Maksim Mandić: Katastrofa u Grčkoj je i za nas upozorenje

2
Maksim Mandić

Maksim Mandić

Kotorski vatrogasci bi dobrovoljno, pretičući se ko će prvi, priskočili u pomoć kolegama u vatrenoj oluju koja vlada u ističnoj Atini.

Crna Gora je ljudstvom i tehnikom spremna da pomogne, izjavio je Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja, komentarišući tragediju koja je zadesila Grčku.

Ovo je katastrofa nepamćenih razmjera koja se desila u kombinaciji visoke temperature, jakog vjetra, višemjesečne suše i namjere da se podmetne požar sa tri strane, rekao je Mandić za Skala radio.

On je mišljenja da su ljetnji, šumski požari u 90 posto slučajeva i kod nas  podmetnuti. Tome pogoduju, baš kao ovih dana u Grčko, visoke temperature i sušna burna vegetacija.

Stoga je došlo do vatrene oluje koja se nije mogla obuzdati, mišljenja je naš sagovornik.

Mandić je siguran da su vatrogasci iz Grčke uspjeli da evakuišu veliki broj stanovništa, jer bi u suprotnom stradalo mnogo više ljudi.

“Ali na žalost, ovakva tragedija se teško mogla izbjeći zbog same konfiguracije, što se vidi na snimcima iz zraka, jer su naselja građena  pored mora u šumama gdje je vegetacija oko kuća veoma bujna. Dogodilo se to što se dogodil i iz ove katastrofe se mora izvući pouka. Mora se u opremu, prije svega, konstantno ulagati”, poručuje Mandić.

Vatrogasci su gasili buktinje starim vozilima, zastarjelom tehnikom, uz malobrojno ljudstvo koje je pomagalo u gašenju požara.

“Preko međunarodne pomoći, civilne zaštite kolegama u Grčkoj je upućena država u avijaciji. Naša zemlja je stavila na raspolaganje dva svoja aviona za gašenje sa posadama, koja su spremna da polete na zahtjev Atine i uključe se u gašenje. Crna Gora bi mogla da pomogne i u ljudstvu i vozilima, ako se od nje zatraži. Ukupno imamo preko 80 novih vozila sa kojima bi mogli izaći u pomoć grčkim kolegama, ali je za tako nešto potreban dogovor na nacionalnom nivou”, naveo je on.

“Osim pomoći Direktorata za vandredne situacije, ukoliko bude potrebe, što se tiče kotorske Službe zaštite i spašavanja, naravno u dogovoru sa predsjednikom opštine, jer je on naš vrhovni komandant, spremni smo da pružimo pomoć kolegama u Grčkoj”, poručio je Mandić.

“Ova tragedija opominje i navodi na razmišljanje. Tim prije tome što se slična situacija može dogoditi i kod nas. Ne smijemo zaboraviti naselja pored mora u istovjetnoj mediteranskoj vegetaciji, kako u kotorskoj opštini tako i u cijelom primorskom dijelu Crne Gore, gdje su ovakvi scenariji mogući”, rekao je on.

Mandić je konkretno podsjetio na naselja Muo, Prčanj i Stoliv koja su povezana uskim, teško prohodnim ulicama za vatrogasna vozila kotorske Službe zaštite.

On smatra da bi i mještani bi trebali malo više da povedu računa.

Takođe, sela u donjem Grblju, od Zagore do naselja Njivice, pa prema plaži Zagorski pijesak potpuno su identična sa onima u Grčkoj, samo manjeg obima.

Dosta je naselja koja, da ne čuje zlo, mogu biti ugrožena na isti način, ozbiljno upozorava Mandić.

Vatrogasci redovno obilaze teren i po ko zna koji put komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja apeluje na građane i turiste da se u ovim vrelim danima uzdržavaju od paljenja vatre na otvorenom, da provjeravaju uređaje u svojim kućama i stanovima, a posebno klime i da o svakoj i najmanjoj sumnji obavijeste vatrogasce.

2 KOMENTARI

  1. Maksim Mandić je sve lijepi kazao. Mi bi također trebali da pazimo na odloženo granje i lišće pored kontejnera za smeće, jer ne vjerujem da bi se lako ugasilo ako se zapali i proširi do kuća. Jednom prilikom sam vidio kako se zapaljena trava na livadi širi, ne širi nego trči i jedva možeš stići da je ugasiš. Zato pokosimo livade pored kuća, pokupimo pokošeno i ne ostavljajmo ga na livadi, odložimo ga pored kontejnera onda kada kamion za otpad dođe, a ne prije. Komunalci bi trebali da očiste od granja pješačke trotoare u Dobroti, jer oni su i te kako problematični, pogledajte jednom samo pješačke izdinute trotoare od “Brokve” prema Domu Zdravkja i od Studentskog doma prema Psihijatrijsoj bolnici, ne što su puni bačenog granja, nego su i obrasli suvim drvećem i travom, da dalje ne pričam. Kada se jednom zapali, vidjeđete što se može dogoditi, a onda kad se dogodi svi smo pametni. samo da vas podsjetim na onu narodnu:” Potonja pamet-magarcu pod rep”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].