Marija Ćatović kumuje novom brodu kompanije “Dabinović”

16
jedan od brodova Kompanije "Dabinović"

Marija Ćatović će u poneđeljak, 10. novembra kumovati novom brodu brodarske kompanije “Dabinović”.

Vlasnik kompanije, čije je sjedište u Monaku, Stevo Dabinović uputio je poziv kotorskoj gradonačelnici Mariji Maji Ćatović sa molbom da kumuje novom brodu ovog brodara.

Kumovanje će se obaviti u luci Južnokorejskog grada Pusana.

Ćatovićeva je poziv sa zadovoljstvom prihvatila.

Brod će nositi ime grada Kotora.

Radi se o potpuno novom brodu tipa bulk carrier, nosivosti 32.000 tona.

Interesantno je da je ovo prvi put da je Kompanija “Dabinović” naručila novi brod koji je izgrađen u Južnokorejskoj luci “Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding”.

Kompaniju “Dabinović” je osnovao ugledni bokeljski brodovlasnik Božo Dabinović 1956. godine i zapošljava uglavnom naše pomorce.

Tradiciju zapošljavanja naših pomoraca nastavio je i Božov sin Stevo Dabinović, koji je, baš kao i njegov otac emotivno vezan za Boku Kotorsku, a gotovo svi brodovi ove kompanije, kojih je bilo preko 50 nosili su imena vezana za njihov zavičaj.

Poseban značaj, kada je u pitanju zapošljavanje za naše pomorce imala je ova ugledna kompanija nakon gašenja “Jugooceanije” i uvedenih ekonomskih sankcija 1992. godine, kada je naša država ostala bez svojih brodova a pomorci bez sigurnog zaposlenja.

Trenutno kompanija “Dabinović” raspolaže brodovima “Dobrota“, “Boka“, “Ljuta“, “Kumbor“ i “Kotor“.

Kompanija “Dabinović” svoju flotu remontuje najvećim dijelom u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Poziv kotorskoj gradonačelnici Mariji Ćatović, koja vodi porijeklo upravo od ove čuvene bokeljske porodice brodovlasnika, da kumuje novom brodu “Kotor”, kompanije “Dabinović” je priznanje Kotoru, ali i Crnoj Gori.

16 KOMENTARI

 1. Zahvaljujući Skala radiju iza Staroga kina,počela je i kod nas da promiče kultura govora-oponašanja-olajavnja-našijeg sveznalaca-pa i to da znaju:ko je od princa, a ko od Pere prca?… Gi od glave do pete-od svete Vrače do Špadole? Na tenane ,uz plaćeni prevoz na relaciji sa svete Vrača do na Dračevu njivu…? Sa upotrebom zimske opreme-opanaka sa i brez obojaka?! Sa obaveznim korišćenjem njihovih osnovnih sredstava za preživljavanje-“obraza i jezika”?!

 2. maki 2, shvatam da si profesionalac, pomorac i da ti to smeta, ali vjeruj, vecina onih koji posjecuje portal to uopste ne abada, tako da mislim da nije ,,greda” sto je na fotografiji neki brod koji ne pripada kompaniji Dabinovic.
  Tema kratkog teksta ne upucuje na detaljno razmatranje broda na fotki, pa se nemoj trosit time. Ponavljam, razumijem te, ali ne smatram da je ucinjena neka greska o kojoj treba pisati.
  Mirno more, maki2 kad krenes na sledeci vijadj !

 3. …kupi pepein u kucu Brajkovica na Maceo-pa se dobro i dobro istrljaj i neces se vise cesati dje te zasrbi! Jer nisu ti krivi potomci iz poznatih porodica za ceskanje-nego pusto nasledje od predaka-opancara?!

 4. Sto se uhvatili fotogrfije kao pjan stabla ! Ajte nedje u krugu pomoraca pa raspravljajte o nosivosti brodova, kao da je to vazno u ovoj vijesti. E, svasta !

  • Ne raspravljamo o tonazi, nego o pogresnoj informaciji ispod fotografije, jer ce neko sutra sa njom tbrditi, da je ovo gore jedan od brodova firme Dabinovic, sto nije istina. I novinar to treba da ispravi.

 5. ,,OBRAZ=OPANAK…………jezik-brabonjak”, odakle crpis tu zlocu a da te vec nije izjela ? I odakle znas KO zagadjuje more, TI ili oni za koje ti mislis da zagadjuju.
  Uzmi koji bensedin, ma ne jedan nego 5-6 i kalmaj malo te sulude mislisi sto ti svrdlaju po mozgu

 6. Vasa fotografija nosi naslov jedan od brodova firm Dabinovic, sto nazalost nije tacno, jed nijedan od brodova firme Dabinovic nije bio ove velicine, jer ovaj Bulk ima najmanje 100,000 tona nosivisti, a najveci je bio Ljuta od oko 67.000 tona.

 7. Dobro receno:”Danas je sve degradirano,pa i potomci nekada poznatih familija…”! A sto,tek, reci za vas nepoznatih pastora-zagadjivaca nasega mora? Tragovi vam smrde-opancima/obojcima-poslije ovakvih vasih tirada,koje pascad s,maslom polokala nebi?!

 8. Oprostite, ali nije tacnno da je na slici jedan od brodova Kompanije “Dabinović”, kako ste stavili pod fotografijom. Ovaj brod ima najmanje 100.000 tona nosivisti, a tolike brodove Dabinovic nije nikada imao,

  • Vidi se i po boji cimunijere da to nije brod Dabinovica. Njihova je plava sa dvije crvene linije(fase). A ko ne zna sto je cimunijera, to je ono visoko odakle izlazi dim.

 9. U pravom pomorskom svijetu kumovanje
  brodu uvijek je namijenjeno damama.

  Jedino taj stari pomorski običaj, u stilu pravog muškog
  šovinizma, narušili su Ranjo i Lukša, kumujući “Kotoru” i
  “Dvadeset prvom maju”.

  • Nece, poy placa Dabinovic, ali nisu to neke pare 2000 eura

   Vidi posto je boca najskupljeg sampanjca , koju treba slomoiit o pramcu

 10. Danas je sve degradiralo, pa i potomci nekada poznatih familija. Na sceni su mediokriteti, oni kroje kapu boljima od sebe, koji su se ili kukavicki povukli ili uvidjeli da ne mogu nista promijeniti , pa digli ruke i od sebe i drustva
  Erozija tla, uma, familja je neminovna. Dodje se do vrha, pa onda svom forcom nazad.
  Blago onome ko to ne vidi i ne osjeca……..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].