Mario Brguljan: HGD CG Kotor je značajno uticao na otpljavanje odnosa Crne Gore i Hrvatske

4
Mario Brguljan

Mario Brguljan

Hrvati u Boki su nosioci dijela kulturnog bogatstva i interes Crne Gore je da se ova autohtona manjina sačuva, kazao je gostujući u emisiji “Skalin parapet” Mario Brguljan, predsjednik HGD CG Kotor.

Hrvati u Crnoj Gori su svoji na svome i tu nema dileme, naveo je on.

Za realizaciju brojnih  programa sa akcentom na kulturu Hrvatskom građanskom društvu pomaže Dubrovačko-neretvanska županija, a od ove godine dolaskom gospodina Marka Frankovića na mjesto gradonačelnika Dubrovnika takođe je iskazano razumijevanje za pomoć posebno kada je u pitanju finansiranje Hrvatskog glasnika jedinog glasila Hrvata u Crnoj Gori, kazao je Brguljan.

Za Glasnik je na godišnjem nivou potrebno preko 32.000 godišnje i HGD preko projekata pokušava da ih skupi, ali je po pravilu u punom iznosu to nemoguće i uvijek nedostaje novaca.

Takođe i za rad kancelarije ovog društva i prekograničnu saradnju od pomoći je grad Dubrovnik, a već dugi niz godina Zagreb preko Turističke organizacije i to je način kojim se društvo finansira, podsjetio je naš sagovornik.

Što se tiče Kotora, Brguljan je podsjetio na razumijevanje aktuelne vlasti koja je imala sluha i obezbijedila prostor za rad HGD u starom gradu bez nadoknade, budući da je ovo društvo godinama radilo u neuslovnoj kancelariji na zatvorenom bazenu u Škaljarima.

“Sa druge strane, u raspodjeli sredstava za nevladine organizacije u opštini Kotor, za Hrvatsko građansko društvo nije bilo sredstava, iako se pojedinim NVO dijelilo kapom i šakom, a za neke je bilo više para nego što ovo društvo troši ukupno na godišnjem nivou. HGD je kandidovao projekat koji po ocjeni komisije nije zadovoljio kriterijume”, rekao je Brguljan.

Istuina, kazao je on opština je krajem godine pomogla ovo društvo za finansiranje jednog broja Glasnika u iznosu od 3000 eura.

4 KOMENTARI

  1. Vjerovatno je to tako, manje više, gore dolje oko Brguljana ali je nevjerovatno koliko si nepismen da kao Srbin neznaš napisati “srpsko”.

  2. Brguljan je inače poturčeno srbsko kršćansko Grbović…
    dok tzv “hrvat” Mato f-Ranković je i slijepcu vidljivo…
    ujedno i lijep primjer kako su nastali tzv “hrvati”…

    • Sve li znas i tvrdis majmune. Daj jos neki nik izbaci. Moze “tacka tocka tackica”. Ili “nula zero nistica” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].