Mađ u Perastu tradicija koja se mjeri vjekovima

0
kićenje mađa

Kićenje mađa drevni je pučki običaj u Perastu koji simbolizuje radost života i proljećno buđenje prirode.

Kako tradicija nalaže svakog 1. maja u ranim satima nekada u 6, u novije vrijeme u 8 sati, mještani kite stablo mladog brijesta i to flašicama vina i mlijeka, koromanima (suvim kolačima poput dvopeka ) i šarenim trakama.

Običaj je da stablo brijesta bere posljednji mladoženja u mjestu, postavi ga i podiže uz zvuke tamburica na glavni trg u baroknom Perastu ispred crkve Sv. Nikole.

Poslije svečanog podizanja mađa mještani i gosti uz pjesmu prošetaju Perastom, a potom se počaste bijelom kafom i koromanima u obližnjoj konobi.

Kićenje mađa, Fašinada i Gađanje kokota u Perastu predstavljaju jedinstvene običaje prebogate kulturne baštine, koje bi trebale da budu uvrštene u svojevrsnu turističku ponudu Perasta i Boke Kotorske.

Ovo tim prije, što osim simbolike, broje stoljeća i čine nematerijalno kulturno blago ovog kraja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]