Marija Čolpa i Tanja Miljenović tužile kotorski Kulturni centar

19
Kulturni centar Kotor

Dramaturškinja Marija Čolpa, magistrica kulture, doktorantkinja i Tanja Miljenović,sa diplomom Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, presavile su tabak i podnijele tužbu kotorskom Osnovnom sudu protiv Kulturnog centra drevnog grada i njegovog Savjeta.

One smatraju da je povrijeđena procedura i da je krnji Savjet donio nezakonitu odluku o izboru direktorice i da je treba poništiti.

Svima je jasno da je izbor motivisan isključivo činjenicom da je kandidatkinja za koju se opredijelio Savjet, vjenčana kuma predsjednika opštine Vladimira Jokića i da je to jedina referensa koja je preporučila za ovu značajnu funkciju.

Podsjetimo da prof. dr Darko Antović nije želio da prisustvuje nezakonitom izboru direktorice kotorskog Kulturnog centra. Skala radiju je kazao da je u svom radu do sada radio po zakonu i da će tako nastaviti.

“Moj stav o svemu ovome, što se događalo je proizišao samo iz dvije činjenice. Prvo da sam, kao što sam cijelog života radio, želio da postupam, i postupio, po zakonu i druga stvar, postupio sam u skladu sa mojom profesijom i zaštitom moje profesije. Prema tome  cijelo to moje ponašanje u cijelom tom procesu, je bilo u skladu sa tim“, saopštio je Antović.

Na pitanje Skala radija da li je glasao za izbor Bernardove na mjesto direktorice Kulturnog centra i ako nije zašto, Antović je kazao, ne.

On je dodao “da je to druga priča i da ne bi htio da ulazi u to”.

“Ako stvari budu išle dalje, kao što se nagovještava, doći će vrijeme i da se kažem tačno što, zašto i kako. Sad, u ovom trenutku ne bi htio da ovu priču dalje širim“, rekao je Antović.

Stvari su krenule dalje. Sada se će svi imati na sudu što da kažu o ovom slučaju koji je, po mišljenju Kotorana samo još jedan dokaz osione vlasti koju ne zanima poštovanje zakona, propisa i normi. Za izvršenje se po pravilu unaprijed nađu pogodne ličnosti. Njih ne zanima, čujemo ovih dana od mnogih, ni interes Kotora. Samo da se udome što bolje i da uzmu što se uzeti može. Sudski sporovi su dugi, pa dok se sve riješi, oni će završiti posao. Izgubiće Kotor, ali, zar je to još nekome važno.

Kako je izabrana Marija Bernard i ko je birao

Kandidatkinju koja ima ubjedljivo najslabiji rejting Mariju Bernard, izabrao je krnji saziv Savjeta za kulturu JU KC “Nikola Đurković“ na mjesto direktorice ove ustanove. Nalog aktuelne politike da trogodišnju svršenu turističku hotelijerku postavi na  čelno rukovodeće mjesto sproveo je bez pogovora trojac u sastavu: Dušan Davidović, penzionisani sportski novinar, Dragiša Borović, penzionidani nastavnik matematike i domacica Anka Krivokapic. Uzdržana je bila članica Savjeta iz redova kolektiva Vanja Jovanović a sjednici nije prisustvovao (jer nije htio) univerzitetski profesor Darko Antović. Kako nezvanično saznajemo, a o tome Antović nije želio da se izjasni, makar ne za sada, njemu je prelila kap činjenica da su se ubacivali dokumenti Marije Bernard nakon završetnog konkursa koji su pribavljeni naknadno. Antoviću  je bilo očigledno da se radi o namještanju izbora i postavljanju kandidatkinje koja je u minulom perodu pokazala nesposobnost i neznanje u vođenju Centra. Takođe saznajemo da Antović nije mogao da se pomiri da Marija Bernard bude ispred Marije Čolpe ili Tanje Miljenović. Vjerovatno nije htio jos jednom da svoj stručni dignitet i autoritet, zarad političkog naloga baci pod noge, kao sto je to učinio prilikom smjene bivseg direktora Miloša Dževerdanovića. Tim prije sto je on jedini u Savjetu kvalifikovan da ocijeni koja kandidatkinja je ponudila najbolje uslove koji bi bili u službi kotorske kulture i samog Centra. On zna da Bernard to nije i da u nju niko, osim kuma, nema povjerenja. Ona je uspjela da napravi pometnju u kolektivu, da ga omalovaži i nazove ga gomilom baba neznavenih od kojih skriva naume i angažuje ljude sa strane da pomognu u realizaciji  pojedinih programa. Bernard se ponaša rasipnički, dok je sam objekat Centra zapušten i prljav a oprema propada iz dana u dan.Sumnjive su njene transakcije i aranžmani sa pojedinim trupama iz susjedne Srbije koje gostuju po više puta, a od  nje do sada nijesmo uspjeli da dobijemo tražene ugovore po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Nastavićemo da tražimo, jer javnost Kotora ima pravo da zna.

U međuvremenu je održan i sastanak sindikata ove kulturne ustanove. Bilo je disonantnih tonova, kako saznajemo, ali je većina prisutnih bez pogovora bila da se osudi ponašanje direktorice koja je, kao strano tkivo, nametnuta kotorskoj kulturnoj javnosti. Dio kolektiva je pokazao odgovornost prema poslu koji obavljaju, prema zvanju i znanju i odnosu prema UNESCO-vom Kotoru. Dio je, na sreću onaj manji, utonuo u zimski san u sred ljeta. Da mu radno mjesto ne dođe u pitanje, valjda zbog činjenice da ova vlast, koja zapošljava isključivo rodbinu, kumove i prijatelje, može da ih ostavi bez posla. A od toga zavisi gola egzistencija pa je lakše progutat da su nesposobne babe i da pojma nemaju o poslu koji obavljaju.

Vidjećemo da ći je tako biti nakon sudskog epiloga, za koji želimo da vjerujemo da se neće oteći u nedogled i da će odgovoriti na osnovno pitanje: da li smo svi pred zakonom isti i da li će odgovarati oni koji ga krše.

Slavko Mandić

19 KOMENTARI

 1. U ovom slučaju, a i u drugim sporna je sekretarka za kulturu. Sporna i odgovorna što kao politički poltron stoji iza rabota dalekosežno pogubnih za kotorsku kulturu.SRAMOTA!!!

 2. Dodje persona iz Titograda, udomi se u nas lijepi nekad Kotor i …. Jokic nista manje nego za direktora kulture!
  KATASTROFA JOKICU

 3. Pored ove dvije dame danas je trebao da bude uvaženi clan i miljenik bivše vlasti ,gospodin Šantic koji je degustairao sve vidove mobing u toj ustanovi !!! Dosta je Titogracke ape !!!

 4. Ovo je Sramota Kotora i Boke !!!Uvaženi gradjanin Kotora i visoki prestavnik bivše kotorske vlasti je na svojoj kozi degustirao njihovu novu verziju mobinga.Tako da bi i pored te dvije dame trebao da bude i uvazeni gospodin Šantic.

 5. Nije pitanje ni kontinuiteta ni komiteta pa čak ni diplome jer su ovi navedeni stručnjaci bili stručni samo za svoj špag.Pitanje je ljudskosti i elementarnog vaspitanja .Ni kumu niko nebi prozivao niti bi se dizala bura da nije neviđeni nesoj

 6. A sto se digla ovolika drama, galama, nervoza, nepravda…. oko posljednjeg izbora direktora KC kad je to bio samo 30-godišnji kontinuitet svih dosadašnjih pogrešnih i protuzakonitih komitetskih postavljenja i izbora nekompetentnih ličnosti (osim Pejakovica i Ćulaficke) za ovaj odgovorni posao?

 7. Koje li ironije nekadašnji profesor Odbrane i Zaštite ispade stvarno heroj spašava Centar od jedne nevaspitane balavice iz moralnih i profesionalnih pobuda ma nije nego .Prepao se naš dramaturg da ne završi u Spuž i ostane bez dvije tri plate i apanaže iz upravnih odbora.Ovim penzionerima i domaćicama zakon ne može ništa .Interesantno da niko ne pominje prestavnicu upravnog odbora Centra koji su radnici birali .Ona je jedina digla glas za sve nas zaposlene a živi od te plate i čistog obraza .

 8. Da se makar gdja PG zadovoljila manjim ! Nego odmah puca na mjesto direktorsko! Skromna “dama” malih dometa!

 9. Antoviću, te neutralne priče ostavi za malu đecu. Gledaš ko će ostat pa da se prikloniš! Kuražno i onako muški, nema što! Nego nisi jedini pa se tješi. Danas se muškost iskazuje savijanjem kičme ili udaranjem verbalnim ili čak i fizičkim po ženi. Malo je bastadura. Malo je ljudi koji su muško , tj časnih postupaka, kada dođe neko iskušenje ili tegoba. Samo materijalno i pohlepa su vodilje u postupcima! Samo tako, daleko ćete dogurati i uzdignute glave kao da se to vas ne tiče. Nijeste to vi, to je samo iluzija. Tužno!!!

    • “Radodajka” ne petljaj praznim frazama! Slazem se sa Slavicom. Od komentara “dobar covjek koji se nikome nije zamjerio” da ti muka dodje. Za mene je to u prevodu p… Jer ne mozes doci do tih godina zivota a da ti niko nije stao na zulj.
     Nemoj reagovati nego se tresi – i onda si “dobar covjek”. Ne petljaj casti ti.

   • Slavice, ne laprdaj kada ne znas.
    Darko je dobar covjek koji se nikom zamjerio nije. Dok je radio u Skolskom Centru pomagao je svima. Takav je i ostao.
    Nije se priklonio ni jednoj politickoj opciji – ni poziciji ni opoziciji.
    Darko ce da uziva svoju penziju i neka mu je sa srecom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].