Marija Buzov o umjetnosti mozaika

0
Marija Buzov

Marija Buzov

Knjiga “Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom u Hrvatskoj”, autorke dr Marije Buzov sa Instituta za arheologiju u Zagrebu, koja je objavljena 2014. godine, svoju prvu promociju imala je sinoć u multimedijalnoj dvorani crkve Sv. Pavla u Kotoru.

Iako je glavno interesovanja autorice vezano za mozaike u koje su inkorporirani natpisi, knjiga mnogo šire zahvata temu ove stare slikarske tehnike: prati rasprostranjenost mozaičkog slikarstva u vremenu i prostoru, dvojnu primjenu ukrašavanja podnih i zidnih površina, umjetničke i estetske izražajnim vrijednosti, bavi se ikonografijom, spektrom materijala i tehnikom izrade.

U tom smislu je dragocjena i za poznavanje mozaičke baštine Crne Gore  i čitavog prostora Zapadnog Balkana, kazala je u ime domaćina Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti pozdravljajući autoricu i brojne Kotorane i goste.

“Knjiga sadrži niz tematski izdvojenih naslova rasprava i studija, pa se može kazati da je koncipirana kao zbornik na temu mozaika i ima monografski karakter. Tih deset rasprava i studija, su objavljene u hrvatskim i francuskim stručnim časopisima od 1983-2005. godine. Svi tekstovi su, za potrebu publikovanja, ovog monografskog izdanja dorađeni i dopunjeni novim naučnim saznanjima. Ono što treba odmah apostrofirati je da struktura knjige po  tematskim poglavljima omogućava sveobuhvatna saznanja o umjetnosti mozaika, a ima prednost čitanja  pojedinačnih naslova kao zasebnih cjelina”, kazala je Mihaličekova predstavljajući ovu knjigu.

Autorka posebnu pažnju posvećuje mozaicima djelima izvedenim omiljenom slikarskom tehnikom hrišćanske umjetnosti, na primjeru Eufrazijeve bazilike u Poreču i Istri, primjećuje arheološkinja Milena Vrzić.

“Sveobuhvatnom analizom arhitektonskog kompleksa i pregledom dosadašnjih saznanja predstavlja nam u zasebnim rspravama podne i zidne mozaike, a na kraju knjige daje katalog do sada evidentiranih ličnih imena, očuvanih na mozaicima uz paleografska zapažanja”, kazale je Vrzićeva na promociji.

“Sveobuhvatna istraživanja Marije Buzov o ranohrišćanskim mozaicima nedograđuju se raspravama. Osobna imena s mozaičkih natpisa u Hrvatskoj, predstavlja analizu poznatih natpisa nastalih u rimskom i ranohrišćanskom periodu, tj u periodu od I do VI stoljeća koja pominju lična imena kognomina, ispisana grčkim i latinskim pismom”, kazala je ona.

Marija Buzova ističe važnost te analize za lingvistička i istorijska istraživanaj za pitanja lokalizacije plemena, širenja kolonizacije, širenja grčke kulture, procesa romanizacije, riječi su Vrzićeva.

Buzova je još od studenskih dana zainteresovana  za mozaik, a u svom arheološkom naučnom radu, tema mozaika  je centru njenog interesovanja, pa je i magistrirala na temu “Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom na Istočnom Jadranu“ (u Istri i Dalmaciji).

Ona je posebno apostrofirala jedinstveni mozaik Boga sna Hipnosa u Risnu uz poruku restauratorima kojima kako je kazala skida kapu, da sa posebnom brigom zaštite blago koje imamo.

“Kako će oni biti prezentirani da li u mjestu (in situ) ili u muzeju, to ne znam, ali to je čitava jedna studija kada je ovaj delikatan posao u pitanju”, kazala je dr Buzov.

Poslije predstvljanja knjige autorica je održala stručno predavanje o mozaičkoj umjetnosti uz pravu šetnju mozaicima svijeta.

Promociju ove knjige, uz predavnje o mozaicima koje je održala Buzova, obojila je muzika flautistkinje Angele Mijušković i poezija pjesnikinje Dubravke Jovanović.

Prisutne je u zdranju multimedijalne dvorane crkve Sv. Pavla u ime organizatora OJU Muzeji i galerije Solidarsnosti pozdravio direktor ove institucije Andro Radulović.

Bog sna Hipnos u Risnu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]