Marđonović: Zanatsko preduzetnička komora Crne Gore je kičma crnogorske ekonomije

9
Boris Marđonović

Boris Marđonović

Boris Marđonović

Zanatsko preduzetnička komora Crne Gore je kičma crnogorske ekonomije, sa više od 18 strukovnih udruženja i više od 3.800 privrednih društava.

Od 2007. godine, kada je osnovana Krovna organizacija strukovnih udruženja u zanatstvu u Crnoj Gori, najveći rezultat koji je postignut je uvođenje majstorskog ispita.

Ovo je za Skala radio kazao Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko preduzetničke komore Crne Gore.

Sa zanatskom komorom Njemačke crnogorska komora je potpisala sporazum da se u Crnoj Gori organizuju kvalifikacije iste vrijednosti za oko 130 zanatskih zanimanja i da u prisustvu njihovih eksperata se u našim mješovitim komisijama verifikuju znanja, vještine i praksa.

Na ovaj način omogućio se pristup našim privrednicima, ne samo vlasnicima firmi nego i zaposlenima da koriste benefite pristupa Crne Gore Evropskoj uniji.

To su prekogranično pružanje usluga, poslovni nastan i slobodan pristup tržištu rada.

Pilot projektom, tokom prošle godine crnogorska Zanatska komora je uspjela da obuči oko 15 vlasnika preduzeća iz četiri branše.

To su automehatroničari, što znači povezanu mehaniku i elektroniku u jedno zanimanje, zatim krojačice visoke mode, fotografe i frizere.

Marđonović je kazao da iako se tokom 70 godina promijenio sistem stručnog obrazovanja, postoji interesovanje, jer su zanatlije kičma svake ekonomije u svijetu, pogotovo danas kada imamo tržišnu ekonomiju.

U EU su mikro mala i srednja preduzeća preko 99% svih preduzeća sa najvećim brojem do 5 zaposlenih, podsjetio je naš sagovornik.

Zanatsko preduzetnička komora Crne Gore je poslodavačka organizacija čiji su članovi privrednici, s tim što je trećina članstva posloprimaca i čini bazu crnogorske ekonomije.

Budući da se radi o proizvodnom i uslužnom zanatstvu, u preduzetničkoj komori žele da se unaprijedi sistem stručnog obrazovanja, što znači da učenici svoja zanimannja izučavaju u preduzećima, a teorijska znanja da stiču u školama.

Za sada postoje tri ugovora vezana za obuku u preduzećima i to za dvije krojačice visoke mode, i jednog info elektroničara koji je ovih dana dogovorio sa Srednjom stručnom školom u Tivtu da uči teoriju u školi, a praksu u preduzeću “Avacom“.

Pripremljen je program koji se u potpunosti primjenjuje u EU i zato je veoma važna saradnja između privrede i školstva.

Zakonom o zanatstvu koji je na snazi od 2009 godine predviđeno je smanjenje nezaposlenosti, odnosno povećanje firme i njihov obrt, kazao je Marđonović.

On je dao primjer Njemačke kao partnera sa kojima crnogorska zanatska komora sarađuje od 2002. godine, u kojoj zanatstvo sa nešto malo manje od milion preduzeća čini 540 milijardi eura obrta godišnje.

9 KOMENTARI

  1. …saputnice šuplje sandoline-dok su vas dvizice čuvali s,bekicama -ovome Borisu je tata Đon Marđonović,bio profesor filosovije i logike u čuvenoj Gimnaziji Kotorskoj-uz pripomenu da mu je mama čistokrvna Bokezica! Možda nebi bilo lošo-da ti Mirella dostaviš tvoju sliku-po mogućnosti iz šuplje sandoline Skala radiu-pa je Skala objavi pod šifrom: “..desile se nepogode na današnji dan..tzv. dica-polu miš polu tica-šuplja sandolina i Mirellica…”?

  2. Blago toj drzavi kojoj je Zanatsko preduzetnička komora kičma drzavne ekonomije. Uz svo uvazavanje zanatlija i preduzetnika, kao i ovog covjeka, ali zar stub drzavne ekonomije ne bi trebala da bude jaka privreda, fabrike, razvijena turisticka privreda?

    • Što imaš protiv Borisa? O čemu pričaš. Sjajan je i čovjek i stručnjak.Baš je lijepo govorio i objasnio sve. Ovdje su neki komentatori potpuno zalutali i pišu samo da bi nešto škrabali jer nemaju što činjet.

      • A sto tebe briga nemamo nista protiv njega ali se lijepo uva;lo tamo u Dobrotu na Ljutu u crkovnu kucu, veci je katolik od Pape i kruva bez motike. Karitas, udruge i sto ti ja znam jos bjezi molim te i makni se otale isti si kao on od filosofije i mutljavine…veeeeeliki strucnjak i bizmismen…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]