Marija Popović: Auto kamp u Dobroti planom predviđen za turizam

18
Auto kamp u Dobroti

Marija Popović

Marija Popović

Detaljnim Urbanističkim planom za područje Dobrote, koji je usvojen u julu 2013. godine, preuzeta je obaveza iz Generalnog plana i urbanistička parcela na auto kampu data kao turističko naselje.

Na toj lokaciji su predviđeni objekti koji će biti u funkciji turizma.

Počeli su pripremni radovi.

Kakva je dalja procedura i da li sve teče u skladu sa zakonom, Skala radio je pitao Mariju Popović koja je na čelu Područne jedinice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Ona je potvrdila da je prema važećim planskim dokumentima lokacija Auto kampa u Dobroti predviđena za turizam.

“Investitori su se obratili prije više od godinu dana Upravi sa zahtjevom da se propišu konzervatorski uslovi. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je tada izdala konzervatorske uslove. Međutim, ti konzervatorski uslovi su bili predmet žalbenog postupka a nakon toga Uprava nije izdavala nikakva nova dokumenta“, kazala je Marija Popović.

Sasvim je jasno da glavni projekat mora da bude u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Popovićeva nam je kazala  da Upravi za zaštitu kulturnih dobara, područnoj jedinici Kotor nije do danas dostavljen glavni projekat.

Što se tiče radova koji se trenutno obavljaju, po njenoj informaciji  oni se izvode na osnovu odluke Vlade koja je dozvolila pripremne radova za taj turistički objekat kao objekat od javnog interesa.

Jasno je da konzervatorski uslovi moraju da budu osnov za izradu glavnog projekta koji će se svakako dostaviti Upravi za zaštitu kulturnih dobara na saglasnost.

Ovo je sve bilo davno još dostupno javnosti, posebno onoj stručnoj.

Zašto se pojedini od njih oglašavaju baš sada, nije nam poznato.

Na naša pitanja NVO EXPEDITIO, koja je pokrenula inicijativu za zaštitu Auto kampa od izgradnje na toj lokaciji nije željela da odgovori.

18 KOMENTARI

 1. Ako je ova gradnja na kamp po DUPU Dobrota a niko ništa od nas nije reko kad je bila javna rasprava neka grade do Kotora sve i betoniraju. Imali smo prilike i niko niša. Ako budu niske zgrade, vile kao Slovenska plaža moža i neće biti loše.Ko zna.Što je tu je kad nema građanske svijesti, neka more cimentaju.Evo kako su se pobunili na Plagente. Skala je pitala i predsjednik opštine i svi što su ih pitali zbore da nije previđena gradnja nego zelena površina i sada će teško krenuti da grade. Ovamo je po planu i adio mare.A mi pišimo po komentarima umjesto na javne rasprave.

 2. Što prozivaš Skalu tea? Ob jasni to i nama koji joj vjerujemo. Ona je sve uradila kao i uvijek da rasvijetli i pomogne građanima. Jedina, zapamti to tea draga.

 3. Nije draga Tea počela rabota prije građevinske dozvole. Počeli su pripremni radovi u skladu sa propisima koje ne razumiješ. Sve ti je napisano ali treba znat čitat. Da bi se objekti gradili i dobili konzervatorski uslovi potrebno je opet podnijeti glavni projekat. Sporf je koji ne koči pripremne radove. Takav je zakon. Znam da bi ti voljela drugačije ali se zakon mora poštovat.

  • Upravo o tome i govorim, vrlo jasno. Počeli su pripremni radovi u skladu sa Zakonom. Radovi znače rasčišćavanje terena. Na konzervatorske uslove je uložena žalba!!! Znači da investitor nije zadovoljan sa mišljenjem struke. Dalje, ne znamo što u istima piše ali trebalo bi da piše; sačuvati terasasto rješenje i makar djelove zatečene vegetacije. Visinom i gabaritom ne narušiti zatečeni prirodni sklop.Zauzetost parcela mora biti usklađena sa istim. Sada imamo tri mogućnosti , ili to što piše investitoru nije odgovaralo pa je požurio (iskoristio zakonsku nebulozu koja se nažalost odnosi i na Područje Kotora iako je isto upisano na Listu, kao prirodno i kulurno-istorijsko područje), ili to ne piše ali investitor želi da sprovede svoju ideju, koja je opet različita od konzervatorskih uslova, ili kupuje vrijeme i čeka momenat.. U svakom slučaju radi se o neodgovornosti prema području. ..Samo, ako prvo ne piše trebalo bi ispitati ko je pisao konzervatorske uslove, ko ih je potpisao, kako su izdati i td. Ovo je već zona stručne, a bogami i krivične odgovornosti. Ukazujem na činjenicu da bi novinari morali dublje i ozbiljnije da ulaze u ovu problematiku a ne da kako kažu”podržavaju zakon”. Ovo je primjer kako se Zakonom manipuliše , ali mnogo važnije od Zakona je da li Kotoru ovakvi objekti trebaju i to na rijetkim neizgrađenim lokacijama? Time bi svakako novinari morali da se bave jer ovo je zaštićeno prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora. …. Reći ću, još malo, ako idemo ovim putem.

   • Novinari nijesu ni građevinari, ni investitori ni konzervatori ni arhitekte. A ovi svi skupa, selektivno rade i onda su im novinari neozbiljni. Ne maštaj Tea časti ti. Ne branim novinare niko moj nije novinar, ali ovaj radio radi i to veoma hrabro svoj posao. Uđi im malo u arhivu i ostalo.

    • Novinari moraju da ukazuju na sve loše i da utiču.Baš onako kako je radio Skala uticala za Plagente i svaka vi čast!

   • **Komplimenti tea, komentar je stručan i objektivan. I laik ako
    baci samo letimičan pogled na idejni projekat sa Gradilišne
    table budućeg stambenog naselja, pardon – turističkog, primijetiće
    da je totalno uništena ambijentalna vrednost i graditeljsko
    nasleđe lokaliteta. Nestaće parapeti, nestaće kamena česma
    Biokovina, nestaće kameni uvir bujičnog potoka, koji su
    austrijski klesari prije više od 150 godina ostavili u nasleđe
    kao remek djelo solidnog i kvalitetnog graditeljstva, nestaće
    jedinstveni suvomeđni zidovi uz stranu puta prema brdu, koji
    čudesno odolijevaju zubu vremena.
    Istovremeno, širom Zaliva izdvajaju se stotine hiljada evra na
    zaštiti i rekonstrukciji parapeta!

   • a gdje ste po javnim raspravama, nema vas…
    sada nešto prozivate, kasno je… ali se ipak možda nešto može spasiti….
    javljate se kad je nešto završeno pa onda ovdje komentarišete
    nije to samo ovdje slučaj
    bile su brojne javne rasprave po MZ na mnoge teme i niko ni riječi par građana dođe i to je to, a onda kada se nešto krene u posao koji vam ne valja kreće paljba! e pa drugi put “pucajte” na vrijeme

 4. Ajde sada Skalo, opet je započela rabota bez saglasnosti na glavni projekat znači bez saglasnosti Službe zaštite. Znači pravno čisto …. tj projekat u skladu sa konzervatorskim uslovima nije stigao tj. na isti nije data saglasnost, Ili je možda važnije U OVOM SLUČAJU KO SE OGLASIO!! Gore nego na Luži. Da vas čujemo.

  • ne pametuj molim te! pa neće Skala riješavati takve stvari
   oni su tu da ukažu i prikažu neke stvari,
   nema vas po javnim raspravama?????
   nije ovdje mjesto za takva pitanja….
   inače ne vidim javni servis da radi a trebao bi ovakve teme
   koje pokreće Skala… ovo je privatni radio i imaju pravo da rade teme koje oni žeče kako žele, nećemo im mi to određivati, to možemo javnim servisima koji i postoje i rade za građane, a Boga mi slabo to im nešto ide!

  • Tačno, Andrija, onaj zapušteni prostor u dosadašnjem
   izgledu , bio je ruglo i sramota. Niko dobronamjeran ne
   spori da onom lokalitetu treba dati ekonomski i estetski sadržaj.
   Problematično je kako se to radi, gdje se uništava
   graditeljsko nasleđe.
   Osim toga, pod krinkom “turističkog naselja”, krije
   se perfidno izigravanje poreskih obaveza, jer
   ustvari biće to goli stanovi i apartmani za tržište. Za
   “stambeno naselje” bilo bi potrebno platiti 75% veće
   poreze i komunalije.
   Pod pritiskom građevinskog lobija donesen je zakon da
   novoizgrađeni turistički objekti plaćaju samo 25% taksi
   i poreza od onog koji plaćaju graditelji stanova.
   Tako smo dobili novu kovanicu – “kondo-hotel”, a svi stanovi
   i apartmani u tom “kondo-u” izloženi su individualnoj prodaji.

 5. Bolje da se nešto i ogradi nego da kamp ostane koao da je bomba pala na njega i to godinama nikome nije smetalo.

  • najbitnije je da betoniramo najljepsi dio obale zaliva i da odredjeni pojedinci zgrnu pare u dzep tako sto ce na tom mjestu da dignu stanove i vile za prodaju,sjajna strategija razvijanja turizma Vlade Crne Gore i Opstine Kotor,hvala im.

  • Potkrala se greška pa smo umjesto tona Popović, postavili ton sljedećeg priloga. Ispravili smo,zato ne žurite sa kritikama. Ljudski je pogriješiti i oprostiti.
   Vaša Skala

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]