Marija Ćatović: U 2012. godini urađeno više od planiranog

5
izvještaj o radu gradonačelnice Ćatović

Marija Ćatović

Na današnjoj, šestoj redovnoj sjednici Skupštine kotoske opštine, kojoj nijesu prisustvovali predstavnici opozicije zbog toga što se zasijedanje direktno ne prenosi posredstvom lokalnog javnog servisa, usvojen je Izvještaj o radu gradonačelnice Marije Ćatović za proteklu godinu.

Ćatovićeva je posebno naglasila da su nu protekloj godini realizovana tri strateška planska dokumenta i to Nacrt strateškog plana razvoja opštine Kotor 2013-2017. godine, Plan aktivnosti na podizanju nivoa zaštite potrošača u opštini Kotor i Lokalni plan akcije za djecu u kotorskoj opštini za period od 2012-2017. godini.

Planirani budžet za  2012. godinu od 15.120.000 eura je, zbog smanjenja priliva sredstava uzrokovane globalnom ekonomskom krizom rebalansom umanjen za 2.520.000 eura i iznosio je 12.600.000 eura da bi se na kraju godine realizovao sa 6.19% više od predviđenog plana i iznosio 13.379.374€.

Kapitalni izdaci izdaci su iznosili 20.7%, što govori da ni u složenim uslovima privređivanja nije zapostavljena investiciona komponenta.

Povećanje prihoda uticalo je na kvalitetno funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova, a u cjelosti su ispoštovane obaveze prema mjesnim zajednicama, za socijalna davanja NVO sektoru, sportskim organizacijama i kulturi.

Zahvaljujući dobrom radu n lokalna samouprava je dobila nagradu “Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi 2012” a za realizaciju projekta “Ubiranje poreza na nepokretnost”, nagradu od Zajednice Opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Misijom OEBS-a u našoj državi.

Državna revizorska institucija je obavila kontrolu u decembru 2012. godine i 18. januara ove dostavila konačan izvještaj o kontrolnoj reviziji opštine Kotor, kojim je potvrdila da je Opština u cjelini ispoštovala 8 preporuka koje su se odnosile na punu primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o finansiranju lokalne uprave, Zakona o budžetu i iskazivanje svih primitaka i izdataka u budžetu, odnosno u završnom računu budžeta opštine Kotor.

Posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora investirano je 531.949 eura. Izgrađen je pothodnik u Dobroti, sanirane šetne staze na bedemima, zidovi ispod mosta na ulazu u gradsku tvrđavu, uređen dio katastarske parcele 32 i 33 u Kontakt zoni, urađen je pristupni put do groblja Sveti Ivan u Dobroti i II faza saobraćajnice Peštan u Industrijskoj zoni.

Saniran je lokalni put Goražde-Mirac, klizište u Gorovićima, put do sela Dub u Gornjem Grblju i dio ulice na priobalnom putu u Dobroti.

Urađen je put na Mečerovom brijegu i sufinansirano uređenje puteva u Lasti grbaljskoj i na potezu Krimovice-Savina, kao i javna rasvjeta uz put Jugodrvo-Lješevići, Markov rt-Stoliv, na Ljutoj i u Vranovićima treća faza.

Izgrađen je ulični cjevovod za voidosnadbijevanje Pržica.

U pripremne radove i projektovanje Direkcija je investirala 801.666 eura.

Gradonačelnica Ćatović je istakla izradu tehničke dokumentacije za lift u brdu Sv. Ivan, urađene projekte zaobilaznice za prvu i drugu fazu kao i reviziju glavnog projekta.

Za izvođenje radova, projektovanje i urbanizaciju Direkcija je izdvojila 1.500.688 eura i 117.554 € za sanaciju crkve Sv. Pavle, stručni nadzor za sportsku halu, video nadzor u Galeriji solidarnosti, ugradnja konferancijskog sistema u skupštinskoj Sali i dr.

Ćatovićeva je podsjetila i na obavezu koju je opština preuzela od JP Vodovod i kanalizacija i isplatila 400.000 € Regionalnom vodovodu na ime isporuke vode, kao i preuzimanje obaveze lokalnog vodovoda da isplati dug prema KfW banci i Vodacomu u iznosu od 341.556 €.

Posebnu pažnju gradonačelnica Kotora posvetila je oblastima kulture i turizma.

Pored brojnih kulturnih manifestacija posebno je istaknuta organizacija tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija: tradiconalni zimski i međunarodni ljetnji karneval, 20. Kotorski festival pozorišta za djecu, Internacionalni festival klapa u Perastu, 15. Internacionalnu smotru mode, Kotor Art-Don Brankove dani muzike, Bokeljsku noć, Feštu kamelije u Stolivu, Kićenje mađa, Gađanje kokota i Fašinadu u Perastu, Morinjsko i Risansko veče i Ribarsko veče u Bigovi, Kostanjada, tradicionalni koncetr Gradske muzike, i dr.

Prošle godine Kotor je posjetilo 56.042 turista koji su ostvarili 303.900 noćenja.

Turistička organizacija je prihodovala 568.878 eura.

Tokom 2012. godine u našu liku uplovila su 343 broda sa 245.000 putnika i 1454 jahte na kojima je bilo 5.642 turista.

Sportu je posvećena posebna pažnja, a iz budžeta je za 34 sportska kluba isplaćeno 300.000 €.

Zapažen je učešće i kada su u pitanju davanja u oblasti socijalne zaštite i za subvencionisanje učeničkog prevoza.
Poseban akcenat dan je na intenzivnu međunarodnu saradnju.

Tu je redovno učešće u radu Foruma Jadransko-jonskih gradova na kome je gradonačelnica Ćatović izabrana za potpredsjednicu.

Redovno je učešće i u tijelima Jadranske euroregije i Kongresu lokalnih vlasti Savjeta Evrope i Organizaciji gradova svjetske baštine.

U Kotoru je organizovana regionalna konferencija UNESCO-a a delegacija Opštine je učestvovala na 38. Zasijedanju Komiteta svjetske baštine u Sankt Peterburgu.

Nastavljena je saradnja Kotora i Santa Barbare a u maju prošle godine u Kini je potpisan Sporazum o prijaeljkoj razmjeni i saradnji između Kotora i kineskog grada Xi’ana.

Kotor je primljen u Međunarodnu federaciju turističkih gradova duž “Puta svile”.

Gradonačelnici Kotora uručeno je posebno međunarodno priznanje u Silinu “Povelja Fest 2012”, koju joj je dodijelila Evropska vederacija turističkih novinara za izuzetan doprinos kulturi u funkciji razvoja turizma Cene Gore.

Kotor su u prošloj godini posjetili bropjni svjetski visoki zvaničnici. Pomenućemo generalnog sekretara UN Ban ki Muna, delegaciju Atlanskog savjeta, KP Kine i ambasadora brojnih zemalja, predstavnika Evropskog Jevrejkog parlamenta, predstavnici Japanske asocijacije proizvođača auto djelova, delegacija kineskog Xi’ana i brojni drugi.

Iz IPA fondova Jadranske pregogranične saradnje finansirana su dva projekta a na osnovu Sporazuma o ekonomsko tehničkoj saradnji NR Kine i Crne Gore Kotoru i Cetinju je dodijeljena donacija 3.600.000 eura.

Opština Kotor je u saradnji sa Zajednicom Italijana Crne Gore realizovala projekte “Oživljavanje tradicionalnih zanata” i “Razvoj kulturnog turizma”.

Bogate aktivnosti na svim poljima djelovanja očekuju Kotor i u tekućoj 2013. godinu, kazala je na kraju gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Zasijedanje bez opozicije
Presjedavajuća trpeza
Greska pa ponoljeno glasanje
Ispravljena greška
Igrice dok traje skupstina

5 KOMENTARI

  1. Ma ne bini za ovoga sto igraigrice,
    On je sve prosao pa mu dosadno…od kumunjare, do Seseljevig radikala,po onda veliki Slavkov liberal da bi postao “postolog” i predsjednik svih izbornih komisija…stalno je posle toga promukao, jer vice brojeve glasaca……ostalo znate ako citate Vijesti i Dan……..hehehe
    Slican je J… dok je on bio “pipak hobotnice”
    “narodni opstinari” …

    Adio Mare!!!

  2. Sportu je posvećena posebna pažnja, a iz budžeta je za 34 sportska kluba isplaćeno 300.000 €…. ovo mi je hit 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]