Luković: Udruženje vodovoda protiv izjednačavanja cijena vode za građane i privredu

2
Safet Luković

Kotorani plaćaju kubik vode 1.10 €, a privrednici u ovom gradu 2.20 €, čime su dospjeli u krug najskupljih u Crnoj Gori. Ukoliko se usvoji Zakon o komunalnim uslugama, koji će uskoro u skupštinsku proceduru, cijena kubika vode za domaćinstva će biti duplo veća i iznosiće, kao i za privredu, 2.20€. Cijena za privredu se pritom neće povećavati. To je povećanje od 100%, koje građani Kotora neće moći da podnesu. Makar neće veliki broj domaćinstava.

Direktor kotorskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Safet Luković je, gostujući u Skala radiju, kazao da se radi o usklađivanju cijena privrede i domaćinstava i da misli da će zakon dobiti zeleno svijetlo u crnogorskom parlamentu. Pa ipak, smatra on, ukoliko se tako nešto i dogodi, resorni ministar je najavio da će uslijediti period odlaganja primjene zakona, kako bi se građani, a i vodovodna preduzeća prilagodila novoj cjenovnoj politici.

Luković je jasan da se radi o povećanju sa kojim nijesu saglasni u Udrženju vodovodnih preduzeća, jer ima puno primjedba i sugestija na tekst zakona. Neke su, kaže direktor kotorskog Vodovoda, prihvaćene od strane zakonopisca, a neke nijesu. Treba sačekati da se vidi što će se dalje dešavati, kaže on i naglašava da je tu i Zakon o vodnim uslugama, koji izvire, kako je kazao, iz Zakona o komunalnim uslugama, koji takođe tretira ovu problematiku. Ovih dana je bio na javnoj raspravi. Održane su tri sesije za Južnu, Centralnu i Sjevernu regiju i potpuno je jasno da taj Zakon nema podršku Zajednice opština, a ni vodovodnih preduzeća.

Što će se dalje dešavati rano je reći, smatra Luković, jer vodovodna preduzeća u Crnoj Gori nijesu spremna da ga primijene u ovom trenutku. Naročito ona koja koja imaju velika preduzeća, dakle privredu kao potrošače koji uzimaju veliku količinu vode. U Kotoru, na žalost nema primjera takve vrste, kao u Podgoricu i nekim drugim gradovima u Crnoj Gori.

Luković je potvrdio priču da su u Udrženju vodovoda bili od početka protiv ovog rješenja ali i protiv nekih drugih koje predviđa Zakon o komunalnim djelatnostima a pogotovo ono što predviđa Zakon o vodnim uslugama. Prvenstveno zbog toga što još uvijek naš standard nije na tom nivou da istrpi jedno ovako veliko povećanje. Luković se pita zbog čega izjednačavanje cijene vode za one koju vodu koriste za piće sa onima koji je koriste za stvaranje profita?

Govoreći o gubicima vode na mreži, koji je kreće do 80%, Luković je kazao da je to činjenica koju ne izbjegavaju u Vodovodu. On smatra da nije najsrećnije odabrana metodologija kojom se dolazi do izračunavanja gubitaka, ali da su u Vodovodu svjesni da imaju gubitke, da imaju loš cijevni materijal i da se moraju boriti, koliko god mogu, da otkrivaju gubitke na mreži, da ih saniraju i popravljaju. To je bio razlog da se formira posebno odjeljenje u Vodovodu koji se bavi otkrivanjem gubitaka na primarnoj ili sekundarnoj distributivnoj mreži, kazao je Luković.

Krađe vode i dalje ima. Direkor kotorskog Vodovoda nije želio da keže imena onih koji su procesuirani i protiv kojih se vodi postupak, ali je sigurno da ih nije mali broj. Visoka cijena vode koju plaćamo je dobrim dijelom i zbog njih ali i gubitaka na mreži koji iznosi čitavih 80%.

Luković je kazao da je i dalje na snazi preporuka da se voda za piće prije upotrebe prokuvava zbog zamućenja izvorišta Orahovac. Onaj u Tabačini je zbog zaslanjenja van upotrebe više mjeseci. Nedostajućih 90 sekundnih litara Vodovod obezbjeđuje iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.