Maksim Mandić: Vatre samo u hrabrim i humanim srcima vatrogasaca

3
Maksim Mandić

Kotorski vatrogasci spasioci svoj Dan vatrogasaca u Službi zaštite i spašavanja provode radno, jer ova služba nema pravo na predah.

Radne dnevne obaveze moraju se na vrijeme završavati. Nemamo prava na odmor ni opuštanje. Imamo pravo samo na pomoć građanima i svima kojima je ona potrebna u svakom trenutku, kazao je za Skalin parapet Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Simbolično i tradicionalno, potvrdio je on, vatrogasci će zajednički marendovati, a potom svako na svoj zadatak,

Prilika je za prisjećanje na veoma riskantan, vanredan posao vatogasaca spasilaca u vanrednim okolnostima tokom minule godine, do današnjih dana u borbi i sa pandemijom COVID-19.

Stizali su na svim mjestim,  počev od dezinfekcija gradskih ulica i trgova preko vrtića, škola, bolnica, radnih organizacija. U teškom vremenu nepoznatog virusa najteži je bio strah od zaraze i briga da  vatrogasci ne obole.

“Pa i pored svih predostrožnih mjera, mnoge od nas uključujući i sebe nije zaobišao ovaj virus. ali dobrom organizacijom u jedinici, ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje bezbijednost građana. Služba je funkcionisala 24 sata i danas vatrogasci rade u puniom sastavu. Oboljeli su oporavljeni a od danas je počela masovna vakcinacija i u našem gradu, pa se nadamo da ćemo, u saradnji sa Domom zdravlja i ovu pošast zajednički pobijediti”, rekao je Mandić.

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ljetnu požarnu sezonu. Provjeravaju se vozila i oprema a dio opreme putem javnih nabavki je u završnoj proceduri.

Na žalost, koronavirus je uticao da opštinski budžet bude manji, ali i ova sredstva, koja su od lokalne uprave  namijenjena vatrogastvu su značajna kada je u pitanuju zaštita i spašavanje.

Mandić podsjeća i na Odluku o zabrani loženja vatre na otvorenom, koja stupa na snagu od 1. juna.

On apeluje na građane da, kako su navikli, u tradicionalno dobroj saradnji sa kotorskim vatrogascima im jave u slučaju i najmanjeg plamena koji se na visokim temperaturama lako pretvara u buktinju.

“Svi koji imaju potrebu da nešto pale neka slobodnom pozovu službu a vatrogasci će bez ikakvih tropškova im pomoći”, poručio je on.

Takođe je zamolio i za oprez turistima i ostalima koji, kada odlaze u prirodu i penju su po brdima i planinama iznad zaliva, to ne rade bez stručne pratnje, jer su česti slučajevi traženja izgubljenih u šumi Vrmca i vrletima Pestingrada.

On apeluije na turističke poslenike da obavijeste vatrogasce-spasice kada vode grupe na planinarenja i da uvijek budu sa svojom grupom, da ih ne napuštaju i do kraja o njima vode računa.

3 KOMENTARI

  1. Sretan vam dan divni naši ipompijeri koji ste spremni priskočit svakome u po dana i noći. I da vas glava ne zabioli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.