Marija Ćatović govorila na sastanku predsjedavajućih COSAC konferencije u Luksemburgu

1
zajednička fotografija učesnika Konferencije

Marija Ćatović

U Luksemburgu, na sastanku  predśedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC koji je završen juče, evropski parlamentarci  diskutovali  su o prioritetima predśedavanja Luksemburga Savjetu EU, kao i o mehanizmima za unapređenje uloge nacionalnih parlamenata u procesu donošenja odluka.

Na sastanku je učestvovala i zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović.

U svom obraćanju, poslanica Ćatović, je istakla važnost jačanja odnosa EU sa državama Zapadnog Balkana, ne samo u cilju stabilizacije regiona, već i u cilju prosperiteta evropskih građana i jačanja uticaja Evrope na globalnoj sceni.

Ona je podśetila da je Crna Gora predvodnik procesa pristupanja EU, sa 20 privremeno otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ćatovićeva  je istakla da je prioritet za Crnu Goru unapređenje kvaliteta života građana i sprovođenje reformi, nakon čega će članstvo u EU biti nagrada za ostvarene rezultate.

Na početku, učesnicima se obratio predśednik Parlamenta Luksemburga Mars di Bartolomeo (Mars Di Bartolomeo), koji je istakao važnost zajedničkog djelovanja parlamenata u cilju kreiranja solidarnije Evrope, kroz usvajanje novih mehanizama za bolje socijalne uslove, kvalitetnije zdravstvo i upravljanje usmjereno na razvoj.

Sastankom je moderirao Mark Anžel (Marc Angel), predśednik Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, saradnju i imigraciju, koji je kazao da su nacionalni parlamenti ključni akter evropskog projekta, zbog čega je izuzetno važno da se kroz politički dijalog unaprijedi njihova uloga u donošenju odluka.

U okviru prve sesije, na temu prioriteta luksemburškog predśedavanja Savjetu EU, uvodno izlaganje je dao Nikolas Šmit (Nicolas Schmit), ministar rada, zapošljavanja i socijalne i solidarne ekonomije.

Kao ključne predstojeće zadatke, Šmit je naveo stimulisanje ulaganja i jačanje konkurentnosti, stvaranje inicijativa za zapošljavanje mladih, solidarnost svih država članica u rješavanju problema imigracije, borbu protiv budžetske prevare i poreske evazije i jačanje jedinstvene energetske i saobraćajne politike.

On je dodao da će Luksemburg u toku svog predśedavanja biti posvećen daljem napretku u procesu pregovora EU sa državama Zapadnog Balkana.

Druga sesija se odnosila na jačanje političkog dijaloga u EU kroz uvođenje „zelene karte“ i unapređenje procedure obrazloženog mišljenja, odnosno “žute karte“, kazala je Ćatovićeva za Sklaa radio.

Uvodna izlaganja su dali Paulo Mota Pinto (Paulo Mota Pinto), predśednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Portugala, lord Timoti Bozvel (Timothy Boswell), predśednik Odbora za EU Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva i Frans Timermans (Frans Timmermans), prvi potpredśednik EK za bolje upravljanje, interinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju osnovnih prava.

U toku rasprave, parlamentarci su se saglasili da se osnuje radna grupa koja će raditi na definisanju mehanizma “zelene karte“, te pozdravili namjeru evropskih institucija da potpišu Interinstitucionalni sporazum za bolje upravljanje.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].