Marina Jočić ukinula logo Nacionalnih parkova koji je finansirao UNDP: Blam sa natpisom na engleskom jeziku

3
marina jočić (Foto: Youtube/Printscreen/SRPSKA RTV)

Koliko se predsjednica UO NPCG Marina Jočić razumije u promociju i kako brine o donacijama pokazuje i nedavni slučaj. 

Na sjednici Upravnog odbora od prije nekoliko dana ukinula je prepoznatljivi logotip Nacionalnih parkova Crne Gore.

Izradu te knjige grafičkih standarda 2015. godine finansirao je UNDP, a UO NPCG je 2017. godine usvojio birajući tada između dva dostupna idejna rješenja.

 

 

Ne mareći za donaciju i odnos sa međunarodnim partnerima Marina Jočić je 26. aprila 2021. godine umjesto dosadašnjeg logotipa na kojem je prikazano stablo sa pet grana – nacionalnih parkova koji imaju oblik teritorija sa karakterističnim životinjama, usvojila novi – trobojni, ćirilični.

Nije usvojena međutim knjiga grafičkih standarda, već samo izmjena 6 znakova, što je samo jedna u nizu nelogičnosti.

Novi logo Nacionalnih parkova

Tako je i engleska varijanta novog znaka napisana nepravilno, sa apostrofom NATIONAL PARK’S umjesto NATIONAL PARKS.

Dokaz nepoznavanja engleskog jezika

Postavlja se pitanje hoće li ovako nepravilno predstavljati Nacionalne parkove Crne Gore na sajmu EXPO Dubai. Po svemu sudeći hoće.

Najbitnije joj je izgleda da se nacionalni parkovi približe Srbiji, iako turisti iz te susjedne zemlje u ukupnoj strukturi posjeta nacionalnim parkovima učestvuju sa samo 3%. Rusi su istina zastupljeniji, ali šta je sa ostalih 80%?

Marina Jočić je odlučna u namjeri da se obračuna sa svim prepoznatljivim karakteristikama NPCG, pa nije vodila računa o troškovima koju će ova nepromišljena odluka da donese ovom javnom preduzeću.

Primjera radi više od 70 hiljada osnovaca treba do kraja školovanja da koristi vrhunski dizajnirane kartice sa sada već starim, prepoznatljivim logotipom, a izradu kartica je takođe finansirao UNDP. Kako je krenula, ukinuće i njih.

Službeni terenski automobili su takođe brendirani, a novo brendiranje donijeće nove troškove. Zatim unifrome, bilbordi, brošure, video materijali, filmovi…

Jedino što je predsjednici UO pošlo za rukom jeste da se bavi izradom suvenira – i to od vune. Već 4 mjeseca. Uz to ponekad pokvari ponešto, zgazi, uništi.  Na kraju je sigurno samo jedno – ostaviće trag. Ili preciznije – pustoš.

3 KOMENTARI

  1. Kad nema onoga koga bi trebalo da ima moze raditi sto hoce ,ne samo ona nego i svi ostali sto ruse sve po Crnoj Gori.Trebaju da znaju da ce i njima doci kraj ” Nicija ne gori do zore” .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]