Marković: Znaće se šta je crkveno, šta državno, zakon nije bio tema izbornog zakonodavstva

12
Duško Marković

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije zakon koji odlučuje o oduzimanju imovine bilo kojoj crkvenoj zajednici, kazao je premijer Duško Marković.

<<<Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

“Ovo nije zakon koji uključuje oduzimanje imovine vjerskih zajednica. Ovo je zakon u kome će se znati šta je crkveno, a šta državno, nevezano ko će služiti obrede u tim crkvama. Mi zakonom nećemo istjerivati sveštenstvo, to je čista manipulacija da se zaustavi proces demokratizacije Crne Gore”, kazao je Marković, odgovarajući na pitanja novinara u Tivtu.

<<<Država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima>>>

Govoreći o nedavnoj posjeti Vatikanu, Marković ističe da su i Crna Gora i Sveta Stolica saglasni da je neophodno da se zakon donese u najvećem konsenzusu.

“Mi smo prethodnih godina radili da do tog konsenzusa dođe. Konsenzusa ne može biti ako to neko ne želi. U ovom slučaju nemamo protivljenja ni katoličke crkve, ni islamske, ni jevrejske zajednice. Imamo jednostavno protivljenje SPC-a iz dobro poznatih razloga, koji su iracionalni”, naveo je Marković.

Kaže i da je bilo upita delegacije Evropske komisije o tajmingu vezanim za ovaj zakon.

“Bilo je spekulacija da smo mi ovaj zakon kandidovali da bismo zaustavili dijalog o izbornim uslovima. Pitao sam ih: da i je ikada zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i o pravnom položaju vjerskih zajednica bio predmet izbornog zakonodavstva? Nikada! Da li je ovaj zakon od bilo koje stranke u Crnoj Gori pa i opozicionih stranaka doveden u kontekst pregovora o izvornim uslovima? Nije! Dali je ovaj zakon držan u fijoci i odjednom stavljen u parlamentarnu proceduru da bi se napravila politička opstrukcija? Nije, jer smo mi na tom zakonu radili 4-5 godina, taj zakon je bio predmet širokih konsultacija i rasprave, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu”, jasan je Marković.

Taj zakon je, ističe, sa aspekta opravdanosti i cjelishodnosti rješenja potvrdila Venecijska komisija kao nesporni savjetodavni autoritet u Evropi.

“Prihvatili smo sve preporuke Venecijanske komisije, i u skladu sa Vladinom agendom kandidovali ga parlamentu”, kazao je Marković.

Bilo je, dodaje i prijedloga da se sačeka sa donošenjem zakona.

“Pitao sam zašto, šta to znači. Da li to znači kvalitet u odboru, da li to znači saglasnost oko izbornog zakonodavstva, nema tih garancija”, naveo je Marković.

To je, dodaje, samo opstrukcija da se Vlada zaustavi u kreiranju svojih politika.

S.Đ.

cdm

12 KOMENTARI

 1. Markovicu dodji do kotorskog suda ili nek ti jave koliko postupaka Biskupija vodi oko imovine ….
  Kako je moguće da oni mogu voditi postupak pred sudom a imovinu koja je uplisana na
  MCP želite jednim protivzakonitim zakonom oteti…koliko su vasi predhodnici zapalili crkava i unistili stare knjige, spise, ikone?
  Čudni su putevi Božji pogotovo kod kaznjavanja infidela

  • Ma ne mlati Ljuta, misliš koliko su kuća zapalili četnici, sa i bez okupatorima?
   Zapalili su cijelo selo Brajoviće.
   1918. zapališe neki srbalji preko 5000 kuća po CG, to si zaboravio Ljuta !

 2. Markovicu jesi li ti ovo rekao babe ti: Da li je ovaj zakon od bilo koje stranke u Crnoj Gori pa i opozicionih stranaka doveden u kontekst ?
  JESTE MARKOVIĆU..ZAR NISU DEMOKRATE RADI OVOGA PRESTALE DA UCESTVUJU U IZBORNOM ZAKONODAVSTVU …?

  Svi hoćete da prestignete mila u neistinama javno izrečenih👾….

 3. Sramota da 30g vladate i jos ne znate sto je državna imovina a imate zakon o drzavnoj imovini koji ste vi donijeli….čini mi se da država više nema imovine jer ste sve prodali uključujući i cijelu morsku obalu koja bi po ustavu i zakonu MORALA BITI DRŽAVNA IMOVINA ..neka vas je sram mada je ta rijec vama nepoznata..

 4. Posjetio Papa Crnu Goru ili ne, od velike Srbije na našoj časnoj zemlji, radijatoru i ostalim koji su slični tebi, na vašu žalost, neće biti ništa.

  • Sto ti se pricinja velika Srbija. Ko o njoj odje uopste prica. Od manjine ne mozete napraviti vecinu, i obratno. I tu je kraj svake price.Crkve gradite, naucite se prvo krstiti, pa se nemojte vaditi od tamo,kada ih sagradite. Taman da nadoknadite ovo do sada sto nijeste privirivali tamo dok vam SUP nije registrovao Migaila. Vjernici su vazda nalazili put do crkve, a nevjernicima je ionako bilo sve jedno. Molite se Milu i Mihailu i ne dirajte se svetinja. Ne znate vi sto je to.

   • Radijatoru čuvaj se moj grada, manipulanta i zavjerenika iz buže od Šuranja .
    Zavjerenik – izvršioc je to, koji pripada manjinskoj grupi, jer samo oni znaju da bez pomoći sa strane neće realizovati cilj. Prema tome,
    ZAVISNOST od podrške je glavno oružje ovog manipulatora, zavjerenika iz śenke.
    Ko su manjinske grupe ?
    To su vjerske i nacionalne manjine, zatim seksualne…
    Zanimljiva je grupacija “polutana”.
    Npr. to je pola Srbin, pola ” korumpirani” Srbin, mješanac koji ima karakteristike originala i svojstva gnjide!

    • Ne blebeći avetinjo,ne lupaj gluposti. Što se pališ? Svrati u moju novu kancelariju, kada nađes malo vremena.
     Da vidiš kako se rabota i kako radi nova ekipa. Ima kafice, sitnih kolačića, a možeš popiti i koji Brendi ako smiješ piti. Milova slika krasi moju kancelariju. Dobio sam sve što mi je potrebno, zahvaljujući “gazdi” a još dosta toga mi je obećano. Napredujem u svakom pogledu. Njegovu sliku nosim i u novcaniku. Talična mi je i novčanik mi je stalno pun. Tu sam da pomognem. Svrati kada te volja, samo ne kada je pauza. Naviko sam se u zadnje vrijeme da doručkujem, da mi stomak nije prazan. Obriši noge prije li uđes, jer to više nisu Zlatne njive, nego govnave, kada se ti u njihovo ime predstavljaš.
     ljep pozdrav!

     • Dobio si Ti od Jordana odavno,
      smrdiš na pokvarena jaja!
      Ti si agent haosa i beznađa,
      otuđen od kotorana, a ližeš
      oltare i viriš po sakristijama.
      Kupi kod Milenka, najveću kandelu, pa je zaždi na pjacu o kina, pored
      murve .
      Čuju se petarde što ti mularija podmeće po ključanicama,
      razvardali su ti bioskop.
      Takav ti je horoskop, izvadi periskop i ošmotri nove fakine.
      n.b. > nekad si ti to radio, śeti se kad si zvona o katedrale zvonio,
      vezujući ih pingvinom iz Kaštija, preko krovova, nisu se zaboravili tvoji škerci, farabutu jedan.
      A sad se tendiš u vjeronauk.

 5. Evo procitah da je papa izjavio da ne zna za putovanje u Cg. Ima nekoliko drzava dje je planirao, ali se tu ne nalazi Cg. Bit ce ga radijator slabo razumio. Ovaj mu rekao malo sutra, a on preveo dogodine. Takva vam je svaka istina, prevaranti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]