Maksim Mandić: Današnji požar je ozbiljna opomena

8

U kotorskom naselju Rakite, danas nešto poslije 15 sati i 15 minuta izbio je požar u petospratnoj stambenoj zgradi.

Kako nam je kazao komandir službe zaštite i spašavanja Kotor Maksim Mandić, vatra je zahvatila podrumske prostorije u kojima je u najvećem dijelu odložen lako zapaljiv materijal.

Veliki dim je brzo potom zahvatio stepenište objekta, što je onemogućilo stanare da napuste svoje domove.

Vatrogasci su stigli na lice mjesta samo par minuta nakon dojave.

Brzom intervencijom uspjeli su da zaustave vatru i onemoguće njeno dalje prodiranje ka stambenim jedinicama.

Veliki problem vatrogascima su predstavljali parkirani automobili duž ulica u naselju, tako da svojim vozilima nijesu mogli prići do samog mjesta izbijanja požara.

Vlasnici automobila iz susjednih zgrada nijesu izašli da pomjere svoja vozila ni nakon poziva kotorskih spasilaca.

Mandić nam je kazao da su u podrumima našli tri plinske boce, dvije prazne i jedna puna, koje su opasno prijetile, djelove namještaja, kartonske kutije, i još mnogo toga što brzo gori i može da izazove tragediju nezamislivih razmjera.

U zgradi u kojoj je izbio požar odavno protivpožarne stepenice nijesu u funkciji.

Na njima je stari namještaj, stari aparati i uređaji.

Mandić kaže da izlazi iz zgrade u slučaju opasnosti i požara ne funkcionišu ni u jednoj u naselju, napominjući da su i hidranti u zgradama uglavnom neupotrebljivi.

Nadležni moraju da povedu računa o ovom problemu, jer se može dogoditi da neće biti moguće evakuisati stanare stepeništem.

Očigledno je, kazao je on, da stanari nijesu svjesni opasnosti koja im prijeti kada dođe do požara u zgradi.

Nije im se smjelo dozvoliti da uklone samovoljno evakuacione stepenice iz nekih zgrada, ili iz zatrpaju stvarima jer su na taj način ugrozili i svoje i živote drugih stanara u zgradi.

Na intervenciju je izašlo 20 pripadnika Službe zaštite i spašavanja sa 4 vozila.

U gašenju požara je korišćena sva savremena oprema kojim raspolaže Služba, što je omogućilo brže i efikasnije gašenje.

Na lice mjesta je izašla i kotorska policija.

Brojni stanari susjednih zgrada su ponudili svoju pomoć.

Došao je i direktor Opšte bolnice Kotor prim. dr Ivan Ilić koji je, u slučaju potrebe stavio na raspolaganje svoju stručnu pomoć.

Naselje Rakite je bilo bez električne energije više od 3 sata.

Kako nezvanično saznajemo, požar su izazvali dječaci koji su u prostorije podruma kroz prozor ubacivali petarde jake snage.

Uzalud je svaka priča o opasnosti korišćenja ovih eksplozivnih sredstava.

Ove godine ih je bilo više nego ijedno do sada, pa je pravo čudo što je, izuzimajući današnji požar, sve prošlo bez većih posljedica.

Petarde se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, što jasno govori koliko se deklarativno zalažemo da suzbijemu ovu pojavu s jedne strane, da bi s druge obezbijedili njihovu nesmetanu prodaju i korišćenje.

Roditelji koji djeci kupuju petarde, posebno one koje izazivaju snažnu detonaciju snose odgovornost za nezgode ozbiljnih razmjera koje se mogu dogoditi.

Baš kao i za ovu današnju.

8 KOMENTARI

 1. Ovi nasi pompijeri su naj… sa dijelom naroda koji je van svake ljuckosti . Ja bi im polomio auta idiotima.
  A roditelje djece za usi u miliciju i kazne da im se svijest zavrti.
  Pozdrav hrabrim pompijerima, da nnije vas, svasta bi jos falilo po Kotoru.

 2. Ti bi Kapurice da vatrogasci sređuju podrume i da ih još čiste. Mnogo si ti pametan a možda ti smetaju vatrogasci jer se ne bave tvojom politikom. Jadan Kapurice kat ne vidiš da su oni najbolje nešto što Kotor ima i što treba podržat a ne napadat kako što ti činiš. Možda ti to radiš jer je Maksim Slavkov sin. Providan si Kapurice. Ovoga čestitoga momka svi vole jer mu je posao na prvom mjestu i jer je požrtvovan za grad i ljude. Vatrogasci su takvi i ne daju se nikakvim politikama da znaš Kapurice.

  • “…ko bi povremenim kontrolama, ili prekršajnim nalozima održavao red u podrumima zgrada.” (…)

   Mudrost uči da se sa krkanom ne raspravlja. Činim izuzetak radi pojašnjenja za sve dobronamjerne ljude.
   A kako ti, poštaru, zaključi da bi vatrogasci bili obavezni da čiste privatne podrume i boksove?! Vatrogasci, u obaveznoj saradnji sa Kom.policijom, bi naređivali Skupštini stanara da svoje podrume drže uredno i protupožarno bezbjedno.
   Ličan si i nevaspitan. Nije bitno ko je sa nekim u kakvim rodbinskim odnosima, niti to građane Kotora interesuje.
   Današnja opomena koja se srećom završila bez težih posljedica, dovoljno govori da je gornja inicijativa itekako aktuelna.

 3. Prije nekoliko mjeseci upućena je Službi zaštite i spašavanja – Kotor, Službi zaštite u Podgorici i najzad Direktoratu za vanredne situacije u Podgorici, cirkularna pisana inicijativa da VATROGASCI skupa sa Komunalnom policijom izvrše kontrolu svih podrumskih prostorija u stambenim blokovima. Poslije četrdeset i više godina, podrumi i zajedničke prostorije u stambenim zgradama su pretrpani svim mogućim opasnim i zapaljivim predmetima. Odgovorio je ljubazno samo gosp.Čađenović iz Službe spašavanja u Podgorici. Uputio nas je na drugu adresu.
  Brigu o urednom održavanju podrumskih i zajedničkih prostorija morao bi da vodi Savjet stanara sa predsjednikom na čelu. No šta ako ta institucija ne funkcioniše, jer i sam predsjednik krši elementarna pravila o protupožarnoj bezbjednosti zgrade?
  U tom slučaju mora postojati neko tijelo iznad Savjeta stanara, ko bi povremenim kontrolama, ili prekršajnim nalozima održavao red u podrumima zgrada.
  Ne košta nikakvih materijalnih izdataka, a može spasiti živote i značajnu imovinu stanara.

 4. Da ima zakona I srece svi bi mi auti bili popisani a vlasnici rebnuti po djepu I to papreno.Sram ih bilo da komsiji izgori ,vazno je da je mojoj g..ci udobno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].