Marković: Odajemo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

12
Duško Marković

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da današnji dan-stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata-Crna Gora dočekuje sa podijeljenim osjećanjima: kao datum pijeteta prema svim tim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore.

“Samo jedna zemlja koja se dosljedno i hrabro borila na strani pobjedničkih sila Antante, i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podijeljenim osjećanjima. Dan velike istorijske pobjede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400 hiljada stanovnika priložila oko 20 hiljada žrtava-datum je pijeteta prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podsjeća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobjednica Velikog rata. Nema sličnog primjera-ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobjedničkoj strani istorije; ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu”, navodi predsjednik Vlade u obraćanju javnosti povodom stote godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Premijer navodi da istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom dijelu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svjetskog rata.

“Desetkovana vojska u dva balkanska rata; žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju; a potom-kakve li nepravde!-predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije. Način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija ralizovala takvu ideju-bio je nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne “Podgoričke skupštine”, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore. A donijela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica” , navodi Marković.

Marković je rekao da je skoro devet decenija trebalo našoj zemlji da ispravi ovu državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata.

“Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu-i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gdje i pripada. Kada se danas, sa obnovljenom državnošću, sa nespornim mjestom u društvu najrazvijenijih država modernog svijeta, prisjećamo tegobnih vremena od prije jednog vijeka-dužnost nam je da na ovaj dan odamo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, za njeno državno i nacionalno dostojanstvo. Na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država. Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore. Neka im je vječna slava i hvala!” , poručio je Marković.

B.M.

Marković: Odajemo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

12 KOMENTARI

 1. Dusko Markovic:
  “Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore.”

  Odgovor:
  Slazem se! – Cuvajte čast i dostojanstvo!
  – Ali bojim se da je kasno! Vasa bruka zivece dovijeka!
  P.S.
  Nekizi Crnogorci prodali bi… za novce (ne samo) dio od Boga nego ot duse i ot svojega oca i majke i brace… i svojega otecestva.
  Petar II u pismu Crmnicanina
  od 15. jula 1831. godine

  Matija Cenanovic

 2. Срамота! – Sramota! – Shame! – Honte! – Стыда! – Schande!
  Posle 1 247 000 mrtvih Srba u I Svetskom ratu!

 3. Štafeta mladosti 1981: Miško Vuković naslijedio Tita, a svečanost umalo upropastio Sergej Krajger “Predsjednik Predsjedništva stajao je sa moje desne strane. Imao je tremu i znoj mu je oblio čelo. Počeo je da govori i već u prvoj rečenici je pogriješio. Umjesto da omladini čestita priredbu, predsjednik je čestitao privredu”, sjeća se Miodrag Miško Vuković, koji je 1981. godine primio štafetu.

  Ovo je za podsjetnik onih koji su zaboravili. Miško je 1981. primio štafetu “I poslije Tita – Tito” . Do 1987. taj komad drveta je primao neki omladinac, umjesto mašinbravara.
  Zato mu danas i protiv volje većine, Otac i Sin pravnim nasiljem hoće instalirati spomenik.
  Zašto ne sprovedu referendum među građanima Podgorice?

 4. Ne stidimo se Mi komita ( Bez Krsta poslije kolaboracije!) i ustanika/revolucionara.
  Stidimo se skotova i izroda, i zadrtih
  komsija !

 5. jadan li si ti koji potpisuješ komentar svaki posebno. Ovaj sramni “teško onom ko se predaka stidi”. Misliš da ćeš se tako sakriti.
  Svi se mi stidimo takvima kao što si ti jado jadni. Ostave čestite ljude. Ne pogani ih tvojim riječima.
  Još je jadova kao što si ti bezimeni. Aranđelovo je skroz prolupao, Bokelj sa dijagnozom kao i Ljuta. To ste vi predstavnici srpskta u Kotoru i Boki. E kukavno srpstvo ugašeno….

  • Dear Soraya, svaki tvoj komentar izaziva u
   meni erotska maštanja. Zamišljam tvoj lik kakav
   je imala Rezina Soraya. Kad se muški rod na
   cijelom globusu “palio” na njenu ljepotu.
   Bravo, Soraja!
   Do jaja!

 6. juče kod Trijumfalne kapije Tačija postavili odmah iza Putina, u taboru pobjednika, a Vučića sa boranijom pobijeđenih u Velikom ratu!! Šef protokola dobio od Albanaca milionče evrova za skandalozan raspored…

 7. ..ove gornje- iz napisa tvoga..,”i simbolički” Crna Gora se vratila tamo đe i pripada..?!

 8. Aleksandar Vulin: “Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ima pravo da ponižava svoju zemlju, ali nema pravo da laže o Srbima i da od Srbije pravi okupatora. Ako je odlučio da pljuje na svoje pretke, neka ostavi na miru naše, i ako ne poštuje žrtve svog naroda, neka ne vrijeđa srpske žrtve”,

  • “…ako se Marković stidi Janka Vukotića, neka ga prepusti nama. Srbija će trajno njegovati uspomenu na njega.”

   “Tuga i opomena”
   Koje li metamorfoze preživljavaju, i već su preživjeli, vrhovnici ove despotije?! Psihičke, psihološke, sociološke, političke… O etičkim ne bih. Neka svako prosudi iz svoje perspektive. Koji preobražaji! Kao kod insekata: postoje potpuni i nepotpuni preobražaji, dok jedinka dostigne značajke odrasle vrste.

 9. Sramota za državu Crnu Goru da nije kao ostali civilizovani svijet proslavila oslobođenje i primirje u Velikom ratu 1918. godine, nego je licemjerno poslala predsjednika u Pariz da se ogrebe o slavu pobjednika! Sramota!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]