Maksim Mandić: Vježba u Oslu pokazala koliko Evropa ulaže u sistem zašite i spašavanja

10
sa vježbe u Norveškoj

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Na međunarodnoj vježbi civilne i protivpožarne zaštite, koja je pod pokroviteljstvom Evropske unije prošle sedmice održana u Oslu u Norveškoj, Crnu Goru je predstavljao Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Opšta vježba je organizovana u luci Sidavna.

Na licu mjesta su predstavljene mogućnosti Norveške i zemalja koje je pozvala u pomoć zbog tehničko-tehnološke havarije, tkt. akcidenta u pomenutoj luci.

Mandić je ispred crnogorskog Direktorata za vanredne situacije i civilnu bezbijednost i kotorske Službe zaštite i spašavanja prisustvovao vježbi pod obzerverskim programom, gdje je bilo prisutno oko stotinu vatrogasaca.

Vježba se sastojala iz više segmenata.

Dominantno je bilo nasukanje broda i polucije, odnosno zagađenja naftom iz tankova nasukanog broda i taganje i spašavanje za četvoricom mornara sa tog broda, objašnjava Mandić za Skala radio.

U vježbi, koja je pokazala da je Norveška zaista jedna od najrazvijeniih zemlja Evrope, učestvovala je i obalska straža Norveške, vatrogasci i ronioci grada Osla i lučke vlasti.

Očigledan je bio visok  nivo obučenosti i osposobljenosti, uz najsavremeniju opremu, počev od brodova, helikoptera i svega što prati vid ovakvog načina spašavanja.

“Budući da je Crna Gora pomorska zemlja ova vježba je dala sliku svima koji su došli sa balkanskih prostora u kojima se veoma malo ulaže u spasilačke službe i civilnu zaštitu, koja u Crnoj Gori gotovo i ne postoji”, kazao je Mandić.

On je napomenuo da su vatrogasci, koji su došli kao pomoć ovoj vježbi iz Švedske, Finske i Austrije stigli sa opremom vrijednom desetine miliona eura i najbolje obučenim ljudima.

“To su velika sredstva i za tako razvijene zemlje. Svesni smo da Crna Gora na to još mora da čeka. Međutim, samim članstvom Crne Gore u Evropsku komisiju koja se bavi civilnom zaštitom, možemo računati na pomoć ukoliko bi ona zatrebala. Kolege sa kojima sam se upoznao u bilo koje doba spremni su da i nama pristignu u pomoć u bilo kakvim tehničko-tehnološkim akcidentima, bilo da su to zemljotresi, poplave, spašavanja na moru, šumski ili strukturni požari“, kazao je Mandić.

Vježba je pokazala visok nivo kolagijalnosti i pomoći, kako zemalja članica EU, tako i onih koje to još nijesu, poput naše Crne Gore, naveo je on.

Mandić je podsjetio da se jedan manji dio ovakve vježbe sprovodi i u Kotoru.

On vjeruje da je moguće preko IPA programa kandidovati neki od projekata za dobijanje sredstava namijenjenih osavremenjavanju službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Vježba je trajala 24 sata i bila je organizovana na mjestima koja su bila opasna čak i za posjetioce.

Mandić vjeruje da će i crnogorski Direktorat organizovati za naše službe bar jedan vid ovakve obuke.

Bez obzira na nedostatak skupe i savremene tehnike, ona je po Mandiću za naše uslove dosta dobra, jer se obezbjeđuje usprkos sve restriktivnijim budžetskim sredstvima za ovu namjenu.

Posjeta ovako sofisticiranoj vježbi je priznanje, ali i veliko iskustvo i dobra prilika da se nauči nešto novo i pokažu mogućnosti razvijenih zemlja EU iz ove oblasti, zaključio je Mandić.

sa vježbe
sa vjezbe
ljudi i savremena tehnika položili ispit
spašene instalacije i tankovi
u vježbu uključeni i helikopteri
uključeni i brodovi
znatiželjni posmatrači
analiza učinjenog
primjer kako se na sve mislilo

10 KOMENTARI

 1. Oni bez opreme ne bi mogli nista, a ovi nasi mladici imaju veliko srce, mot i sve ono sto ti sa velikom opremom ili nemaju ili u mrvicama imaju.
  Da su se dje takmicili, nasi bi ih raznijeli, siguran sam
  Nasi vatrogasci su oduvijek bili svjetliji dio kotorskog drustva i miritaju dosta toga za ljepsi zivot van rada

  • U potpunosti se slažem s tobo, Marko ! Kada god je neka nevolja, nevera, naši vatrogasci su tu, rizikujući svoje živote.
   Oni zaista jesu i oduvijek su bili jedna od rijetkih svjetlosti Kotora još od polovine prošlog vijeka, od kada, po meni, Kotor TONE.
   Zaslužuju puno veća lična primanja nego što imaju.
   TO SU HRABRI I ČESTITI LJUDI

 2. Iz prilozenog vidim da nijesu bas nesto bili daresljivi. Mogli su vi dat vise poklona i po neki suvenir. Svakako bravo za Maksima Mandica koji nas je prežentao u daleki Oslo. Vatrogasci i vatrogasnica iz nasega Kotora su to jedini i zaslužili a ne Pero, Drulo i cotavi Đuro, jer su ovi izloženi teškim izazovima spašavajući živote i imovinu svijeh nas skupa. a ovi kumpanjeri samo šede u fotelje i brivaju eure i mlate pulitiku.
  Naprjed vatrogasci Kotora grada a i šire svi ostali.

 3. Primer kako treba da se radi casno i posteno. Moj pokojni suprug je bio vatrogasac i znam da je ovo veoma tezak i odgovoran posao. Treba se usavrsavati iz dana u dan i imati srce velikooooo. Pozdrav za vatrogasnicu iz Kotora a posebno g-dinu Mandicu, Sladjana- Novi Sad

 4. Kada bi i naša država ovako savjesno radila i cjenila ovu službu sve bi nam cvjetalo. Nažalost naši pompjeri u prjevodu vatrogasci treba da se bore za prostor i vozila i aparate i zaštitnu opremu jer niko nije svjestan i savjestan da ovaj poziv uzdigne na viši pijedestal.a vatrogasci su u Americi Bog i batina. Hvala gospodinu Mandiću što nas je predstavljao u dalekom i hladnom Oslu. Pozdrav od cjele porodice Petrović Crnoj Gori, gradu Kotoru i jednom od najlljepših zaliva svjeta a mi ih ovdje imamo na hiljade, ali je Boka Kotorska jedinstvena.Koristim priliku da pozdravim i porodicu Marković,

 5. Svaka cast da neko od te casne ekipe podje i da svijet upozna nase spasioce a ne samo politicari i kraduni ! Bravo za Maksima Mandica.

  • Zaslužio je Kotor barem zbog i ove duge tradicije vatrogastva da neko iz našega grada pasa vanka. Boga mi me dobro čudi da je Mandiću to zapalo.Jer po sistemu samo ne niko i ništa iz Kotora.

 6. Vau, ova vjezba je bas bila na visokom nivou. Lijepo sto smo i mi imali predstavnika na njoj. Treninga i obuka nikad dosta, pogotovo u oblasti zastite i spasavanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].