Marija Maja Ćatović na COSAC sastanku u Rigi

12
Marija Ćatović u Rigi

Na marginama sastanaka predsjedavajućih odborima evropskih poslova parlamenata Evropske unije (COSAC), u okviru letonskog predsjedavanja Savjetu EU, održan je treći sastanak odbora za evropske poslove parlamenata južnog dijela EU, koji je okupio predstavnike Bugarske, Hrvatske, Kipra, Francuske, Italije, Portugala, Rumunije, Slovenije i Španije.

Crna Gora na pomenutom sastanku učestvuje u svojstvu države kandidata, a ispred Skupštine Crne Gore sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i zamjenica predsjednika Marija Maja Ćatović.

U fokusu sastanka, kojim je predsjedavao Hose Lopez Garido (Jose Lopez Garrido), predsjedavajući zajedničkom Odboru za evropske poslove Parlamenta Španije, bila su pitanja migracije u okviru Unije i izazovi koje ona sa sobom nosi, zatim ekonomsko upravljanje u smislu povećanja ekonomskog rasta i unapređenja politike zapošljavanja, te pitanje izazova sa kojima se suočavaju države članice u oblasti bezbjednosti.

Na sastanku je istaknuto da Evropski fond za strateško planiranje ima značajnu ulogu u podsticanju investicija i osiguravanju novih radnih mjesta, te pozdravljena odluka Savjeta iz decembra 2014. godine u pogledu novih akcija EU u oblasti ekonomskog upravljanja.

Osim toga, naglašena je potreba da države članice, koristeći već postojeće mehanizme u borbi protiv terorizma, po prinicipu solidarnosti i dijeljenja odgovornosti obezbjede sigurnost građanima, pa tako i bezbjednu i snažnije integrisanu Evropu.

Učesnici sastanka saglasili su se da posebno treba istaći potrebu za poštovanjem slobode govora, bez koje nema demokratije.

Kada je riječ o politici migracija, apostrofirano je da datu politiku treba razvijati u pravcu novih mogućnosti u smislu obrazovanja, ekonomskog razvoja i podsticanja konukretnosti.

Razlog tome je potreba da otvaranje granica, koje predstvalja suštinu integracija, bude percipirano kao prednost, a ne pitanje koje će donijeti nove izazove Evropskoj uniji.

Rezultat ovog sastanka je završna deklaracija čije se usvajanje očekuje sjutra na samom COSAC-u.

Pomenuti sastanak oslanja se na dosadašnju praksu organizovanja sastanaka u cilju razmatranja pitanja od zajedničkog interesa država članica južnog dijela EU, od kojih je prvi održan u okviru kiparskog predsjedavanja Savjetu EU, januara 2014. godine.

Objavljeno u Odbor za evropske integracije www.skupstina.me

12 KOMENTARI

 1. Ipak je uljudnije sto si se sam javio na maternjem jeziku-kevcanjem ! Iskrenos se vrednuje! Hvala ti na prijegoru-karavanski kucku!!

 2. kako je GUNDURICA zenstvena, pa brani od najezde svoju partu. Sto kazes ,,neka vam punu.”, koja zenstvenost, prosto sijas posebnoscu, kao i ONA. Nikakvo cudo da si joj a’vokat

 3. Gospođo Maja još ste nekima trn u oko.Neka vam punu .Vi možete mirno spat a da su imali što dam pribrokaju bi nebojte se .Baš me obadovalo ovo da ste i dalje aktivni i da idete u bijeli svijet.

 4. E moja Gordana,gospodja Maja je poodavno navikla..da slusa kucke kako laju-na kravane koji su prolazili! Tako ,da joj se sada,nece biti tesko navici na karavane iz kojih kucki i dalje laju li laju …..?

 5. Gordana, a sto pišeš hvalospjeve šćeri , silo nečastiva?
  A kakva misija, kakva čuda, oli ne vidiš da je đao došo po svoje i da je cio svijet u p.m.
  ko god misli da nije tako, ko god ga se ne kloni, dio je đaolove misije

 6. Ali ne prihvatate slobodu mišljenja, pa mi ne objavljujete komenntar ?
  Ako nisam u pravu, realnost ce me demantovati, a vi ostati vjerni profesiji

 7. Gospođo Majo nastavljatwe misiju međunarodnih akltivnosti i time potvrđujete kvalitet.Trošite li opštinski budžet za putovanja neka Vas sada pitaju “prijatelji” . Drago mi je da ste ostali društveno politički aktivni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]