Marija Bernard ne da Skala radiju uvid u finansijske isplate

17
Kulturni centar Kotor

Vjenčana kuma predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića Marija Bernard, koja je isključivo zahvaljujući toj činjenici postavljena na ovo odgovorno mjesto, odlučila je ponovo da Rješenjem od 15. 08. 2018. godine odbije zahtjev Skala radija kojim  je ovaj medij tražio na uvid sve potpisane ugovore i finansijske isplate kotorskog Kulturnog centa od 15. juna 2017. do 15. marta 2018. dodine.

Naime, ovo je odgovor i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koja je na sjednici održanoj 11. 06. 2018. godine poništila rješenje JU Kulturni centar “Nikola Đurković“, kojim je ova ustanova odbila zahtjev Skala radija (preduzeće MAXKO d.o.o.) za dostavljanje svih potpisanih ugovora i finansijskih isplata u pomenutom periodu.

Agencija je predmet dostavila kotorskom Kulturnom centru na ponovni postupak i odlučivanje, a Kulturni centar „Nikola Đurković“ je ponovo odlučio i Rješenjem koje potpisuje Marije Bernard, vd direktorice, odbio zahtjev Skala radija, odnosno preduzeća MAXKO za traženi pristup informacijama.

Skala radio je 29. 03. 2018. tražio od JU Kulturni centar “Nikola Đurković“ uvid u potpisane ugovore i finansijske iskaze za pomenuti vremenski period u kome se mogu vidjeti tačni iznosi  novca utrošenog  za programske aktivnosti-scensku djelatnost, bibliotekarsku, filmsku, galerijsku.

Skala je tražila da ima uvid i u finansijske isplate za manifestacije poput Tradicionalnog kotorskog karnevala, Bokeljske noći, kao i troškove reprezentacije i ostale materijalne prirode.

U Rješenju kojim je ponovo odbijen zahtjev Skala radija, Bernard, u tački 2. kaže: JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor stavlja na raspolaganje Finansijski izvještaj za 2017. godinu u kom se mogu vidjeti tačni iznosi koliko je novca utrošeno za programske aktivnosti-scensku djelatnost, bibliotekarsku djelatnost, filmsku djelatnost, galerijsku djelatnost. Mogu se vidjeti i rashodi za projekte, Bokeljsku noć, zimski karneval.

Osim što je nepismen tekst u tački 2, Bernard nudi Skala radiju da se posluži nezvaničnim aktom, Finansijskim izvještajem za 2017. godinu koji nema snagu dokumenta, jer ga nije usvojila SO Kotor. Skala stoga opravdano sumnja da se radi o brojnim nezakonitim isplatama i drugim malvezacijama, zbog čega i traži uvid u pomenutu dokumentaciju.

Skala radio se pita da li građani Kotora treba da znaju da je vd direktorice, koja ovu funkciju po mišljenju mnogih obavlja mimo zakona, vršila a i dalje vrši isplate za manifestacije i programe koji nije usvojila kotorska SO i da li to treba da bude predmet interesovanja inspekcijskih službi u gradu i državi?

Pomenućemo programske segmente koji su rezervisani za partijske funkcionere i kolege bliske koaliciji. Koncert kćerke Velizara Kaluđerovića, visokog funcionera Demokrata, pet predstava u kojima je učestvovala prijateljica sekretara Sekretarijata za budžet i finansije Petra Đakonovića balerina Verica Stanojević iz Beograda, prebacivanje novca Fondaciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu mimo odluke i bez usvojenog plana i programa, organizacija brojnih koncerata i književnih večeri na kojima je prisustvovalo jedva po nekoliko posjetilaca, i brojni drugi programi za koje je potrošen značajan novac.

Skala radio će se ponovo obratiti Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,  smatrajući da je organ koji treba da omogući da se do informacija od značaja za javnost dođe i da nema nedodirljivih koji, bar za sada, nesmetano krše zakone ove države.

U Rješenju vd direktorice, koja inače velikim slovima piše da je VD DIREKTORICA, nema pravne pouke. Zanimljivo, jer Centar ima zaposlenu pravnicu, mada je čudno kako ona do sada nije reagovala na brojne nepravilnosti. A to je njena obaveza jer ima znanje i zvanje da štiti ustanovu i sredstva građana od nečije bahatosti. Pa i u situaciji kada se sumnja da je to njen prvi pretpostavljeni.

S.M.

17 KOMENTARI

 1. Treba se zapitati kako sve ove strašne rabote u Kotorskoj kulturi vari stomak sekretarke za kulturu?
  Do juče se klela – stručni ljudi na stručnim mjestima ili ostavka,,,,I ….što bi? Gdje nesta partijski program. ideje, stavovi? Deset (brojem 10) nestručnih, novozaposlenih, samo u Muzeju Kotora. Alo ljudi!Možda je stomak dotične porastao pa lakše vari? Čast…čast….čast!

 2. Ne bojte se kotorani do sledecih izbora nos ce se ona nakrast para a kad otidje vi cete biti sretni jer je nema, a nju zabolje za to sto vi pricate ima dovoljno para da moze iz hobija da upravlja pojedinim ulizicama iz te ustanove. Bravo za skalu mozda jednok dana ovi podaci budu dokaz u nekim slucajevima. I sto se te pravnice tamo tice ne pita se ona svoih gaca a ni savjet iste ustanove, ova pritka iz zete sve konce poteze. Tuga od (ne)kulure.

 3. Sada kad je mlada, ona ima velik dar.
  Njeni poslovi su vazni, njezin posao je čar.
  Sada kad je mlada, ona dopusta si sve.
  Sad je imas, sad je nemas, nikad ne zna se kod nje.
  Tako lijepa, jedna od onih sto kvare san.
  Tako lijepa, bolje pogledaj ju sam.
  Ogledalo joj treba, to ogledalo zna sve.
  Njene tajne kasnih sati, njene zeljne uzdahe i svi jastuci od svile paze njezin njezan ten, trebalo bi na njih leci, bas je steta sto nisam njen.
  Tako lijepa, jedna od onih sto kvare san.
  Tako lijepa, bolje pogledaj ju sam

 4. Koji to stepen poltronizma vlada u taj Centar za kulturu da ih u mozak kljuca ta nesposobna kompleksašica?
  Što je to što je toliko pokorno trpe??

 5. A koga bi Ti potla ovih?
  I moze li Ti bit?
  Mislis li da ponesto mislis?
  DPS nevaljali neminovno se vrace!
  Glasao ili ne, bit ce oni….🇲🇪

 6. Morao sam reagovati prosla vlast je dosta srozala grad ali ovi su grdji pet puta . Ovaj mali je stvarno nikakav a nije djelovao tako sve neke price a zaposlio je sve bliznje iako nisu strucni . Svi su isti kada sjednu u fotelju zaborave sto su pricali a mi glupi narod . Moramo se malo zapitati i trgnuti inace nam nema srece …..

  • A koga bi Ti potla ovih?
   I moze li Ti bit?
   Mislis li da ponesto mislis?
   DPS nevaljali neminovno se vrace!
   Glasao ili ne, bit ce oni….🇲🇪

 7. Svaka cast Skala. Naravno da znate svoj posao.
  Da, da Kabere predstava u raznim varijantama upravo zbog balerine Đakonovićeve.
  Kuma je genije ,posebno kad vraća TREND Bokeške noći.Ma Bogom dana za organizaciju i rukovođenje.
  Skala BRAVO i samo naprijed.

 8. Doklle ce se Skala brukati ovom kumom…. Ako nastavi ovako morat cu kumu upoznati i cestitati ako kopira drzavnu DPS SD vlast.
  Nejasno mi je kako Skala nije sve predala Tuzilastvu kao i zasto javno nas ne obavjestisto bi sa onim Jokicem i njegovim
  DVOJNIM drzavljanstvom…Ovako ispada da ga dps sd brani a katnic ima pametnija posla oko chocolade i telenora?

 9. Rekao bih da je vrlo jasno obrazlozenje zasto vam nije dostavljena dokumentacija na uvid. Procitajte rjesenje i podnesite zahtjev koji ima smisla.

  Da li vam je neko rekao da postajete, blago receno, smijesni:
  “…pet predstava u kojima je učestvovala prijateljica sekretara Sekretarijata za budžet i finansije Petra Đakonovića balerina Verica Stanojević iz Beograda…”

  • Nije mu više prijateljica, nego supruga. Tada mu je bila prijateljica. Nije smiješno, nego sramotno što se čini u našem gradu.

   • Znaci ako je doticna glumica ili balerina, predstave gdje ona igra ili ucestvuje ne trebaju da se izvode u Kotoru zbog tog ogromnog sukoba interesa?

    • Očito ti je bura glavu ponijela .
     Predstave su se ponavlajle u raznim varijantama da bi glumica, balerina stizala i bila češće kod dragoga.

    • Znači da su radili da bi se balerina okoristila. Ako je na prvom nastupu bilo 4 i po gledaoca, nećeš organizovati ni drugi, a kamoli još nekoliko. A pritom se ne radi o baletu nego kabareu- klasičnoj tezgi. Nego, ne znam ni što se čidim kad su im Patrolne šape vrhunac umjetnosti za djecu, a muzičko veče multi talentovanog muža Jelene Tomašević, kako li se zove, one za odrasle. Pozorište?! Pfff, od one rabote…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].