Marija Ćatović u Hagu istakla dosadašnji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu

28
Marija Ćatović govori u Hagu

U okviru holandskog predsjedavanja Savjetu EU danas je u Hagu održan sastanak predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU, koji je obilježila rasprava na temu unapređenja ne samo uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na nivo u EU, već i jačanju njihovih kontrolnih mehanizama za sprovođenje EU propisa.

Osim toga, predstavljena su ključna pitanja kojima će se Holandija baviti u okviru predsjedavanja Savjetu EU u narednih šest mjeseci.

U okviru druge sesije prisutnima se obratila zamjenica predsjednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović, ističući dosadašnji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji se ogleda u otvaranju dvadeset dva i privremenom zatvaranju dva poglavlja.

Ona se zahvalila na podršci evropskih institucija, te pozdravila prioritete aktuelnog predsjedavajućeg.

Ukazala je da je Crna Gora spremna da uloži potrebne napore kako bi ispunila očekivanja koja se odnose na postizanje mjerljivih rezultata u odnosu na sprovođenje usvojenog zakonodavstva, te ukazala na važnost održavanja regionalne saradnje kroz razne inicijative, poput Berlinskog procesa.

Osim zamjenice predsjednika, u ime Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore sastanku je prisustvovao i poslanik Danko Šarančić.

Plenarna sjednica COSAC-a biće održana sredinom juna tekuće godine.

Na početku sastanka učesnike je pozdravila predsjednica Senata Akni Burkers Knol (Ankie Broekers Knol), istakavši da ovakav vid sastanaka, koji za cilj imaju razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, predstavljaju korisnu platformu za unapređenje međuparlamentarne saradnje.

O značaju međuparlamentarnog dijaloga govorio je i predsjedavajući Odboru za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Holandije (Tweede Kamer) Malik Azmani istakavši da je migraciona kriza pokazala da izazovi na nivou EU postoje, te da jedinstvo u traženju rješenja samo po sebi nije dovoljno, već je potrebno ulagati napore u zajedničko djelovanje.

U fokusu prve sesije bila je saradnja odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata sa aspekta primjene mehanizama za kontrolu donešenja odluka u okviru EU, te stepen razvoja komunikacije i saradnje odbora sa samim Evropskim parlamentom.

Predstavljena su iskustva francuskog i belgijskog parlamenta sa aspekta kontrolnih mehanizma.

S tim u vezi, u Narodnoj skupštini Parlamenta Francuske pitanje kontrole uređeno je rezolucijom, dok u Belgiji, u skladu sa parlamentarnom strukturom,  federalni i regionalni parlamenti imaju svoje nezavisne intrumente kontrole.

Druga sesija bila je posvećena prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja.

Shodno tome, cilj predsjedavanja Holandije jeste Unija koja u svom fokusu ima ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta kroz inovacije, ali i Unija koja sarađuje sa civilnim sektorom.

S tim u vezi, ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders naglasio je da će se Holandija u narednih šest mjeseci fokusirati na pitanja migracije i međunarodne bezbjednosti, zapošljavanja, jačanja finansija i eurozone, te klimatskih promjena i energetike.

S druge strane, Program Evropske komisije za 2016. godinu prilagođen je uslovima ekonomske i migracione krize, te bezbjednosnim prijetnjama.

Iz tog razloga, potpredsjednica Evropske komisije za budžet i ljudske resurse Kristalina Georgieva istakla je važnost primjene pripremljenih strategija koje za cilj imaju reviziju budžeta i unapređenja jedinstvenog tržišta, razvoja mreže za zapošljavanje, ali i onih koje se tiču jačanja energetske politike i ispitivanja uticaja klimatskih promjena.

Marija Ćatović govori u Hagu
Marija Ćatović u Hagu
zajednički snimak

28 KOMENTARI

 1. Dobro jutro smiješni narode kotorski i oni okolni ! Još dan nije izgurao mrak, nadao sam se nekom suncanom nedeljnom jutru da napravim koji đir uz more, jer danas neću ništa rabotat, ali sva je prilika da će biti kiše i ništa od Sunca.
  Čitam ove vaše komentare PRO ET CONTRA, neki su mi zanimljivi, neki prosti, skučenošću uma sabijeni.
  Oko čega i oko koga se suprostavljate, što vam je !
  Danas je sve namještaljka, interes, poltronstvo i prema tome figurice namječtene na ovoj pobrkanoj šahovskoj tabli života. Upane tu i po koja normalna, pametna persona, ali rijetko. Kakva je koja, pokušam sebi na kratko stavit u glavu i izbacim je iz misli, jer nijedna od njih ne čini moj život, iako ga sve skupa, na neki način kreiraju, danas, ustvari ojađuju.
  Mislite kako sebi možete uljepšati svaki dan, makar i jako skromno živjeli, i u tome ima nečeg, čitajte stare knjige i volite ovu žbaju, možda i rukama što za nju možete učinjet i tako dajte doprinos da ne propane skroz, a da se vi ne pretvorite u mrzioce kojekakvih klovnova kojih je na stotine oko nas.

 2. Majo koju muku izazivaš kod nekih ma mislim da ih sasvim prepoznajem.
  Ne osvrći se na jadove.Odlično te poznajem i neka te služi tako pozitivna energija. Sve ostalo znaš sama to si dokazala . Srećno đe god ideš i što god pošteno radiš.Živjela!

 3. da je ova ,,skolska generacija” jemala dosta jakih informacija koje necedu da objave da se ne zamijeraju Hagovcima, nijesu oni njima radi, ma nikad se ne zna………?2

 4. Gospođo Ćatović ovo vam i dalje pakuje kolo vaših kojima smetate jer ne mogu činjet što su naumili.
  Sad još i sa višega mjesta . Neka se preispitaju, Vas su pokušali rešetati ali uzalud. Ne nađoše ništa.
  Baš je dobro što ovo pokazuje koliko ih ima. Vi naprijed a oni neka se nadaju.Preporučujem im da se okrenu sebi. Vi ste svoji na svome.

  • Lijep pozdrav od nas koji nijesmo slijepi kad grande kamioni prolaze.
   Bio sam danas do Kotora, velika kiša ali butige pune. Vidio sam puno žena , ali samo DVIJE GOSPOĐE ! One su rijetkost kao snijeg u proljeće, gordi Rišnjaninu.
   Odmah ih poznaš, ne po monturi i nadurenoj faci,( normalno, to su skorojevićke), nego dragi Rišnjaninu po blagom pogledu, držanju, motima, urođenoj uljudnosti. Znaš li ti koju u Risan ?

 5. NIKOLA tamni, a šta znači to tvoje navodno ne lažno ime bez JMBG ?
  NIŠTA ! Zavisi NIKI KOGA komentarišeš, pa kada bez uvreda i lažo ljudi iznesu gole činjenice koje se mogu provjeriti, pa ne objaviti ako su laž, to je profesionalnos Niki, a i tvoje i moje IME je samo NIK na portalu, nego kažem ti ja ne volim da se oglašavam jer znam po kolegi sa posla koji u sitne sate voli da napiše po nešto kako idu objave i vjerujem da je mnogo istinitih i pametnih komentara zbrisano.a nije bilo lajanje i vrijeđanje, kako ti kažeš pa si onda pravednik bez premca.
  Živ i zdrav bio NICK ! Ja dalje neću ne interesuju me prepucavanja.

  • Ma nemo! ma što si pametan , a hrabar pa učen , ma sveznajući a ni malo zloban. Pravi si još samo da imaš malo obraza.

 6. Slobodo što lažinjaš? Sakriješ se iza nekog nepostojećeg imena I misliš da možeš da svašta govoriš. Nema lajanja I vrijeđanja. To bi ti I oni kao ti. Pišite argumentovano I siguran sam da će vam sve biti objavljeno. A ne kao da ne kaže, Oćete da prilijepite nekome sve I svašta od gole ljubomore I jada. Sramota. Podržavam Skalu.

  • Evo jednog su……………g komentara.
   Dakle, ljubomora i jad, a ne lopovluk i rabote ispod zita su oko nas.
   Znate onu pjesmu ,,smejem se, a plakao bih Olivera Mandica…………….
   Nema danas avangarde u bilo kojoj profesiji, pa ni u novinarstvu.
   Mozda Petar Komnenic……….
   Sve je sami interes i nista drugo. Nema sukoba misljenja, postoji samo sukob interesa !

  • Nikola je veoma lucidan………
   Ups, nadam se da to nije laž jer ovakvo mišljenje zaslužuje veliku pažnju i nastojanje da se pronikne u dubine tih misli.

 7. Ma Make je prezenca, a lijepo cita tamo u Hag, ma nema do nje, ja ne znam sto bi Kotor da nema nje.
  Siguran sam da bi odavno poso pjombo…………..

 8. Maja ide stopama svojih starih koji su bili jedni od najmoćnijih brodovlasnika dobrotskih ali su vazda drugima pomagali. Ima joj po kome doći da u bijeli svijet ide i da predstavlja našu Crnu Goru i Boku i brao joj ga.Neka se na neke đelozne komentare uopće ne osvrće.

  • da stari mogu a i ne moraju nista da znace, to ti je i kod civilizacija a ne familija.
   Dunkve, tu je sada secondo prezime, misture nekad ucine persone boljim i inteligentnijim, nekad se krene suprotno.?
   Citam jutros ovo ma koliko bojovnika jema Mlin, zaduzeni su more bit mnogi pa lampaju i pucaju iz svih oruzja nasumice.?

  • …ona vanja ćalović-de nam “uvodi dmokraciju”-preko osbenih punanije špagova?

  • vanja draga, nije AVACALA no avancala a ti nijesi ni za avancavanje u gradski WC za davat karte za brisat gu…e !!! Djelozna si i zla zena a sto cemo mora i takvih nesretnih kao i ti bit.

 9. Prognozirali su joj pad i ko zna što još a đe su sad naručeni tekstovi u Monitoru i Vijestima.Samo im gospođo Majo mahni iz Haga i neka puknu svi Vaši dušmani.

  • a đe je sad moj komentar u naletu slobodne misli i demokratije, niko u njemu nije mencovan a vi ga ne objavljujete.
   A objavljivali ste do sada puno komentara koji su bili jako opasni i potpirivački.
   Što je mjerilo za neobjavljivanje komentara ?

    • Eo sam i ja ostarao, pa sam generacija. Dovoljno sam daleko od degutantnih , a sa onim pravim drugarima vazda na po koje pićence, razgovor, smijeh. Najljepše su uspomene iz tih školskih dana i ko tu ne ostane voljen i zapamćen, džabe mu sve.
     Adio vi što oćete da budete dovoljno daleko, niko vas i ne zove da se primaknete.

   • Pa šta se uopšte oglašavaš na skali ! Eto ja da ti kažem, bacim pogled na lokalne novosti na skali i kotor rediju, ali šta će ti komentari !
    Objavljuju ono šta hoće, ono šta im ne odgovara, puštaju vulgarno i nebitno, ono koje neće, NEĆE !
    Kakva crna slobodna riječ, pa ovdje je veća sloboda bila za doba Austrije, da ti ja kažem, pa sad ako neće da objava, takva je procjena, SLOBODE NEMA !

    • Slobodno se predstavi kao ja i onda piši i komentariši.
     Demokratija ne znači najgore riječi da ne rečem lajanja.
     Znači, dakle, slobodno slobodo!
     hvala radio skali na brojnim vijestima kojima podstiču na razmišljanje a prozivaju nadležne za sve što smatraju da ne ide ili ide u krivo.

     • Vas svrbi Austrija , pa ste se nalozili.
      Ne vidim da je doticni Slobodan ista ,,lajao” gdine RELICU
      Pozdrav mojim starim liberalima !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]