Marija Ćatović: Sklad i tolerancija civilizacijska tekovina Kotora

8
Marija Ćatovic govori o postignutom

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Nakon intoniranja državne himne, povodom Dana opštine, na svečanosti u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole gradonačelnica Kotora Marija Ćatović naglasila je simboliku tri praznika u jednom danu, koji se proslavljaju u međusobnom razumijevanju i uvažavanju što odražava duh tolerancije i skladnog suživota, kao jednog od najvećih bogatstava civilizacijskog i kulturnog nasljeđa Kotora.

Sumirajući najznačajnije aktivnosti u proteklom jednogodišnjem periodu gradonačelnica Marija Ćatović je posebno naglasila da je i u uslovima globalne ekonomske krize sačuvana finansijsku stabilnost.

Opštinski budžet za ovu godinu, planiran na 15.120.000 eura, do 15. novembra ostvaren je 78%, što je za 2,1% više u odnosu na cjelogodišnji period 2011.

Investicione aktivnosti, predviđene Programom uređenja prostora, završene su ili su u toku, a po tom osnovu Opština Kotor nema neizmirenih novčanih obaveza.

Nastavljena je i aktivnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, donošenjem šest planskih dokumenata tokom prošle i ove godine.

Izvedeni su planirani radovi u oblasti komunalnog opremanja građevinskog zemljišta radova, urađen je Glavni projekat druge faze zaobilaznice od Dobrote do Ljute, kao i studija vodosnabdijevanja za Donji Grbalj i Lastvu Grbaljsku.

Završeni su i glavni projekti sanacije klizišta u Dobroti, trotoara na magistralnom putu kroz Dobrotu, proširenja i sanacije puta Jaz – Trsteno, te sanacije ulice Daošine u Dobroti.

U toku su radovi na izgradnji pothodnika u Dobroti i pristupnog puta Peštan u Industrijskoj zoni, sanaciji puta od izvora Brijest do sela Dub u Gornjem Grblju i izradi projekta enterijera i instalacija za crkvu Svetog Pavla kojom će Kotor dobiti reprezentativnu kongresnu dvoranu, uz potpuno očuvanje i adekvatnu prezentaciju svih kulturno-istorijskih vrijednosti ovog sakralnog objekta.

Nedavno su počeli radovi na potezu Peluzica – Glavati.

Intenzivno smo učestvovali u važnom projektu izgradnje multifunkcionalne sportske hale u Škaljarima, kazalaje Ćatovićeva.

Nastavljen je pozitivan trend u oblasti turizma.

Kotor je postao nezaobilazna destinacija na mediteranskim krstarenjima renomiranih svjetskih kruzing kompanija.

Ukupna posjeta Kotoru povećana je za 7%, a broj noćenja za 5%.

Od početka januara do kraja oktobra u kotorsku luku uplovila su 324 broda sa 233.518 putnika i 1.146 jahti sa 5.628 putnika.

U poređenju sa prošlom godinom, broj brodova je povećan za 8%, jahti za 18%, a broj putnika za 28%.

U prvih deset mjeseci Kotor je posjetilo 232.247 izletnika, odnosno 4% više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Naplata izletničke takse dvostruko je povećana u odnosu na 2011. godinu.

Po tom osnovu ukupno je prihodovano 217.303 eura ili 94% više u odnosu na isti period lani.

Primjetan je i rast naplate boravišne takse.

Prihod po tom osnovu je 95.044 eura i bilježi rast od 15%.

Kulturno nasljeđe je jedan od najznačajnijih resursa Kotora.

Uz planiranu izgradnju lifta u brdu Sveti Ivan, čiji se početak očekuje 2013, i kojom će biti stvoreni svi preduslovi za valorizaciju kompleksa gradskih bedema i tvrđave, posvećeni smo i drugim projektima.

I u ovoj godini, koju obilježava značajan napredak Crne Gore u pridruživanju Evropskoj uniji, Opština Kotor nastavila je i unaprijedila intenzivnu međunarodnu saradnju kroz Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, Foruma Jadransko-jonskih gradova, Jadranske Euroregije i Jadransko-jonskog makroregiona, Regionalnoj konferenciji gradova svjetske baštine za Južnu Evropu i Mediteran.

U organizaciji Zajednice opština Crne Gore, u Podgorici je 5. jula konstituisan Savjet za evropske integracije i međunarodnu saradnju, u čijem sastavu Kotor značajno participira.

U Kini je 27. maja potpisan Sporazum o prijateljskoj razmjeni i saradnji između Kotora i grada Xi’ana, jedinstvenog po istorijskim i kulturnim znamenitostima, u kome živi više od 8,5 miliona stanovnika.

Opština (kao pokrovitelj, organizator ili sponzor) pruža maksimalnu podršku organizaciji kulturnih manifestacija.

Kotorski festival pozorišta za djecu, Kotor Art – Don Brankovi dani muzike, Internacionalna smotra mode, Mediteranski festival filmova o podvodnom svijetu – Sub Aqua Fest, Međunarodni festival klapa u Perastu, Tradicionalni zimski i ljetni karneval i Bokeljska noć, kao i brojne pučke manifestacije i svečanosti širom naše postali su prepoznatlje manifestacije i daleko van granica naše zemlje.

Kotor je bio domaćin brojnih međunarodnih posjeta, susreta i sastanaka.

Tokom avgusta u Kotoru je, na naš poziv, boravila grupa djece iz japanskog grada Šičigahama sa istočne obale Japana, koji je  prošle godine pogodio razorni zemljotres i cunami.

Naš grad posjetila je i delegacija Evropskog Jevrejskog parlamenta (EJP) iz Brisela i Evropske Jevrejske unije  iz Londona.

Tom prilikom kao gradonačelnici uručeno mi je specijalno priznanje Evropske Jevrejske unije, koje se dodjeljuje predstavnicima državnih i lokalnih vlasti i vjerskih zajednica za doprinos jačanju međukonfesionalnog razumijevanja i saradnje u savremenoj Evropi.

U Solinu 12. oktobra, prepoznajući naš doprinos kulturi u funkciji razvoja turizma Crne Gore, kao predsjednica Opštine dobila sam posebno priznanje Evropske federacije turističkih novinara, kazala je Marija Ćatović.

Gradonačelnica Ćatović se na kraju zahvalila dosadašnjem sazivu Skupštine Opštine Kotor na konstruktivnom radu posvećenom interesima grada, i čestitala odbornicima novog saziva kotorskog parlamenta i novoizabranom predsjedniku Skupštine Opštine g-dinu Nikoli Bukilici, sa iskrenim željama za uspješan rad u predstojećem četvorogodišnjem mandatu.

Nakon prikazivanja 15. minutnog filma o Kotoru, gradonačelnica Ćatović je uručila nagradu Petru Pejakoviću, režiseru i direktoru Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu, koji je dobitnik ovogodišnjeg najvećeg priznanja grada Kotora “Nagrada 21. novembar”.

Odluku žirija nadahnuto je obrazložio član Miloš Dževerdanović.

Pored brojnih gostiju, ambasadora, ministara u Vladi Crne Gore, predsjednika Opština pobratima, crkvenih velikodostojnika, predsjednika SO i jednog broja odbornika, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Svečanost je završena nezvaničnom himnom grada “Od Svetog Nikole pa do Svetog Tripuna”.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne
ministar policije Ivan Brajović pjeva himnu
predsjednik Vujanović sa Marijom Ćatović i Nikolom Bukilicom
u ime žirija Miloš Dževerdanović
Ćatović i Pejaković
Petar Pejaković

8 KOMENTARI

 1. Slusajuci kako gdja Catovic nabraja “uspjehe” ove vlasti,covjek bi pomislio da je gradonacelnica u Monte Karlu.

 2. Dje se pohvali sa intenzivnim učestvovanjem u “važnom” projektu izgradnje multifunkcionalne sportske hale u Škaljarima?
  Pa radi tog “vaznog” projekta bi dostinja trebala da dobiju dozivotan zatvor.
  Ta skalaemrija od ‘sportske hale’ i to na takvom mjestu je sramota sih kotorana koji zele da Kotoru.
  Kotor je UNESKOV GRAD na papiru samo ocigledno jer ne lici na nista.
  Ono u Dobroti povise kampa ‘Kolarevic grad’ je nevidjeno ruglo u Boki i na cijelom primorju…. i komunisti su grad cuvali bolje od vas… ostale hvalospjeve necu d a komentarisem jer svi su svjesni neistina izrecenih…. Adio Mare…..Adio ljubavi za svojim voljenim gradom.

 3. Najbolja je fotografija ispod koje pise “Ministar Brajovic pjeva himnu”.
  Ovom “lucidnom” novinaru,kreatoru ove recenice treba uruciti Pulicerovu nagradu.(ha ha ha ha ha).

  Ipak mislim da se novinar salio…….prosto ne mogu vjerovati da neko to moze ozbiljno napisati.A,ako jeste,volio bih ga upoznati da ga castim kafom,zasluzio je(ha,ha,ha).

  • Ovi Bokelj,para mi se…liči na jednog malog mišića…što radi u jednu informativnu redakciju…jednog …glasila…i jede općinski kruh…a bogami nešto mi liči…skriven u fotelji,ponekad piše novinarski vješto sročene tekstove i popljuje po koga,iako su ga možda iz te iste vlasti postavili na mjesto…
   Slavko bi trebao galeriju likova ži…….. da osvježi jednim tekstom o godišnjici rada tog malog mišića…ili čekamo novi upravni odbor…
   Mali mišići iz tijeg glasila prave štetu svom gradu i svojoj državi ,onako od šponde…a suština je da su vezani za neke druge jake medije i službice…pozz mišići

   • Genijalno!
    Ja sam mislio da g.ministar policije treba da se bavi organizovanim kriminalom.
    Vjerovatno si u pravu,koliko se bavi,najbolje mu je da nastavi da pjeva.

    • Očito se nedovoljno bavi takvima kao što si ti, mada takvi nijesu Bokelji. Nego skrivaj se ti i tako ti je najbezbjednije.

 4. Čestitam g-dinu Pejakovići, a čestitke i ovogodišnjem žiriju, izabrali ste jednog ali vrednog.
  Čestitke i “Skali” Odlični ste, čovjek ne mora da izađe iz kuće, ne trebaju mu novine ni tv, sve je ovdje. SUPER.
  Uveče što više sentiša.
  Volim Vas puno……

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].