Marković: Skandalozno, neprihvatljivo i neustavno ponašanje u crnogorskom Parlamentu

1

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković saopštio je na pres konferenciji da želi da obavijesti javnost o skandaloznom, neprihvatljivom i neustavnom ponašanju u crnogorskom parlamentu za koje je odgovorna parlamentarna većina.

“Na sceni imamo drastično kršenje Ustava. Nezakonitosti i neligitimna ponašanja su započela danas radom u Parlamentu bez neophodne većine jer u skladu sa poslovnikom nije izvršena zakonita verifikacija mandata.

Istovremeno svjedočili smo skandaloznom ponašanju većine u saopštenju predsjednika parlamenta da je verifikovan mandat Zoronjić, to ovlađćenje ne pripada njemu već DIK-u”, naveo je Marković.

Naveo je da Parlament radi nelegitimno uz, kako je rekao, prisustvo građanke koja daje navodnu većinu za noćašnji rad.

“Želim da vas obavijestim da će naša reakcija biti usmjerena na način što ćemo podnijeti prijave za sve aktere i pokrenuti procedure prema sudskim organima koji će odlučiti o ovakvom ponašanju.

DPS i poslanici drugih političkih partija kažemo da su noćašnje odluke Skupštine nevažeće, nelegitimne. Ovo je prilika da se obratim i međunarodnoj zajednici i da je pozovem da veoma odgovorno sagleda ovakvo ponašanje političke većine i sa nama obezbijedi vladavinu prava.

Mi ovdje danas nijesmo bili da bi opstruirali rad parlamenta već da na zakonit način dođemo do dnevnog reda i da sa legitimnim Parlamentom učestvujemo u raspravi. Nijesmo radili ništa da do rasprave ne dođe. Ova situacija nije samo pravno i političko nasilje nad političkim i demokratskim sistemom u zemlji. Ovo je parlamentarna bruka CG na domaćoj i međunarodnoj sceni. Spremni smo da kada se ova situacija razriješi nakon naših prijava da učestvujemo u radu Parlamenta. Želimo da parlament radi na zakonit način”, naveo je Marković.

Upitan kako je Državna izborna komisija glasala o mandatu poslanice a do sad to nije radila, Marković je rekao da ne znaju kada je DIK zasijedala, i kako je odlučivala, niti to mogu komentarisati.

“DIK je samostalni organ koji ima jasna ovlašćenja. Samo smo obaviješteni da ona nije verifikovala mandat poslanici Zoronjić i to je sve što znamo, niti treba bilo šta drugo u vezi sa tim da znamo”, naveo je Marković.

Na pitanje kako problematizuju glasanje na daljinu Marković kaže da nove izmjene poslovnika su napravljene u sastavu ovog Parlamenta gdje su poslanici iskazali punu kooperativnost i obezbijedili izmjene poslovnika za rad na daljinu.

“Tim izmjenama poslovnika je jasno saopšteno da se kvorum za rad parlamemta utvrđuje fizičkim prisustvom poslanika, to danas nije bio slučaj. Nije sporno da oni mogu da učestvuju i da glasaju ali nemaju pravo po izmijenjenom poslovniku da učestvuju u davanju kvoruma za rad parlamenta”, zaključio je on.

antenam

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].