Marija Vučinović: Crnogorski Medijski dijalozi, naučna misija koja traje

0
Marija Vučinović otvara naučni skup

Prof. dr Mimo Drašković

Jubilarne, desete crnogorske Medijske dijaloge danas je,  u tivatskom hotelu “Regent” svečano otvorila ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović.
Ona je kazala da Crna Gora, kao multietničko društvo afirmiše međuvjersku toleranciju, harmoniju kultura i običaja, koji u spoju različitosti vidljivog medijskoj ravni, artikuliše evropske vrijednosti u čijem centru je građanin i njegova ljudska prava. Na ovim postulatima, kazala je Vučinovićeva, Crna Gora gradi dobrosusjedske odnose sa zemljama regiona, kao politikom i načinom života izvjesne evropske budućnosti naše države.
Ona je posebno naglasila da Vlada Crne Gore, na svom putu ka EU kontinuirano domaće medijsko zakonodavstvo sa evropskim pravnim okvirom.
Kredibilne javnosti nema bez kredibilnih medija, koji pokreću profesionalni dijalog po svim pitanjima. Samo će kredibilni mediji na bazi argumenata, istinitih informacija, poštovanja privatnosti i edukovanja javnosti na debatnu kulturu, privuči pažnju gledalaca i čitalaca, odnosno sveukupne javnosti.
Marija Vučinović je istakla da je tema ovogodišnjih Medijskih dijaloga monolog ili dijalog civilizacijska, demokratska, fenomenološka, medijska i nadasve izazovna. Utemeljiti dijalog na bilo kojem nivou, pospješiće naš razvoj sa novim kulturološkim vrijednostima u sveopštem javnom interesu. Moć medija na snaženju i promociji dijaloga je ogromna. Ukoliko su profesionalni ta moć će se odraziti na progres svih sfera društva, a ukoliko je ta moć bez odgovornosti, onda je to monolog i samodovoljnost zbog parcijalnih interesa, koji po društvo ostavljaju dugotrajne negativne posljedice. Kao četvrta grana vlasti, kazala je Vučinovićeva, mediji su kontrolori svake vlasti samo onda kada su profesionalni, etički kodirani i dijaloški usmjereni argumentima.
Ona je na kraju kazala da u Ime Vlade Crne Gore i svoje lično danas sa ponosom govori o Medijskim dijalozima, naučnom projektu koji je sa svojih 28 štampanih brojeva časopisa, 10 tematskih međunarodnih naučnih skupova i utemeljenom nagradom Dijalogos, državu Crnu Goru na otvoren, naučan i dijaloški način predstavio međun arodnoj naučnoj javnosti.

Snežana Matijević

Crnogorske Medijske dijaloge biranim riječima pozdravila je tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević.
Ona je podsjetila da je inicijativu za održavanje Medijskih dijaloga u Tivtu objeručke prihvatila, poštujući tradiciju ovog naučnog skupa, ozbiljnost i entuzijazam organizatora, renome svih dosadašnjih i ovogodišnjih učesnika. Uslijedilo je potpisivanje  Memoranduma o saradnji i uz koordinaciju organizatora sa Sekretarijatom  za kulturu i društvene djelatnosti danas smo ponosni domaćin jednog renomiranog naučnog skupa.

Na početku svečane ceremonije otvaranja desetih crnogorskih Medijskih dijaloga, brojnim gostima, uglednim naučnim, kulturnim, društvenim radnicima i medijima obratio se, u ime organizatora prof. Dr Mimo Drašković, posjećajući na dug pređeni put koji je bio težak, ali kako se vidjelo, popločan uspjesima.

Prof. dr Mimo Drašković

On je posebno istakao da je izuzetno ponosan jer su crnogorski Medijski dijalozi, objedinjujući međunarodni naučni časopis, naučni skup i nagradu Dijalogos postali puno više od projekta. Više čak i od njegove početne ideje. Medijski dijalozi su preraslu u svojevrstan pokret.

Nakon svečanog otvaranja, usledio je panel centralnog skupa koji je modelirao mr Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije. Govorili su prof. dr.  Ratko Božović, prof. dr.  Nada Zgrabljić Rotar , prof. dr.  Čedomir Čupić i prof. dr.  Vedada Baraković.

Ugledni panelisti

Učesnici su pokušali da rasvijetli temu postmodernih medija. Da li je to monološka priča, za koju organizatori smatraju da jeste, ili pak ima onog medijskog dijaloga koji bi trebao da bude. Otvorene su brojne teme, ali i dileme o kojima će se razgovarati tokom trajanja naučnog skupa.

Veliki je broj učesnika i veliki broj tema, tačnije aspekata jedne iste teme koja je zadata.

Nakon konstruktivnih rasprava organizatori očekuju zaključke koji će imati uticaj na sveukupnu medijsku, ali i sveukupnu crnogorski javnost.

Sa svečanog otvaranja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].