Maksim Mandić na konferenciji EU projekta “ADRIATIC 2018” održanoj u Splitu početkom februara

2
zajednička fotografija

Maksim Mandić

Prošle neđelje je u Divuljama održana Finalna planska konferencija EU projekta “ADRIATIC 2018”.

Domaćin je bio splitski Odjel za specijalističko osposobljavanje.

Pored domaćina, predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, konferenciji su prisustvovali partneri iz Crne Gore, Uprave za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Slovenije – Uprave za zaštitu i spašavanje.

Konferenciji je prisustvovalo i aktivno učestvovali u radu više stručnjaka iz oblasti zaštite mora, vatrogasci, ronioci i operativne snage podrške koje se uključuju u aktivnosti gašenja požara, evakuacije i zbrinjavanja putnika, kao i saniranja zagađenja mora i obale.

Crnu Goru su predstavljali: Iz Direktorata za vanredne situacije Milan Radović, načelnik sektora za obuke i Radomir Šćepanović načelnik sektora za operativne poslove, Uprave pomorske sigurnosti Nexhat Kapidani i Žarko Lukšić, pomoćnici direktora i Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Određene su tri stručne radne grupe koje su razradile scenario za veliku vježbu spašavanja nakon nesreće na moru.

Vježba pripadnika tri države, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore održaće se u akvatoriju grada Splita od 21. do 25. maja 2018. godine.

Međunarodni projekat “ADRIATIC 2018” koji podržava i finansira Evropska unija ima za cilj provjeru planskih dokumenata, operativnih procedura za vođenje intervencije, procedura za traženje i prihvat međunarodne pomoći kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i uvezivanje nacionalnih i međunarodnih kapaciteta za zajedničko i koordinirano djelovanje pri nesrećama na moru.

Vježba će pokazati potrebu zajedničkog djelovanja zemalja u susjedstvu, udruživanja zajedničkih snaga, opreme i znanja kako bi se adekvatno odgovorilo izazovima poput velikih nesreća, eksplozija i požara na moru.

2 KOMENTARI

  1. Stvarno je odlicna i korisna medjudrzavna saradnja, medjutim
    Pitanje za Skala Radio:
    Namjeravate li da napisete nesto o jucerasnjem Karnevalu?
    Sto mislite o nepravdi koju je ziri donio prilikom izbora najboljih maski, gdje su djeca Vrtica Radost, kojih je zajedno sa vaspitacima bilo preko 400 maskiranih, ostali bez ijedne nagrade? Djeca su nas ponos, buducnost grada i u takvom broju se nikad do sad nije vidjelo na Kotorskom Karnevalu. Velika nepravda je napravljena prema nasoj maloj djeci a same maske su im bile divne.
    Ocekuje se da procitamo nesto i o karnevalu a ne po ko zna koji put opet iste price citati o Pinokiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.