Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih marketa povećane su do 2%

0

 

Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih marketa povećane su do 2% od 1. januara, kada je počela da se obračunava nova stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali raniji iznos marže, ali ima i onih koji su promjenu poreske stope iskoristili i da povećaju osnovne cijene proizvoda.

U marketima, kao i na drugim prodajnim mjestima, povećane su i cijene akciznih proizvoda, odnosno alkohola, cigareta i gazirane vode koja se zaslađuje, što je dovelo i do poskupljenja u većem dijelu ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o velikim trgovačkim lancima, cijene je povećala Domaća trgovina čiji marketi posluju pod brendom “Aroma”, dok su “Voli” i “Merkator” odlučili da ih ne mijenjaju do isteka zaliha i tako dovedu potrošače u svoje objekte.

“Kada je riječ o artiklima i prozvodima koji se najčešće kupuju, cijene do sada nijesu povećane, mada primjenjujemo novu poresku stopu. Potrošači su stekli utisak da je došlo do povećanja jer su istekle novogodišnje akcije”, kazali su Dnevnim novinama u “Voliju”.

Predstavnici “Volija” su rekli da će se truditi da što duže zadrže postojeće cijene, ali da će to biti teško nakon isteka zaliha.

Dnevne novine su isti odgovor dobile i u kompaniji Merkator Crna Gora, u čijem su vlasništvu “Idea” marketi.

“Idea prodavnice nijesu povećale cijene proizvoda zbog više stope PDV-a. Napominjemo da to ne važi za robu na koju je došlo do promjene akcize 1. januara”, saopštili su iz “Merkatora”.

Osim opšte stope PDV-a od 21 odsto, u Crnoj Gori se primjenjuje i niža stopa od 7 odsto, čiji se iznos nije mijenjao već duže vrijeme.

Ona se obračunava na proizvode koji predstavljaju najznačajniji dio potrošačke korpe, među kojima su hljeb, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, mast, ulje, šećer, pa su njihove maloprodajne cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

Niži stopa PDV-a obračunava se, pored ostalog, i na hranu za odojčad, udžbenike i ljekove.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]