kada smo primorani budemo zatvoreni u svoje domove, treba svakako naći neki smisao i potruditi se. Posebno to važi za umjetnike, da budu van ovog dešavanja i pronađu sistem u kome će se i dalje osjećati kao umjetnici.

Luka se u ovom nevremenu, izazvanom epidemijom koja muči cijeli svijet se dobro snalazi, zato što ga, kako kaže, na to tjera posebna aktivnost koju sprovodi već pet godina pripremajući veliku samostalnu izložbu na Cetinju. Izložba je trebala da bude sredinom godine. Isključivo je posvećena Cetinju, od njegovog postanka do danas, gledano sa istorijskog aspekta i njegovog trajanja. To je analiza ove sredine na jedan likovni način.

„Nijesam neki kafanski čovjek pa mi ne pada  teško ova izolacija, ali jesam neko ko dosta pješači, šeta. To sam upražnjavo sa prijateljima uz duge ture i od po 70 kilometara dnevno. Recimo, tura bi bila, mada ne sve cestom, od Cetinja do Virpazara i nazad, ili  južnim dijelom Crne Gore od Grblja, pa uz Lovćen. Bilo je to u ono vrijeme 90-ih godina, kada smo bili frustrirani onim što nam se tada dešavalo.To sam takođe teško morao da prebolim“, priča Lagator.

Nešto se slično dešava i danas.

„Nekako se osjećamo zatvoreni, ali sam ja otvoren. Otvorio sam dušu prema onome što radim, prema svome gradu kojeg sam, mislim, izanalizirao sa svake strane i sad sam na jednom velikom formatu koji namjeravam da završim do sredine godine“. Sve će se odlagati i dalje, smatra naš sagovornik, s obzirom da nema okupljanja i da je sve stalo, pa će se tako odložiti i njegova izložba za koju treba biti spreman u svakom slučaju.

Ono što je posebna prepoznatljivost i specifičnost Cetinjana, a što i u ovom zlom vremenu ne manjka, je zdrav humor i smijeh.

Luka potvđuje da su ljudi izuzetno duhoviti, o čemu svjedoče svakodnevni brojni klipovi.

On rado upotrebljava narodnu poslovicu koja glasi „da se jadu nasmijemo“.

Evo nas je jad spopao, pa kad  mu pogledaš u oči, bolje mu se malo narugati i malo stati, isprsit se ispred njega, kako se kaže, kad se isprsi mačak na džigericu.

Tako i mi treba da se isprsimo na ovu koronu, poručuje umjetnik, i objašnjava da korona zapravo u predvodu znači kruna.

Međutim, mi  nijesmo krunisane glave, a može nam doć glave, našalio se Lagator. Krune su mnogima došle glave u prošlosti, kada su bile krinisane.

Ovoj pošasti i humorom se može stati na kraj.

Lagator je i ovih dana dobio nekoliko poziva iz svijeta, budući da se bavi karikaturom na konkurse koji tretiraju temu korone.

Na tri takva konkursa poslao je svoje radove, i to tri u Italiju i Kinu, u kojoj  je priošle godine dobio nagradu. Međutim, još nije dobio ovaj trofej iz Kine, jer nijesu radile pošte i ne funkcionišu saobraćajne veze.

Kaže da će se sada, kada se Kina osvijestila, potruditi da im pošalje jedan dobar rad na tu temu.

Takođe na temu humora, Luka kaže da uvijek postoje stari postulati za ono što nas novio snađe.

Govorili su za jedno vrijeme u doba NATO bombardovanja kada je Crna Gora bila značajno pošteđena: „Gađajte i nas, nijesmo gubavi“.

Crna Gora se pravi paralelu Lagator, dugo držala bez pandemije, pa je opet iz naroda krenula ona: „Ajde spopani i nas, nijesmo gubavi, da bidemo kao ostali svijet, ili smo mi mimo svijeta“.

Kada je na sjeveru Italije bila invazija ovog virisa, a kod nas još nije, Luka je napisao: Mi nemamo korona virus zbog toga što nije dobio pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije.

Ili, nastavlja on, namamo još korona virus zato što nijesmo otvorili ono osmo poglavlje, pa nema kud da se uvuče.

Eto, ako je to duhovito i ako uopšte s tim možemo da se šalimo, ali duha nam svakao ne nedostaje, konstatuje on.

Lagator poručuje da se držimo, da ostanemo doma ponosan, kako je rekao, što Kotor i Cetinuje nemaju virus, nadajući se da ga neće ni imati.

Da izdržimio ovo do kraja, pa poslije da kažemo: “Vidite, mi smo prošli bez virusa”, popručio je Lagator.

2 KOMENTARI

  1. Tačno Ljubo.
    Na rivu da se vide su.
    Tamo đe je naroda a vrlo dobro znamo đe ,najviše donjim pilutem,nema ih sa komunalnim autom.

  2. Svaka ti cast Luka i tebi i nenadmasnom Cetinju! Kaznjava li ko ove necasti sto setaju u parovima po Ljutoj i Dobroti, a mi smo ostali idioti? Prodjem po potrebi kolima i cudu se nemogu nacuditi. Dje su nadlezni ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]