Marija Ćatović i Danko Šarančić na sastanaku predsjedavajućih COSAC-a u Bratislavi

1
Marija Maja Ćatović i Danko Šarančić

Evropski parlamentarci diskutovali o odnosima Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, izazovima ilegalne imigracije i socijalnoj politici EU.

U okviru parlamentarne dimenzije predsjedavanja Slovačke Evropskoj uniji, u Bratislavi je danas održan Sastanak predsjedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata EU (COSAC).

Na Sastanku su učestvovali zamjenica predsjednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović i član Odbora Danko Šarančić.

zajednički snimak

Na početku, pozdravni govor je održao potpredsjednik Parlamenta Republike Slovačke Bela Bugar (Béla Bugár), koji je kazao da se EU trenutno nalazi pred brojnim izazovima, kao što su populizam, radikalizam i manjak povjerenja građana u evropske institucije.

U tom smislu, cilj parlamentaraca treba da bude približavanje Unije građanima, kroz osnaživanje komunikacije i pojednostavljivanje procedura, ali i kroz unapređenje odnosa EP-a i nacionalnih parlamenata.

Bugar je najavio da će se upravo tim pitanjima baviti predsjednici nacionalnih parlamenata i EP-a na sastanku koji će se održati u oktobru tekuće godine. Zatim je Ljuboš Blaha (Ľuboš Blaha), predsjednik slovačkog Odbora za evropske poslove, upoznao poslanike sa rezultatima sastanka Trojke predsjedavajućih, Nacrtom 26. polugodišnjeg izvještaja COSAC-a i pismima koje je primilo Predsjedništvo.

Na temu prioriteta slovačkog predsjedavanja Savjetu EU, uvodno izlaganje dao je Miroslav Lajčak (Miroslav Lajčák), slovački ministar za vanjske i evropske poslove, koji je istakao da je Slovačka prepoznala četiri ključna prioriteta: ekonomsko osnaživanje Evrope, modernizaciju jedinstvenog tržišta kroz kreiranje jedinstvenog energetskog tržišta i digitalne agende, uspostavljanje održive politike migracije i azila i jačanje globalnog angažmana EU.

U pogledu spoljnih odnosa, izrazio je punu podršku potpisivanju trgovinskih sporazuma sa SAD-om (TTIP) i Kanadom (CETA). Lajčak je istakao važnost procesa proširenja EU, kao najboljeg mehanizma za političku i ekonomsku transformaciju društava, te dodao da su sveobuhvatne reforme najvažniji zadatak država kandidata za članstvo.

U okviru ove sesije, evropski parlamentarci su diskutovali o aktuelnim izazovima u funkcionisanju EU, poput izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, ilegalne imigracije i fukcionisanja Šengenskog prostora, a svoje viđenje odnosa UK i EU su dali i britanski parlamentarci. Učesnicima se obratila i poslanica Ćatović, koja je istakla da Crna Gora postiže opipljive rezultate u procesu pregovora sa EU, imajući u vidu da je otvaranjem poglavlja 12 i 13 dostigla broj od 24 otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ćatović je dodala da je prioritet za Crnu Goru unapređenje kvaliteta života građana i sprovođenje reformi, a da se u tom smislu veoma cijeni podrška evropskih institucija i država članica, među kojima je i Slovačka koja Crnoj Gori kontinuirano obezbjeđuje tehničku i administrativnu podršku.

Druga sesija se odnosila na socijalnu dimenziju EU i Kohezionu politiku, a govorili su Mars di Bartolomeo (Mars Di Bartolomeo), predsjednik Parlamenta Luksemburga, Marijen Tisen (Marianne Thyssen), evropska komesarka za zaposlenost, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radnika i profesor Jan Keler (Jan Keller), član Odbora za zaposlenost i socijalna pitanja EP-a.

Bartolomeo je kazao da se EU suočava sa velikim stopama nezaposlenosti i društvenom nejednakošću, pa nova socijalna politika u centar treba da stavi društvenu koheziju, ekonomsku sigurnost i kvalitet života.

On je pozvao na uspostavljanje sistema koji će svaku evropsku mjeru evaluirati po pitanju njenog uticaja na socijalnu dimenziju.

Komesarka Tisen je predstavila rad na izmjeni Direktive 96/71/EZ o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga iz 1996. godine, u cilju borbe protiv socijalnog dampinga, dok je profesor Keler pozvao na kreiranje politike koja će se izboriti sa uticajem finansijskih tržišta, u cilju jačanja društvene kohezije.

U toku rasprave, više parlamentaraca je podržalo izmjene navedene direktive, a postignuta je saglasnost o važnosti unapređenja saradnje u oblasti socijalne politike.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].