Marija Ćatović: Kome nije jasno, ovo je Crna Gora

20
Marija Ćatović

Povodom čestih primjedbi koje se mogu čuti kad god neko treba da se okrivi da je država Kotoru uzela gotovo sve što valja, zamolili smo gradonačelnicu Mariju Ćatović da nam pojasni vlasnićku strukturu nekih kapitalnih objekata, posebno u starom gradu.

Skala: Dugo već traje priča u Kotoru da je država uzela brojne kapitalne objekte. Neke od njih i za Vašeg mandata. Da li postoji dokumentacija u Opštini koja može da jasno pokaže ko je i kada prenio objekte na  državu?

Marija Ćatović: Mnoge se priče pričaju u Kotoru, pojedine i bez osnova, što je slučaj sa pričom koju pominjete. Za vrijeme moga mandata niti jedan kapitalni objekat nije prenijet u vlasništvo države. Međutim, postavljam pitanje svima nama: Kome ti objekti pripadaju? Zar mi nijesmo dio države Crne Gore? Treba da budemo svjesni da je sva imovina državna imovina, sa pravom korišćenja od strane lokalnih zajednica.
Da bi sve bilo jasno i bez bilo kakvih manipulacija, postoje rješenja u kojima se jasno vidi kada, odnosno koje godine su prenesena prava trajnog korišćenja na pojedine objekte u gradu.

Skala: Da li je dokumetacija dostupna za sve one koji žele da se uvjere kako je proces tekao?

Marija Ćatović: Naravno, sva dokumentacija u posjedu Opštine je dostupna zainteresovanima. Napominjem da se odgovori mogu pronaći i u Upravi za nekretnine-Područna jedinica Kotor.

Skala: Kada su i na koji način prenešeni na državu objekti: bivši Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor (palata Drago), Pomorski muzej Crne Gore (palata Grgurina), Istorijskog arhiva Crne Gore Kotor, zgrada nekadašnjeg zatvora, zgrada ŠOSMO „Vida Matijan“.

Marija Ćatović: Palata Drago (nakadašnji Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture), označen kao katarstarska parcela 107 KO Kotor II, upisana je na Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Rješenjem broj UP/I 0301-74 od 07. 09. 1994. godine, a po osnovu Odluke o prenosu trajnog prava korišćenja nekretnina Opštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, br. 01-482/1-82, od 10. 02. 1982. godine.
Istorijski arhiv Kotor, označen kao katarstarska parcela 108 KO Kotor II, upisan Rješenjem broj: 0301-66/94 od 13. 04. 1994. godine, po osnovu Odluke o trajnom prenosu prava korišćenja nekretnina na Istorijski arhiv Kotor; koju je Skupština opštine Kotor donijela 10. 02. 1982. godine (broj: 01-485/1-82).
Zgrada nekadašnjeg zatvora, označena kao katastarska parcela 157 KO Kotor II, je novim katastarskim premjerom upisana Rješenjem UP/I 459-558/196 sp 30/96 od 08. 11. 1996. godine kao svojina republike Crne Gore-pravo trajnog korišćenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica. Napominjem da je, po starim zemljišnim knjigama, katastarska parcela 157 KO Kotor II imala oznaku čest.zem. 100 KO Kotor, koja je bila upisana na Socijalističku Republiku Crnu Goru.
Zgrada Muzičke škole u Starom gradu je upisana na izlaganju novog premjera  po osnovu Odluke o prenosu prava trajnog korišćenja čest.zgr. 252 Kotor Muzičkoj školi, broj: 01-2358 od 16. 06. 1983. godine, kao i DN o uknjižbi 1668/83.

Skala: Kada je i kako prenešeno zemljište na kojima su se nalazili objekti: Hotel Fjord, URC Slavija, kafana Dojmi, Jugooceanija i ostalo koje je bilo vlasništvo kotorske opštine na vlasnike objekata?

Marija Ćatović: Lokacija URC, označena kao katastarska parcela 2240/1 KO Dobrota I, od strane Opštine Kotor ustupljena je 1981. godine HTP Montenegro turist OOUR “Fjord” Kotor, u svrhu izgradnje Ugostiteljko rekreativnog centra Kotor, kao i prilikom izlaganja novog premjera Rješenjem broj 0301-290/93 od 01. 12. 1993. godine.
Zgrada Jugooceanije, označena kao katastarska parcela 308/1 KO Škaljari I, upisana je na izlaganju novog premjera na RO Jugooceanija.
U prilogu fotokopije pojedinih odluka o prenosu prava korišćenja nekretnina.

Odluka o pravu na trajno korišćenje Muzičkoj školi i Montenegro turistu OOUR Fjord
Odluke o trajnom pravu korišćenja Opstinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Istorijskom arhivu

20 KOMENTARI

 1. Zasto ne gori rasvjeta kroz tunel /ZAOBILAZNICA OKO KOTORA/turista svaki dan sve vise a oni ugasili svijetlo,zna li ko razlog?

 2. Jovana postavila si pravo pitanje u vezi PUP-a i mene zanima kad ce se zavrsiti. A vi opstinari morate da ukapirate da ste vi tu da sluzite nama KOTORANIMA, državljanima Crne Gore kao i strancima koji treba da investiraju u nasoj opstini i svima onim strancima koji zive u nasoj opstini ili imanju svoje nekretnine. Kada cete konacno ukapirati da ste vi tu zbog nas.

 3. Sto se Skake Radio tice, uredu je da je postavila pitanje i dala Gradonacelnici mogucnost da pojasni vlasnicke odnose na nekretninama. Medjutim nazalost nekretnine bi trebalo da su vlasnicki upisane na opstini Kotor, a onda opstina da daje na koristenje nekretnine , Zatvor, Bolnice, Fakultet za Pomrstvi i Turizam, Elektodistribuciju Biologiju ymora Rivu Kotor, Pjacu ililiga Trznicu Kotor, Jugooceaniju Tvrdjdve po Vrmcu , cijelu obalu na podrujnu opstine kotor, onima koji ih koriste, ugovorom o koristenju na odredjeno vrijeme, sa ogranicenim pravima u pogledu diranjs izglega i namjene,tako kad te institucije prestanu sa radom ili se neuredno odnose prema nekretninama, opstina kotor ih da nekome drugom na koristenje na odredjeni broj godina. To bi bio pravi grad sa svojom vlasnoscu. Bio bi takav Kotor isto Crna Gora ni manje ni vise, a ovako jest Kotor u Crnoj Gori, ali nije vlasnik sam sebe.

 4. Kad će se završiti i konačno usvojiti PUP Prostorno urbanistički plan Kotora, rok je je probijen 31.12.2012. prošao davno. I JOŠ GOMILA PITANJA ZAŠTO…

 5. Žalosno je što ima takvih kao što si ti IMA NAS. Nema vas mnogo I to je sreća. Pitanja su potpuno jasna I odgovori kojima su potkrijepljene tvrdnje. Kotor je grad koliko god ti I I tebi slični to htjeli negirati. Da čitaš znao bi kad su institucije preseljene I hzbog čega. Ovo je Crna Gora pa da bi se ti I tebi slični na nos poperili. Prvo Crna Gora pa onda Kotor I svi ostali gradovi. A Kotor je dragulj koji niko drugi nema. Ima na žćalost vas koje izjeda pizma. Dobro znaš da je kotorska opština uložila veliki broj primjedbi kada je u pitanju Zakon I teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Kotor je nezvanično prijestonica culture a biće I zvanično. Bolje da mu pomažete no da pričate gluposti.

  • Nece bit bas sve tako. Nazalost doslo je do ovakve situacije putem starih i novih republickih propisa, naime kotor kao opstina izgubio je vlasnistvo nad mnogim objektima i javnim povrsinama. Sto se onda dogadja, kad neka ustanova postane vlasnik, onda ta ustanova moze svoje vlasnistvo prodavati mijenjati namjeni i sa nekretninom raditi kao svaki vlasnik, u potpunosti odlucivati o kupoprodaji i tome slicno. I sto se onda dogadje sa nekretninama koje su pripadale gradu, kao naprimjer Elektroboka u Tabacini, ili Biologija Mora , te firme su sas locirane u Niksicu i Podgorici, i one kao vlasnik mogu prodati nekretninu i pretvoriti je u neku drugu nmjenu, a nikad tu nekretninu nisu kupile niti pltite jednog centa. Tako sada na primjer Elekroboku u Tabcini moze firma iz Niksica prodati nekome za parking na ulazu u s,i stari grad, i uzeti pare u svoj dzep. Drugim rijecima, teritoriju /nekretninu/ opstine Kotor prodaje firma iz Niksica i uzme pare u svoj dzep. Kazete to je sve drzava Crna Gora, ma pare ce poc u Niksic, ili Podgoricu , za bilo sto dto se danas ili utra proda , biologija Mora, Dusevna Bolnica Gradska bolnica, Jugooceanija it itd. Tu je problem. Opstina Kotor ne posjeduje na gradsku trznicu niti Rivu Kotor nego morsko dobro Budva, i ono ubire glavni prihod.

 6. Draga moja načelnice naseljenog mjesta, ovo je prvo Kotor, a onda naravno i Crna Gora! Ali je prvo Kotor, to bi valjda Vi kao stara Dobroćanka morali znati. A kad već govorite o ponijetom, prozborite koju i o institucijama i nekretninama koje su partile bez povratka za vrijeme Vašega mandata! Evo, prvo i osnovno, Kotor je kao što, nadam se, znate, vjekovima bio GRAD, a danas je naseljeno mjesto. Znači Vi niste gradonačelnica nego predsjednica naseljenog mjesta. Drugo, gdje su nam odlepršali Zavod za zaštitu spomenika, Istorijski arhiv, pare od prodaje Grblja, itd? Zašto Kotorani od maja do novembra ne mogu normalno živjeti u svome naseljenom mjestu? Ko je nadležan da im to omogući? (ovdje nije riječ samo o zaobilaznici, nego o potpunom haosu u sistemu nadležnosti i odgovornosti) Pa kad sve to lijepo objasnite, onda nam recite Vaše mišljenje o Centru za kulturu i njegovom (ne)radu, i o stanju kulture u Kotoru. Onda malo o sportskoj dvorani, kako nam tu stoje stvari!??? Objasnite malo nastanjenima u naseljenom mjestu Kotoru kako je (i zašto je) moguće da je jedan podgoričanin dobio dozvolu da gradi štalu na obali mora, konkretno na URC-u, itd, itd.

  • Ne znaš čitati ili nećeš? Gospodo iz Skale džabe pošteno radite ovaj piosao , trudite se , postavljate sva moguća pitanja, izborite se za dokumenta da se visde i opet đe je Zavod za zaštitu spomenika, Fjord . O dvorani ako iko dragi IMA NAS pišu i kritikuju baš na radio Skala.

 7. Evo i mene da ponesto kazem,biti ce mi lakse,kada se obrecnem na predsjednicu grada i ostale koji
  su radili ove kopije a za koje se gospodja Catovic dobro spremila za odgovore novinara.Mislim,da je ipak bilo muckanja oko tih papira ,nemoze se sve od tih pomenutih objekata jednostavno prenjeti
  bolje reci,dati na neko ime ili kako ono svi mi kazemo za male pare prodati nekome kome ni do danas
  neznam ni porijeklo ni pravo ime.Jednom godisnje izadje vjest da ce poceti ili ovaj ili onaj objekat da se radi,daju nam nadu da bi opet sve zamrlo za jedno duze vrijeme.I tako ide vec godinama
  Zato sto neko rece gore,sva sreca sto se more nemoze ponjeti jer bi i to uzeli i ponjeli.Pozdrav

 8. Sve se krije u naslovu. Jedan sam od onih koji ovu priču dobro poznajeali ne samo s jedne strane.Muka je najveća za neke što je ovo Crna Gora . jeste nije Hrvatska i nije Srbija !!!!!

  • Alaj si ti duhovita Biokeljko mila SVAKA TI :CAST. Neka tebe ponesu a vjerovatno nemas nista osim pogana jezika.

 9. Dobro postavljena tema. Iskreno sam milsila da je sve rasprodato ovih pet, šest godina. Ako ovo nijesu falsifikati onda mijenjam mišljenje.

 10. Mene su sve ponijeli u katastar. prepravljao je svak kako mu se htjelo. Sada leže u Spuž a mene to nikad neće vratit. Sada kada prikažeš planove iz Austrougarske one stare iz starijeh vremena, oni ne važe više nikako a jedino je tada bilo reda i znalo se čije je što. Što ja imam od toga što je geodetski tehničar G… u zatvor. Ima neko drugi ite kako od toga. Kako je moguće da se na tuđe čestice neko preknjižava i uknjižava a neke od nas nisu obavjestili i to mnoge o novim preklapanjima i ŠKLAPANJIMA tuđijeh placeva i tuđeg zemljišta u čijem su posdu vlasnici bili tri stotine pa i više godina. Javnost je upoznata sa tim. I sada mi je malo čudno da se još o tome raspravlja kad znamo ko je šklapao i ko šklapa, a gradonačelnica je u pravu jer iznosi ono što joj se servira, ne može ona izmislit toplu vodu… e a da.. Pozdravljam je i zdrava bila !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]