Manifestacija “Štorija o galiji Cristo Ressussitato” na Krku

0

Povodom 444. godišnjice Lepanske bitke (1571 -2015) organizuje se manifestacija na Krku “Štorija o galiji Cristo Ressussitato“ od 5. do 9. oktobra.

Pored galije “Cristo Ressussitato” sa Krka u Lepantskoj bitci učestvovala je i galija iz Kotora – galija Sv. Tripuna.

Pomenuta manifestacija počinje sa međunarodnom izložbom “Blago iz bokeljskih baula” koja će biti postavljena u galeriji “Decumanus” na Krku i biće svečano otvorena 6. oktobra u 20 sati.

Na izložbi će biti izloženo preko 80 eksponata iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore – Kotor i privatnih riznica porodica Radimir, Dabinović iz Dobrote, Brajković-Radulović iz Perasta, i obuhvaćen je period od XVIII do prve polovine XX vijeka.

Svoje mjesto na izložbi naći će predmeti koji su iskovani u Kotoru, a koji su krasili bokeljsku narodnu nošnju, kubure iz XVIII vijeka, ćese, kao što je to primjer koji je uradio Ivo Burunić koji je ugravirao na ćesi i svoje ime i izradu 1861. godinu.

Pored predmeta koji su krasili mušku narodnu nošnju biće izloženi i predmeti koji su krasili žensku nošnju iz Dobrote trepetaljke, španski češalj, pontapet – broš, kao i djelovi koji su rađeni sa zlatnom niti, a bili su sastavni dio nošnje.

Posebno mjesto imaće ženska noćna kapa- cacara koja je rad dobrotskih čipkarica.

Iz bokeljskih baula ljudi su iznosili starinski nakit i čipku da bi se ukrasili tokom svog portretisanja.

To najbolje pokazuje portret kap. Joza Lukovića naslikan krajem XVIII vijeka i biće postavljen na izložbi kao i portreti kap. Tripa Milatovića, kap. Pava Kamenarovića, kap. Julija Balovića naslikani u XIX vijeku.

Osim muških portreta i na ženskim portretima su se mogli vidjeti ukrasni predmeti pa će na izložbi biti postavljeni portret Zorke Radimir, zatim portret Caroline Hassman i lijepi portret peraštanke rad Ivana Volarića iz perioda XIX i XX vijeka.

Izložba je realizavana u saradnji sa Centom za kulturu Grada Krka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Crne Gore i Pomorskog muzeja Crne Gore.

Izložbu prati katalog, a koja će trajati do 27. oktobra.

Autori izložbe su etnolozi mr Mileva Pejaković Vujošević i viši kustos Jelena Karadžić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]