Marija Ćatović: Luci Kotor AD potreban ozbiljan strateški partner

22
Marija Ćatović

Marija Ćatović

Budući status Akcionarskog društva Luka Kotor prvenstveno je u ingerenciji većinskog vlasnika, a to je opština Kotor.

Prirodno je da građani budu u potpunosti upoznati sa namjerom lokalne uprave, a to će svakako biti posredstvom medija, ali i njihovih predstavnika u loklanom parlamentu koji će na kraju donijeti konačnu odluku. Ipak, kada je ova kompanija u pitanju, čini se da su najviše zainteresovani oni koji imaju najveći lični interes. Jer, kako objasniti drugačije da se pokreće priča o privatizaciji Luke Kotor, a da to pitanje niko od onih u čijoj je ingerenciji nije pokrenuo? Razlog za to svakako postoji.

Skala radio pozvao je Mariju Ćatović, poslanicu u Crnogorskom parlamentu i bivšu gradonačelnicu Kotora, koja je više puta pominjana kao zdušni pobornik privatizacije Luke Kotor AD i pitali da li je sada za prodaju Luke, s obzirom da je godinama unazad Skala radiju izjavljivala da nije za takvo rješenje?

-Nikada nijesam nigdje izjavila da sam za prodaju Luke Kotor AD. Prije nekoliko dana pozvala me novinarka radija Antena M i umjesto pitanja odmah konstatovala „Vi ste bili za privatizaciju Luke“ na čiju sam konstataciju  reagovala da nije istina da sam za privatizaciju. Kazala sam da, je s obzirom na zainteresovanost firme Royal Caribian potrebno  naći adekvatnu mogućnost partnerskog ugovora, pri tom zastupajući prevashodno interes grada Kotora,  kako bi se za dugi period obezbijedio dolazak kruzera sa velikim brojem turista i kroz direktno ulaganje grad imao nespornu korist. Pri tom sam ukazala na već potpisan memorandum o razumjevanju između Luke i Rojal Caribiana te da se nadam da će se  u buduće  konkretizovati zajedničko ulaganje. Dakle, partner a ne kupac sa kojim bi se sklopio ugovor i na taj način zaštitili interesi grada i države. Ni riječi nije bilo o kupcu.

Na naše pitanje da li smatra da je menadžment Luke Kotor AD nesposoban da omogući dolazak brodova tokom čitave godine, jer je Kotor interesantna destinacija i u zimskom periodu, Ćatovićeva je odgovorila:

-Moje razmišljanje o uvođenju strateškog parnera u Luku Kotor AD se temelji na osnovu potrebe za jačanjem menadžmenta koji bi trebao da obezbijedi Kotoru prvenstveno siguran dugoročni dolazak većeg broja kruzera sa većim brojem turista, kao i realizaciju brojnih infrastrukturnih problema na osnovu visokih prihoda koji ova kompanija ostvaruje  i  ulaganje u one projekte koji mogu da unaprijede turističku ponudu našeg grada, ali i omogući ulaganja u infrastrukturu.
Tu prvenstveno  mislim na izgradnju žičare do San Đovanija, koja će svakako biti jedinstvena turističa atrakcija sa značajnim finansijskim efektima, izgradnju neophodnog  podzemnog prolaza na potezu od izlaza iz lučkog terminala do gradske rive. Treba podsjetiti da je veliki broj turista koji prelazi magustralni put da bi došao do starog grada, pravio saobraćajni kolaps koji je ostavljao ružnu sliku i saobraćajnu komunikaciju činio nepodnošljivom, jer se ipak radi  o više hiljada turista koji neprekidno u oba pravca prelaze magistralni put. Tu je naravno i izgradnja montažne ili nekog drugog oblika garažnog prostora koji  itekako nedostaje Kotoru.
Mislim zato da  Royal Caribijana, čija je reputacija prepoznata u svijetu svjetske kruzing industrije kao vodeća, adekvatno može da nam pomogne u ostvarenju zacrtanih i planiranih projekata, kako bi ostvarili istu ili sličnu poziciju poput Tivta sa Porto Montenegrom.
Očito da sama Luka nije u mogućnosti sve ovo postići bez jakog partnera koji bi joj otvorio vrata u svijet i omogućio sve zacrtane projekte.

Na pitanje na osnovu čega temelji takav stav, Marija Ćatović je odgovorila:

-Pa prvenstveno na osnovu dosadašnjih prihoda koje je opština, na osnovu dividende dobila od kompanije u kojoj je većinski vlasnik. Evo kako to izgleda:
2007.  Opštini je od strane Luke Kotor AD uplaćeno na ime dividende 26.127 eura, 2008.  35.100 €, 2009. 18.890 €, 2010.  22.189 €,  2011. 37.786 €,  2012.
62. 947 i 2013.  i 241.437 eura. Ukupno to je  554.727  eura.
S druge strane, opština Kotor se u cilju dokapitalizacije odrekla oko 500.000 ili precizno 505.035 eura. Iz navedenog se jasno vidi da ulaganja nije moglo biti za Opštinu Kotor.

Na pitanje kako gleda na pokretanje izviđaja od strane državne tužiteljice za organizovani kriminal Đurđine Ivanović nakon serije natpisa Informera o mogućim malverzacijama u Luci Kotor AD, Ćatovićeva je kazala:

-Kao i svi pratila sam pisanje Informera o Luci Kotor AD, jer je opština većinski vlasnik. Nemam namjeru da komentarišem ništa više o ovom pitanju jer je to stvar državnih organa koji se bave ovom problematikom. Mogu samo reći da sve službe u državi treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom isto kao i lokalna uprava, preduzeća čiji je ona osnivač i sva druga čije je poslovanje potpuno prirodno predmet interesovanja javnosti. A upravo smo njima svi odgovorni.

Na pitanja kako gleda na privatne konstrukcije na nekim portalima koji se lažno predstavljaju, Ćatovićeva je kratko odgovorila:

-Oni koji se lažno predstavljaju, lažno i pišu po svojim portalima. To već nije moj problem.

22 KOMENTARI

 1. Evo je pošla i prekinite više! Đe ste m…….nje da joj u oči rečete. lako li je a i veoma karakterno sada lajat.

 2. Grupica istih koji napadaju Mariju Ćatović je smiješna. Oni tačno znaju o čemu se radi ali treba napasti Maju po nalogu drugova. neka se stide. Koliko se samo pisao i govorilo da Regionalni zavod koči izgradnju da su ovi iz luke napravili bez papira i dozvola skalamerije i onu na lužu pa se ne oglasiše ovu junaci. sad napadaju jer je tako najlakše. Euro ljubitelji Kotora. Fuj!

  • Poznata stvar a ista rabota U NAS GRAD SE NAPADAJU ONI STO DOBRO RADE I IZA KOJIH SU REZULTATI tako da se ne sekiramo to je uvijek tako a Mare Catovic je mnoge zaduzila dobrim i dobro ucinjela !!!

 3. Svakome “Kotoraninu” koji pravi ode ovoj vlasti predlazem da proseta od tunela pored Autoremonta,Riviere,Fjorda,Autoboke,Livnice,Bokeljke.
  Nemojte preskociti Jugooceaniju,Urc ,kapitalni sportski objekat u Rakitama a uskoro ni bivsi Jugopetrol.
  Ukoliko je lijen za setnju neka barem pogleda specijal Kotor Tv,”Drugo lice Kotora”
  Ukoliko nakon toga nadjete minimum argumenata za odbranu gradskih celnika,velika je vjerovatnoca da niste Kotorani.

  • Lijepo rečeno. I tačno. Ali narod ne shvata da je vlast, čak i ako je solidna, a uglavnom nije, i to ne samo kod nas, tu da služi narodu, a ne narod vlasti.

 4. Stoji debeli policajac kraj vrtića.
  Izlazi vaspitačica i ljubazno ga pita:
  – Čekate li vi djete?
  Policajac pogleda u stomak i kaže:
  – Ma ne! To je od pive!

 5. Ova BEBA sve zna. Odise znanjem, pronicljivoscu, sigurnim zakljuccima.
  Ima li fakultet za to da ga upisem, ili je prirodno ovko darovita ?

 6. Sudbina luke zavisi od dobijanja koncesije.Strah me da luka ne doživi sudbinu Jugopetrola.Koristeći Informer list od “integriteta i ugleda”na globalnom nivoa,visoko rangirani član vladajuće partije okomio se na rukovodstvo luke.Ovim činom neka da je preuzeo funkciju tužioca i sudije,nego je pokazao svoje nepovjerenje u institucije sistema.Postavlja se pitanje:Kako to da je menadžment luke do nedavno radio kvalitetno?Jer da nije tako večinski vlasnik ih je mogao smijeniti.No ako je bilo ili ima nepravilnosti u radu luke najbolji tužilac je saradnik u tim poslovima.Bolje bi bilo ,ako dobro misle ovom gradu da svoj autoritet iskoriste za dobijanje koncesije.

 7. Sve to treba rašćerati da je zakona i pravde, a mislili su Maja da će oni tebe.
  Nijesi im pošla nego tek došla, ali neki to još ne vjeruju. Bori se za ovaj grad i u parlamentu i ne posustaj .
  Prijateljski i dobronamjerno Beba.Milo mi je i što te naslijedio isto jedan pošten i dobar čovjek i doktor.Biće bolje

 8. Da je loše rukovodstvo ne bi ogradili lijepu i savremenu zgradu i drugu na Luži pa je sada to jedan uređeni dio centra grada.Nego su neki ljubomorni.

 9. Gospođo Ćatović damski bili i otišli uprkos svim gadostima i smicalicama koje su vam podmetali i još uvijek to rade.. Na žalost i najviše iz vaše partije u KOTORU!
  Moguće da će sve što ko kome loše čini doći na naplatu. Vjerujem gospiođo Majo, vjerujte i Vi.

 10. Kad čujem ovaj izraz “strateški partner” uhvati me strah i nelagoda . Ti strateški partneri su Crnu Goru zavili u crno. Uz pomoć i svestranu saraddnju domaćih “partnera, koji su u tom “strateškom partnerstvu” našli debeli lični interes, ni malo ne brinući o nacionalnim interesima, dogurali smo do socialnog siromaštva, nezaposlenosti i bijede kojoj ni Dominik Stros-Kan ne bi našao rješenja.

 11. O kakvoj istrazi zborite. To je primjer poslovanja, svima daju kapom i šakom , kako su samo ogradili prelijepu zgradu a ne onu kapunijeru na Lužu, milina je sad viđet one moderne zgrade.Nego ste ljubomorni.

 12. gospodja Catovic je imala 8 godina da reaguje povodom ove teme dok je bila gradonacelnica,a zasto nije to ona najbolje zna.tako da sad izigravanjem dobrog Samaricanina nece nista postici,bolje nek se zapita zasto je za njenog mandata grad privredno posrnuo,zasto grad koji se dici turizmom nema nijedan hotel veceg kapaciteta,zasto su bedemi nevalorizovani,zasto je Kotor jedini grad u Crnoj Gori a i sire cija riva se koristi za parking prostor a ne za setaliste,tj zasto Kotor nije za njenog mandata dobio parking garaze po uzoru na svaku ozbiljniju turisticku destinaciju(npr.Dubrovnik),zasto grad nema pjesacku pasarelu na glavu cestu kod rive pa svake godine imamo istu sliku saobracajnog kolapsa to su pitanja gdje se gradonacelnica nije pokazala kao dobar menadzer grada tj obecavala je kule i gradove a rezultat sami vidimo.sto se tice Luke Kotor slazem se da tamo treba povest temeljitu istragu jer tamo sigurno nije sve u redu pocev od prijavljenih prihoda,te tendera koji svako malo padaju pa sve do broja zaposlenih,kojih ima preko 40.strateski partner treba Luci al da se ugovor objelodani javnosti,a ne da kroz par godina imamo novu aferu Telekom.

  • Da ti ja odgovorim čiča gorio. Za Majinoga mandata dobili vodu, riješili kanalizaciju i još se radi, to što se tiče većih rabota.Nego postavi ova pitanja upravo najbogatijoj gospodi iz LUke Kotor. pasarelu da pravi Maja ? jedino se slažen s tobom da ih je trebala sve prozvati za mandata ali je bila poštena prema partiji u kojoj je na žalost sa dijelom onih koji moraju na preispitivanje poštenja.Nijesu svi špijuni, niti neljudi iako su je “zadužili” zasita da ih pokriva. Ali neka se ona sa njima bori i dalje.Ćića Gorio malo se bolje informiši.

   • Vjeko da se razumijemo, dobili smo vodu i rijesili kanalizaciju i to je to sto se tice krupnih investicija za 8 godina njenog mandata,i dalje nema novih radnih mjesta omladina odlazi iz grada trbuhom za kruhom to je trenutno cinjenicno stanje u Kotoru gradu,e da da ne zaboravim kako je pola objekata u starom gradu izdato pripadnicima narko kartela,sto se tice pasarele to je u nadleznosti u opstine a ne Luke,gdja Catovic i dalje nema odgovor na pitanje zasto grad nije dobio makar jedan veliki hotel iako je ona to sama na sva zvona najvljivala i otvarala sampanjac sa raznoraznim “strateskim” investitorima,i dalje nije rijesen problem parking garaza iako je i to u nadleznosti opstine,a sto se tice pozivanja gospode iz Luke od strane gdje Catovic na neki vid odgovornosti i podnosenja racuna za rad Luke i doprinosa ovom gradu to se nije desilo iz makar dva razloga a to su: da se ne talasa politicka scena grada Kotora,tj da se ne prave dodatni problemi i jazovi izmedju dvije struje u kotorskom DPS-u za koje i vrapci na grani znaju da postoje,jer tako ce sacuvat svi svoje privilegije(fotelje) koji im donose dobre benefite a drugi je taj sto bi cinom pozivanja iliti ne daj Boze micanja sa funkcija ekipe iz Luke oni njoj takodje iskopali prljavi ves za vrijeme rukovodjenja opstinom.

    • i sad ce se javiti dusebriznici koji ce reci da nesto napises ako znas, ja se eto sjetih kako je gradska galerija preseljena sa Trga da bi se otvorila Telekomova poslovnica. I pticice na grani su znale da gospodja Maja ima svoje “zasluge” za to.

 13. Novinar zaista ne može biti svako. U Kotoru evo nekoliko malo, malo pa mikrofon u ruke i novinarka ili novinar.Nekakve kamere neki nose ne znam đe ću izać ko me slikao.Što je ovo došlo? Treba se dobro zapitati ko traži da mu zborite i za koje svrhe.Ovo je neko ludo vrijeme došlo svako sve može biti . Čuvajmo se ljudi od neljudi.

 14. Gospođo Ćatović na mjestu ste odakle može da se jače čuje vaš glaas. Neka on bude usmjeren za dobro Kotora i svih nas koji nijesmo otrovani nekim novim virusima čovjeka na čovjeka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]