Mali glumci najavljuju svoju veliku, teatarsku feštu u Kotoru

0
Festival može da počne!

Sve je spremno za Festival

Prve slike sa festivalske kartoline iz Kotora jutros ispred glavnih gradskih vrata.

Na velikoj klupi koja je jedna od prepoznatljivih instalacija iz radionice Kotorskog festivala pozorišta za đecu, kostimirani mali glumci iz kotorske škole Ivan, Đorđa, Luka, Anja, Gracija, Miomir, Aleksa, pripremali su se za snimanje skečeva i kadrova u susret  njihovom festivalu koji se zvanično u drevnom gradu otvara 1.jula.

U ulozi Svetog Tripuna, gospodina Goluže, starog kovača, profesora Toma, vile Alkime i Mareje, pričaju priču čudesnog starog Kotora svako iz svog ugla putujući gradom i njegovim znamenitostima.

Oni otkrivaju važne ličnosti, događaje, istorijat pojedinih lokaliteta.

Posljednje pripreme su u toku, ovogodišnji festival biće bogat programima u zvaničnoj konkurenciji ali i pratećem segmentu i njiegovi učesnici se nadaju kako su jutros izjavili za Skala radio da će ovaj festival biti još bolji od prošlogodišnjeg.

Oni pozivaju svoje vršnjake, djecu Kotora i sve one mališane koji su prvih julskih dana u našem gradu na veliku zajedničku feštu u kojoj je Kotor grad pozornica.

Kotorski festival pozorišta za djecu, koji će biti održan u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, svečano će 1. jula otvoriti ukrajinska predstava “Papirni svijet“ na ljetnjoj pozornici.

Riječ je o veoma zanimljivoj klovnovskoj predstavi koja se poigrava sa papirom, interaktivna je, kazala je Marija Backović članica Uredničkog odbora i koordinatorka pratećeg programa festivala.

“Ove godine imamo veliki broj programa u Glavnom programu Kotorskog festivala. Očekuje nas 16 profesionalnih pozorišnih predstava za djecu i mlade, 86 različitih pratećih programa. Osim toga što su nam gosti profesionalci djeca i mladi sa različitih meridijana, jedna od misija Kotorskog festivala je i promiocija umjetnika iz Crne Gore“, rekla je Backović na konferenciji za novinare.

Grafička dizajnerka Svetlana Miličković, koja će imati izložbu radova i ilustracija na festivalu 2. jula u holu Centra za kulturu “Nikola Đurković“, najavila je da će na izložbi biti prikazano 50 mapa sa ilustracijama koje su većinom urađene u prethodne dvije godine za potrebe jednog časopisa za djecu.

Ilustracije prate različite umjetničke i neumjetničke tekstove zadatke igre koje je pažljivo birala urednica Slavica Marsenić.

Rediteljka Mirjana Medojević, koja je prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolji dramski tekst za djecu i mlade za predstavu “Kavez“, najavila je da će ta predstava premijerno biti izvedena 11. jula.

“Kavez se dominantno bavi temom prosjačenja romske djece i u fokusu priče je prijateljstvo između tinejdžerke Romkinje i djevojčice iz tipične građanske crogorske porodice“, objasnila je ona.

Predstava je, kako je istakla Medojević, namijenjena tinejdžerima, ali ne samo njima.

“Tema je vrlo ozbiljna. Neopravdano se ćuti o toj temi. Svakodnevno na podgoričkim ulicama sretnem dvadesetak djece koja prosjače. Pitam se zašto se ćuti o tome, zašto policija ne hapsi šefove i zašto ne raguju druge nadležne službe“, kazala je ona.

Backović je najavila i predstavu “Da da Šekspir“, koja će biti rađena u Kotoru u drugoj polovini jula i prvoj polovini avgusta.

“Riječ je o koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Predstava je namijenjena djeci i mladima.Ovaj projekat je nastao sa ciljem da se obilježi 100 godina od dadaizma i 400 godina Šekspira“, pojasnila je ona.

CNP će, kako je istakla, prvi put otvoriti vrata djeci i mladima, što po dosadašnjem repertoaru nije bio slučaj.

“Predstava će se naći na redovnom repertoaru CNP-a, a premijera će biti početkom avgusta u Kotoru“, kazala je Backović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]