Marija Ćatović: Lideri partija u Crnoj Gori podržali Žensku političku mrežu

3
Marija Ćatović sa predsjednikom Milom Đukanovićem i Snežanom Jonicom

Marija Maja Ćatović

Ženska politička mreža je organizovana uz pomoć UNDP-a i podržana iz pretpristupnih fondova EU, sa ciljem intezivnog podizanja kapaciteta žena u političkim partijama, povezivanje žena iz različitih partija na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, kako bi razmijenile znanja, iskustva i ohrabrile se za udruženo djelovanje.

“Zahvaljujući tome spoznali smo identične probleme, prepreke, stereotipe, iskrivljene percepcije koje su nas pratile u političkom radu. Iskusile smo različite stvari u svom političkom angažovanju, od toga da vas mediji ne vide, da se drugim ženama daju politički zadaci, da vam odgovaraju u Skupštini, do neprimjerenih upliva u naše lične živote i kojekakvih izmišljenih optužbi”, kazala je za Skala radio Marija Maja Ćatović, koordinatorka Ženske političke mreže.

“Izborile smo se za kvote od 30% i ušle u rad svih odbora. Danas imamo akumulirano iskustvo političarki i znamo koliko je važno što smo danas udružene u Žensku Političku Mrežu, žene svih 16 političkih partija i kažemo da mi svi moramo i možemo bolje. Naši zakoni moraju biti bolji, naše partije moraju napredovati, naša politička kultura mora biti na većem nivou”, smatra Ćatovićeva.

Svi moramo imati punu odgovornost za svoj politički rad prema građanima i građankama Crne Gore.

Inicijativa ove ženske mreže, kaže ona, ipak ima jednu bitnu razliku u odnosu na sve dosadašnje političke inicijative i saveze, a to je da se njen rad zasniva na detaljno izučenim problemima, prikupljenim informacijama, mišljenjima,viđenjima od strane eksperata i, što je još najvažnije, datim konkretnim predlozima riješenja za koje se borimo političkim putem, kaže Ćatovićeva.

Ona je sigurna da će žene, u svojoj političkoj mreži  potencirati  nove načine političke komunikacije, uz naglasak na značaju političke kulture i dokazima da je moguće da zajedno rade i najžešći politički protivnici, kroz zdrav dijalog, uz pohvale za dobro kao i kritike za loše, kroz istinite činjenice kako bi mladima stvorili zdrav, realni ambijent za njihovo dalje djelovanje.

“Tražili smo da se na 0,6% operativnog Budžeta Crne Gore koji se izdvaja za rad političkih partija, doda 0,06% namjenskih sredstava za rad ženskih organizacija u političkim partijama”, naglasila je Ćatovićeva.

Ženska politička mreža traži da se raspodjela novca po osnovu broja poslanika, odnosno odbornika, izmjeni na način koji će obezbijediti da partije dobiju više novca za žene poslanike, odnosno odbornke na listama.

“Obavili smo  razgovor sa svim liderima političkih partija, dobili podršku, a od predsjednika najveće partije u CG DPS, tj.predsjednika države gospodina Mila Đukanovića dobili apsolutnu podršku i ponuđenu pomoć u ostvarenju zacrtanog cilja”, zaključila je naša sagovornica Marija Ćatović.

Marija Ćatović, koordinatorka Ženske političke mreže
Marija Ćatović sa predsjednikom Đukanovićem

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]