Mandić: Vježbama pokazujemo koliko smo spremni za moguće hazarde

2


Zvuci sirena na vozilima Službe zaštite i spašavanja Kotor označili su početak današnje taktičke vježbe u kotorskom naselju Rakite. Spretni vatrogasci su ispred ulaza zgrade u kojoj je trebalo sprovesti niz radnji koje su preduslov za realizaciju spašavanja i evakuisanja stanovnika zgrade, za samo nekoliko minuta pokazali stepen obučesnosti i odlučnost da se uhvate u koštac i sa najgorim hazardima koji se mogu dogoditi.

A jedan od njih je, kako je za portal Radio Skala kazao komandir Službe Maksim Mandić upravo gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine u višespratnicama.

Komandir Službe Maksim Mandić

Vježbe ovakve vrste, objašnjava komandir Mandić, na najbolji način pokazuju koliko su vatrogasci-spasioci obučeni i koliko u datom trenutku mogu da odgovore složenim zadacima spašavanja.

Cilj vjezbe je procedura u slučaju gasenja pozara ovog tipa. Na ovakvim vježbama uvježbavaju se postupci koji su od presudnog značaja za spašavanje vatrom i dimom zarobljenih osoba, kao i gašenje pozara koji iziskuju najveće napore vatrogasaca, kaže Mandić.

evakuacija stanara

Vježba je potvrdila da Službi nedostaju specijalna visinska vozila za evakuaciju unesrecenih, što je za ovakav vid pozara neophodno. Kotorski komandir očekuje da će se u neposrednoj budućnosti obezbijediti sredstva za nabavku ovog vozila, kao i specijalnog vozila za ulaz u stari grad i gašenje efikasno vatre u obektima do kojih se na drugi način opremom i klasičnim voznim parkom ne može prići.

2 KOMENTARI

  1. Prije par mjeseci, ovi momci su iz tog istog ulaza, sa posljednjeg sprata, zajedno sa osobljem Hitne pomoći, spustili moju majku i neizmjerno im hvala na tome ♥️

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.