Maksim Mandić: Škola vatrogastva zaokružuje sistem razvoja Službi zaštite i spašavanja

2
Mandić na Forumu

Maksim Mandić

U organizaciji Grada Mostara, a uz podršku Hrvatske gospodarske komore, juče je u Mostaru održan Forum vatrogasaca Republike Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara.

Na Forumu se razgovaralo o međusobnoj saradnji na terenu i mogućnosti EU fondova za programe prekogranične saradnje, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja koji je bio učesnik Foruma i jedan od govornika.

Poziv komandiru Službe zašptite i spašavanja Kotora Mandiću stigao je od Hrvatske vatrogasne zajednice i gradonačelnika Mostara Ljuba Bešlića, što predstavlja još jedno u nizu priznanja ovom kolektivu.

Forum je radio u okviru dva panela.

Mandić je kazao da je učestvovao na prvom panelu i da je njegova diskusija bila vezana za rad i funkcionisanje crnogorskog vatrogastva, uključujići i dobre i loše stvari koje je neophodno popraviti.

On je predstavio sistem zaštite i spašavanja u Kotoru, objašnjavajući funkcionisanje i opasnosti koje prijete, ali i sam grad kao jedan od dragulja Mediterana.

Razgovarali smo o mogućoj pregograničnoj saradnji i načinu na koji se najbolje mogu koristiti EU fondovi.

Osim toga, posebno interesantna priča je bila moguće uvođenje vatrogastva u školski sistem Crne Gore, kazao je Mandić, uz nadu da će se u narednih nekoliko godina, u saradnji sa Antom Sanaderom, predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice i Tihomirom Zecom, pročelnikom nastavnog Regionalnog centra za osposobljavanje operativnih snaga Splitsko-dalmatinske županije ta ideja realizovati makar na području Crnogorskog primorja na početku.

Škola bi, kazao je on, omogućila prekvalifikaciju za zvanje vatrogasni tehničar, vatrogasni podoficir i oficir. Na taj nači, siguran je Mandić, zaokružila bi se cjelina sistema Zaštite i spašavanja koja bi omogućila da Službe dobiju školovane vatrogasce, odnosno spasioce.

Mandić je kazao da je razgovarano i o tome da se u Crnoj Gori otvara crnogorski trening centar koji bi bio stacioniran u glavnom gradu Podgorici, a ono što raduje je vijest da se u Splitu gradi Regionalni trening centar sa 80000 kvadrata.

To je Centar koji će biti otvoren svima iz regiona da uče i usavršavaju svoja znanja iz ove oblasti.

Mandić je Forum ocijenio kvalitetnim i uspješnim.

Na kraju je iskoristio priliku da učesnike pozove da posjete kotorsku Službu zaštite i spašavanja, Kotor i Crnu Goru.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]